Artikkel

Falske VG-artikler anklager Zelenskyj for barnedrap

Bilder av tre manipulerte VG-overskrifter har den siste tiden blitt spredt i sosiale medier. Alle er laget for å ramme presidenten i Ukraina.

hovedbilde
Den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, anklages for barnedrap i tre falske VG-artikler. Her er han på en pressekonferanse i Kyiv 28. april. Foto: Sergei Supinsky / AFP.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

«Zelensky fersket i å drepe små barn, FN vurderer å henrette ham». Det er tittelen på det som fremstår som en artikkel fra VG. Skjermbilder av denne og to andre falske VG-artikler har den siste tiden blitt spredt i sosiale medier.

Den ekte tittelen er «Zelenskyj advarer Norge og Europa: – Vi er alle russiske mål». Artikkelen ble publisert av VG 15. mars.

Tittelen til venstre er falsk. Den ekte VG-tittelen kan ses på bildet til høyre. Skjermbilde: Imgur / VG.

En annen falsk VG-artikkel har tittelen «Zelenskyj i ny tale: – Skal drepe hvert eneste jævla barn». I den ekte tittelen, som ble publisert 7. mars, står det «Zelenskyj i ny tale: – Skal finne hver eneste jævel».

Tittelen til venstre er falsk. Den ekte VG-tittelen kan ses på bildet til høyre. Skjermbilder: Imgur / VG.

Et tredje falsk artikkel har tittelen «Ukraina har levert EU-søknad: – Kan ikke starte før Zelensky slutter å drepe så mange barn». Den ekte artikkelen ble publisert 18. april og tittelen var «Ukraina har levert EU-søknad: − Kan ikke starte før krigen er over».

Tittelen til venstre er falsk. Den ekte VG-tittelen kan ses på bildet til høyre. Skjermbilder: Imgur / VG.

– Jeg har innsett at artiklene er falske

Faktisk.no har fått tips om at bilder av de falske VG-artiklene er blitt spredt både på Messenger og åpent på Facebook. For eksempel ble alle tre delt i et kommentarfelt på TV 2s Facebook-side i april.

Alle de tre falske VG-artiklene ble delt i et kommentarfelt på TV 2s Facebook-side i april. Merk at lenken er til bildedelingstjenesten Imgur, og ikke til VG. Det er et tegn på at artikkelen er falsk. Skjermbilde: Facebook.

Skjermbildene av de falske artiklene ble lastet opp på Imgur 19. og 20. april, og disse lenkene ble delt på TV 2s Facebook-side. Imgur er en amerikansk tjeneste hvor man kan laste opp og se bilder, memer og GIFer.

Faktisk.no har ikke funnet ut hvem som lastet opp bildene av de falske VG-artiklene, men vi har vært i kontakt med mannen som delte dem i TV 2s kommentarfelt.

– Jeg har nå innsett at disse artiklene er falske, det har en god venn fortalt meg. Vet ikke hvem som opprinnelig har laget dem, og vet ikke hvordan det er mulig å lage dem, skriver han i en melding.

Mannen opplyser at han fikk bildene tilsendt av flere venner på Messenger. Faktisk.no har spurt mannen om han bruker sitt virkelige navn på Facebook, siden det er få spor å finne av en ekte person med det samme navnet. Mannen avviser at han opererer under falskt navn.

Enkelt å forfalske nettsteder

Dette er ikke første gang noen deler skjermbilder av falske artikler fra VG og andre aviser. I januar 2020 skrev Faktisk.no om en falsk VG-artikkel som hevdet at koronaviruset hadde blitt påvist i Norge. Det stemte ikke.

Som vi omtaler i artikkelen, finnes det flere enkle metoder for å forfalske nyhetssaker. For eksempel kan man bruke «inspiser»-funksjonen i Google Chrome.

Her kan man endre koden som vises av ens egen nettleser. Det forandrer ikke koden på selve nettsiden, men det endrer visningen i din egen nettleser.

Ved å bruke «inspiser»-funksjonen i Google Chrome, kan man enkelt endre tekst og bilder i nyhetssaker på sin egen skjerm. Her har Faktisk.no endret VGs tittel. Skjermbilde: VG / Google.

Slik kan man legge inn annen tekst og andre bilder, enn det som er brukt i den opprinnelige artikkelen. Ved å ta skjermbilde av dette, kan man spre falske nyhetssaker på sosiale medier.

Slik kan du avsløre forfalskingen

Det er flere ting man kan gjøre for å undersøke om en nyhetsartikkel er falsk:

  • Vær ekstra på vakt hvis det bare er bilde (skjermdump) av artikkelen, og ikke lenke.
  • Hvis nettadressen vises på bildet, kan du sjekke om den samsvarer med mediet som artikkelen er oppgitt å komme fra.
  • Ved å google hele eller deler av teksten på bildet, kan du finne igjen originalartikkelen.
  • Bruk omvendt bildesøk til å finne ut hvor bildet har blitt brukt før.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold