Artikkel
Feil om tilbaketrekking av amerikansk koronatest
I sosiale medier hevder flere at PCR-testene har blitt trukket tilbake av det amerikanske folkehelseinstituttet fordi de er upålitelige. Det er feil. En KrF-politiker fra Finnmark er blant dem som sprer påstanden.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Nylig kunngjorde det amerikanske folkehelseinstituttet Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at godkjenningen av en PCR-test for covid-19 vil bli trukket tilbake fra 31. desember. I USA har en feilaktig påstand om at dette skjer fordi testen er upålitelig, gått viralt.
I virkeligheten vil CDC at amerikanske laboratorier skal begynne å bruke tester som kan påvise både covid-19 og influensa i forbindelse med influensasesongen.
Den feilaktige påstanden om at CDC har funnet ut at PCR-testen er upålitelig, blir også spredt i Norge, blant annet av en KrF-politiker fra Hammerfest. Faktisk.no har mottatt flere tips om innlegg der påstanden blir videreformidlet.
Du kan lese mer om hvordan PCR-testen virker i denne artikkelen:
Budskapet i innleggene om CDC er at instituttet angivelig mener at PCR-testen ikke kan skille mellom covid-19 og influensa. Denne feilaktige ideen spiller en viktig rolle i miljøer som tror at pandemien er sterkt overdrevet, og at covid-19 i virkeligheten er en slags influensa.
Korona er dødeligere enn influensa, og koronaviruset er ikke et influensavirus. Det er heller ikke riktig at PCR-testene er grunnleggende upålitelige.
Det er heller ikke riktig at koronatestene ikke kan skille mellom influensa og covid-19:
Har ingenting med upålitelighet å gjøre
Det stemmer at den CDC-utviklede PCR-testen som har blitt brukt i USA mister godkjenningen etter 31. desember i år.
Flere, blant annet Twitter-kontoen UK Medical Freedom, har hevdet at testen har blitt underkjent etter en «fullstendig vurdering», noe som ikke stemmer.
I virkeligheten ønsker CDC at laboratorier i USA skal bruke PCR-tester som kan påvise både koronavirus og influensavirus. Det bekrefter CDC-talspersonen Kristen Nordlund overfor faktasjekkerne i Factcheck.org.
Factcheck.org siterer også en talsperson for den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), som blant annet godkjenner legemidler, på at det ikke er stilt spørsmål ved PCR-testens pålitelighet.
I tillegg finnes det i dag en rekke PCR-tester som kan brukes til å påvise koronaviruset, sier Michael Mina, som er universitetslektor i epidemiologi ved Harvard til nettstedet.
Med andre ord er det helt feil at det amerikanske CDC vil fjerne godkjenningen av PCR-testen fordi instituttet mener at testen er upålitelig.
Delt av KrF-er
Én av dem som har spredd påstanden om at CDC mener at PCR-testen er upålitelig på Facebook, er Tor Erik Dahle Halvorsen fra Hammerfest. Han er valgkampmedarbeider for Troms og Finnmark KrF, noe han skriver i et innlegg 23. mars. Dahle Halvorsen har også lagt ut innlegg der han beskriver valgkampaktiviteter for KrFs førstekandidat i Troms og Finnmark, Truls Olufsen-Mehus.
Dahle Halvorsen, som også er medlem i organisasjonen «Fjellgrunn Verdiformidling» der han lager en «videopodkast» sammen med Olufsen-Mehus, har den siste tiden skrevet flere innlegg på sin egen Facebook-profil der han er kritisk til koronavaksinene og smitteverntiltak.
Blant disse innleggene finner vi to der påstanden om at CDC trekker tilbake godkjenningen av PCR-testen fordi den ikke er pålitelig, blir fremsatt.
Det første innlegget er et skjermbilde av en Twitter-melding fra den konservative amerikanske kommentatoren Candace Owens:
Det andre innlegget er forfattet av Dahle Halvorsen selv. Her skriver han blant annet:
I tillegg CDC har erklært PCR testen - som de baserte smittetall og lockdown på for uegnet - den skiller ikke engang på influensa og covid - så de har trekt tilbake nødgodkjenningen på den - seriøst jeg burde vært spåmann , MANGE BURDE FØLE SEG LURT NÅ ?
Innholdet i innleggene er imidlertid feilaktig. CDC har ikke erklært testen for uegnet, men ønsker å ta i bruk en PCR-test som både kan påvise covid-19 og influensa.
Forsker: – Idiotisk bruk av reagenser å ikke gjøre dette
– Dette er helt udramatisk.
Det sier immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, om at CDCs godkjenning av PCR-testen blir trukket tilbake fra 31. desember.
– Slik jeg tolker dette er det en nødgodkjenning fra FDA som CDC fikk tidlig i pandemien, sier hun.
– Nå har pandemien utviklet seg, så det er god grunn til å justere testen. Det vil si at de trekker den første testen tilbake fordi de ønsker at laboratoriene skal bruke en bedre egnet test nå som pandemien er kommet over i en ny fase.
Spurkland viser blant annet til at varianter av koronaviruset ikke alltid blir fullt og helt fanget opp av PCR-testene. Grunnen er at variantene kan ha endret seg, slik at de mangler en eller flere av «delene» testen var laget for å fange opp. Testene som brukes inneholder derfor flere PCR-oppsett som tester flere deler av viruset samtidig.
I tillegg vil CDC som nevnt at amerikanske laboratorier skal teste for influensa og covid-19 samtidig når influensasesongen kommer. Spurkland forklarer at CDC har to PCR-oppsett for å påvise koronaviruset og to for å påvise influensa. Når disse settes sammen i en «multipleks»-test, kan begge virus påvises i ett og samme reagensrør i stedet for gjennom to ulike tester.
– Det ville vært en idiotisk bruk av reagenser å ikke gjøre dette når man har muligheten, sier Spurkland.
Står ved påstandene
Dahle Halvorsen har også delt innlegg om koronavaksinene til sine over 4000 Facebook-venner.
I et innlegg 6. juli kalte han Pfizer-vaksinen en «giftsprøyte», og 27. juli hevdet han at vaksinene ikke begrenser spredningen av covid-19. Han omtalte også mRNA-vaksiner som «en coctail av giftstoffer»:
Overfor Faktisk.no kommenterer Dahle Halvorsen opplysningen om at CDC vil erstatte PCR-testen med en test som både kan påvise korona og influensa slik:
– Jeg var av den oppfatning at vi i fjor merkelig nok hadde klart å utrydde influensa med masker, sprit og avstand. Er influensa nå tilbake?
Han står også ved innholdet i innleggene om PCR-testen, og skriver:
– Mitt syn på PCR-testing er at tester man flere, får man flere tilfeller med korona. Med andre ord er PCR-tester avgjørende for hvordan helsemyndigheter iverksetter inngripende tiltak i samfunnet. Tiltak som vi ser har enorme konsekvenser lokalt og globalt.
Ifølge Dahle Halvorsen har han samme syn på PCR-testen som svenske helsemyndigheter. Han hevder de mener at kun personer med symptomer på covid-19 bør testes.
Imidlertid skriver Folkhälsomyndigheten at testen også brukes til smittesporing, ikke bare på personer med symptomer. Faktisk.no har gjort Dahle Halvorsen oppmerksom på dette, men har foreløpig ikke fått svar.
«Bruker ofte sterke ord»
På spørsmål om hva han legger til grunn når han kaller mRNA-vaksinene for «giftcocktail» og Pfizer-vaksinen en «giftsprøyte», og hvorfor han skriver at vaksinene ikke hindrer spredning av covid-19, svarer Dahle Halvorsen:
– Det er ingen som vet langtidskonsekvensene av bivirkninger og dødsfall på disse vaksinene. Det er en del ved denne sprøyten som både kan skade og ta livet av deg, derfor valgte jeg de ordene jeg brukte i omtalen av dem.
Han fortsetter:
– Jeg er fra Finnmark og bruker ofte sterke ord. Jeg brukte det i de sakene der du har klippet ut sterke ord for å få folk til å reagere. Selv om de bare ble delt noen få ganger, var det tydeligvis nok til å få Faktisk.no til å fatte interesse.
Dahle Halvorsen viser også til at noen fullvaksinerte blir syke og smitter andre som belegg for påstanden om at vaksinen ikke hindrer spredning av covid-19.
Han sammenligner videre koronavaksinene med svineinfluensavaksinen Pandemrix, og mener Legemiddelverkets statistikk over bivirkninger viser at koronavaksinene har flere alvorlige bivirkninger enn denne.
Du kan lese mer om svineinfluensavaksinen her:
– Jeg spør ikke noen om lov til å skrive på min egen Facebook
Faktisk.no spør Dahle Halvorsen om hva han tenker om at han har bidratt til å spre feilinformasjon om PCR-testene i lys av at han er valgkampmedarbeider for KrF.
Da svarer han at testene er omstridte, både med tanke på bruk og nøyaktighet, og at han ikke tror denne artikkelen vil endre på dét.
Videre skriver han:
– Jeg tenker ikke på at jeg har delt dette i lys av annet enn meg selv. Jeg spør ikke noen om lov til å skrive på min egen Facebook.
Stortingskandidat: – Dette trenger ikke jeg å mene noe om
Truls Olufsen-Mehus, KrFs førstekandidat til Stortinget i Troms og Finnmark, har følgende kommentar til denne artikkelen:
– Jeg er sterk tilhenger av ytringsfrihet og frihet til å gjøre egne vurderinger. Hva andre skriver på sin Facebook får de stå for selv, inkludert min valgkampmedarbeider. Dette trenger ikke jeg å mene noe om.
– Dersom ytringer på sosiale media blir faktasjekket og noe viser seg å bli felt av Faktisk.no, så er dette en konsekvens som enhver selv må være villig til å ta. Det gjør jeg også, da jeg har fokus på å være en grundig og frittalende politiker. Tydelig tale har konsekvenser som jeg er villig til å ta hver eneste dag.