Artikkel

Slik har regjeringen kommet frem til de nye brille­satsene for barn

Ved å regne snitt av veiledende priser fra tre brillekjeder har regjeringen kommet frem til nye satser for støtte til barnebriller på 1200 og 2400 kroner. Ifølge Anniken Hauglie (H) lå snittpris på briller dekket av ordningen på 3600 kroner i 2017, og det er økte utgifter som gjør at man må kutte i ordningen. Men et Nav-referat kan tyde på manglende kontroll av utbetalingene.

hovedbilde
Foto: Frank May / NTB scanpix
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av oktober skrev Faktisk.no om kuttet i støtte til barnebriller og forvirringen rundt hvordan de nye satsene er blitt til.

Ordningen som gir støtte til barnebriller omfatter barn under 18 år som skjeler, eller som har større grad av skjeve hornhinner eller stor styrkeforskjell mellom øynene. Vanlig nærsynt- eller langsynthet dekkes ikke.

I dag er det ikke noen øvre grense for hvor dyre brilleglass det blir gitt støtte til, men en grense på 475 kroner for innfatning. I forslag til statsbudsjett har Arbeids- og sosialdepartementet foreslått en fast sats på 1200 kroner i støtte til «ordinære briller», og 2400 kroner «for ekstra tilpassede briller». Satsene skal dekke utgifter til både glass og innfatning.

I ettertid har arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skrevet at enkelte barn som omfattes av kuttet vil oppfylle vilkår for en annen ordning. I tillegg vil hun lage en unntaksordning som gjør at de som har nødvendige utgifter til briller som er høyere enn de to satsene, vil få dekket disse.

Fikk prislister av tre kjeder

Hauglie har fortalt om dialog med brillebransjen i forkant av forslaget og viser til en gjennomgang Nav har gjort av dagens ordning. Verken Øyelegeforeningen eller Optikerforbundet vet hvor de nye satsene kommer fra, eller hvilke vurderinger som ligger til grunn.

Faktisk.no har fortsatt ikke fått innsyn i hele Nav-gjennomgangen departementet viser til, men flere av vedleggene. Blant annet har Nav fått tilsendt veiledende prislister for ulike brilleglass fra Specsavers, Brilleland og Interoptik.

Synsam har ikke oversendt prisliste, men skrevet til Nav at «en fullstendig oversikt over våre priser på våre produkter henger nøye sammen med optiker individuelle vurdering av øyehelse og optimal synskomfort».

Snitt av veiledende priser

I svaret på et skriftlig spørsmål fra Solfrid Lerbrekk (SV), skriver arbeids- og sosialminister Hauglie at de nye satsene er basert på gjennomsnittet av de veiledende prisene Nav har innhentet.

For ordinære briller var den rimeligste prisen 545 kroner og den dyreste prisen 1295 kroner. Gjennomsnittsprisen for de tre optikerkjedene som leverte tilbud (dvs. Brilleland, Interoptik og Specsavers) var 896 kroner.

Videre står det at snittpris for flerstyrkebriller var på 1918 kroner og for briller med tynne glass var den på 1673 kroner. Snittet av dette igjen er 1796 kroner.

Gjennomgangen til NAV Hjelpemiddelsentral viste at gjennomsnittsprisen for hhv. ordinære og ekstra tilpassede briller var om lag 900 og 1800 kroner.Regjeringens forslag om satser på 1200 og 2400 kroner til hhv. ordinære og ekstra tilpassede briller ligger godt innenfor rammen av hva som må anses å kunne dekke rimelige, hensiktsmessige briller.

Faktisk.no har spurt statsråden hva hun mener med «hensiktsmessige briller». Vi får beskjed om at spørsmålet ikke skal besvares av statsråden, men må stilles til Nav.

Ifølge Nav betyr dette at brillene må være utformet slik at den dekker behovet som det etter reglene skal gis støtte til, «ikke behov utover det som regelverket gir rom for». Nav skriver også at de foreslåtte satsene vil dekke behovet til de fleste som faller inn under ordningen:

– Dersom det ønskes flere funksjoner i brillen enn det som er nødvendig for behandling ved øyetilstanden, for eksempel antistatiske glass eller antidugg-glass, står de fritt til å velge en dyrere brille med disse tilleggsfunksjonene og betale et eventuelt mellomlegg selv, skriver kommunikasjonsrådgiver i Nav, Magnus Wright Jacobsen, i en e-post til Faktisk.no.

Hvor mye er utbetalt?

I 2017 og 2018 ble det utbetalt henholdsvis 195 og 215 millioner kroner i stønad til barnebriller, ifølge forslag til statsbudsjett. I 2017 lå antall søknader på rundt 55 000.

Departementet sammenligner med 2008, da utbetalingen lå på 70 millioner. I 2008 lå antall søknader på rundt 29 000.

I budsjettomtalen skriver regjeringen at gjennomsnittsprisen for brillene det ble gitt stønad til i 2017 lå på 3600 kroner. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen rundt 2400 kroner i 2008, eller rundt 2900 2017-kroner.

Fra Nav har Faktisk.no fått tall for 2018 og deler av 2019. Ifølge Nav er det ikke mulig å gi et eksakt svar på snitt- eller medianpris per brille. Grunnen er at hver faktura som er sendt inn kan inneholde flere produkter, for eksempel både briller og linser.

For 2018 lå utbetalingene i snitt på 3899 kroner, og median lå mellom 3100 og 3200 kroner.

Regjeringens forslag til stønad skal altså gjelde for én brille. Utbetalingene til Nav kan altså inneholde mer enn én brille.

Ifølge Nav er det ikke mulig å se hva hver brille har kostet i perioden med utgangspunkt i utbetalingstallene.

– For å finne ut hva hver brille har kostet i perioden, må man manuelt gå inn i hver faktura. Dette er en enorm jobb da det er over 54 000 fakturaer å gå gjennom, skriver Jacobsen i Nav i en annen e-post.

Deler av gjennomgangen departementet viser, som Faktisk.no ikke har fått innsyn i, ville muligens gitt svar på det. Aftenposten skriver (krever innlogging):

Seksjonsleder Jan Erik Grundtjernlien i Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser i en e-post at det dreier seg om en stikkprøvekontroll der Nav Hjelpemiddelsentral gikk inn i 60 tilfeldig valgte saker.

Aftenposten skriver også at avisen «har bedt om innsyn i 'gjennomgangen', men fått beskjed om at det ikke er noen helhetlig evaluering av ordningen og derfor ikke noe å få innsyn i».

Har utbetalt «uten kontroll»

I et innlegg i VG onsdag 23. oktober skriver arbeids- og sosialminister Hauglie at Nav foretok en gjennomgang av ordningen, på grunn av en sterk økning i utgifter:

Gjennomgangen viste at det var store variasjoner i kostnadene per brillepar. Den viste også at det i mange tilfeller blir gitt stønad til uforholdsmessig dyre briller, sammenlignet med kravet om at folketrygden kun skal gi støtte til rimeligste, hensiktsmessige briller. Gjennomsnittsprisen for brillene det ble gitt refusjon for, var i 2017 i overkant av 3.600 kroner.

Basert på Navs uttalelse over, kan ikke regjeringen eller Hauglie vite om dette var snittpris for én brille, da det kan være utbetalt penger for flere produkter.

Det er også uklart hvorvidt Nav har hatt kontroll på utbetalingene. I et referat fra et møte om ordningen som Nav holdt i november 2017 skriver de:

Før NAV Hjelpemiddelsentral Vest- Agder overtok ordningen ble denne administrert av de enkelte trygdekontorene rundt i landet. Trygdekontorene mottok refusjonskrav og utbetalte disse uten særlig saksbehandling og kontroll av disse. Denne praksisen har i stor grad blitt videreført på grunn av den store saksmengden, samt at ordningen i stor grad har vært basert på tillit.

Brillekjedenes vurdering

Brillekjedene Brilleland, Interoptik og Specsavers har altså levert prislister til Nav. Faktisk.no har spurt disse kjedene om barna som omfattes av brilleordningen kan regne med å få dekket brillene de trenger i satsene på 1200 og 2400 kroner.

Frithjof Leegaard er administrerende direktør i Synoptik, som eier kjedene Brilleland og Interoptik. Han mener dette er vanskelig å gi et godt svar på, fordi det kommer an på graden av synsavvik hvert enkelt barn har.

– Noen barn kan klare seg med rimelige brilleglass, men for dem som for eksempel har høy styrke på pluss eller minus 5 eller mer vil de billigste glassene bli veldig tunge. De vil også passe dårlig i små barnebriller. For at disse barna skal kunne bruke brillene, må de ha tynnere glass. Dette blir fort dyrere enn 2400 kroner.

Leegard forteller at Synoptik var tydelige på dette da Nav ba dem sende over prislister.

– Vi var helt tydelige på at de generelle prislistene ikke kunne brukes til å sette en fast sats. De sier ikke noe om hvilke briller hvert enkelt barn trenger, og hva det vil koste. Dette vil kunne variere fra barn til barn.

Leegaard har sjekket gjennomsnittsprisen for en hel brille kjøpt på Brilleland til barn som omfattes av Nav-ordningen idag.

– Den ligger en god del høyere enn 2400 kroner. Det vil si at mange foreldre vil få en egenandel å betale når barna skal ha briller.

Faktisk.no har også spurt optiker og produktsjef Arne Aasrud i brillekjeden Specsavers om hva man må regne med at en «hensiktsmessig brille» til barn som omfattes av ordningen vil koste. Han forklarer at det er store variasjoner i barnas behov, men gjør likevel et anslag.

– Jeg vil si at 95 prosent av barna som dekkes av ordningen vil klare seg med glass som koster 2000 kroner eller mindre hos Specsavers. Innfatning kommer i tillegg. Den billigste barneinnfatningen koster hos oss 395 kroner.

Altså vil nesten alle barna som er dekket av ordningen få dekket brillene sine med den høyeste foreslåtte satsen, ifølge Aasrud i Specsavers.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold