Artikkel

Flere feilaktig utpekt som gjerningsmenn etter skyting i Örebro

Både svensker og amerikanere er uriktig beskyldt for å stå bak masseskytingen i Sverige.

Politiet mottok melding om skyting klokken 12.33 tirsdag.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Elleve mennesker er bekreftet drept etter masseskytingen på en skole for voksenopplæring i Örebro, Sverige tirsdag.

Dette er inkludert den mistenkte gjerningspersonen, opplyste politisjef Roberto Eid Forest på en pressekonferanse onsdag formiddag. 

Politisjef Roberto Eid Forest under pressekonferansen onsdag formidag.

Der kom det også frem at fem voksne, tre kvinner og to menn, er innlagt på sykehus med alvorlige skuddskader. 

På pressekonferansen ba politisjefen folk om å la være å spre falske rykter, og ba alle om å ta ansvar. 

– Bare spre bekreftede opplysninger. Rykter og spekulasjoner er noe som skaper mer uro i en allerede urolig tid, sa han. 

Flere med samme navn utsatt for hets

Flere svenske medier, blant annet Expressen og Aftonbladet, publiserte onsdag ettermiddag identiteten på den mistenkte. Det samme har flere norske medier gjort. 

Politiet har så langt ikke bekreftet gjerningsmannens identitet.  

Til tross for politiets gjentatte advarsler om å spre falske påstander, spredte det seg tirsdag og onsdag mange rykter om den mistenktes identitet på sosiale medier.

Navnet på den antatte mistenkte ble tidlig spredt på nettforum og i sosiale medier. 

Dette skapte forvirring og frustrasjon for dem med samme navn. I Svenske Skatteverket finnes over 215 000 med dette etternavnet, og mer enn 17 000 med samme fornavn. Man kan ikke søke på fornavn og etternavn samtidig. 

Vi har sett flere eksempler på at personer med dette spesifikke navnet nå går ut og avkrefter av de står bak drapene.

Personer med det spesifikke navnet har blitt hengt ut som drapsmenn.

Nå kan du få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg vårt ukentlige nyhetsbrev.

Utpekt som skytter i januar

I tillegg til forvirring rundt navn på spesifikke personer, spres også bilder av en mann som ung og som voksen. 

Denne personen ble også uriktig pekt ut som gjerningsperson etter en skyteepisode utenfor en nattklubb i Queens, New York i januar. Mannen på bildet er amerikansk, og er en tidligere mindre kjent streamer

Noen utenlandske nettaviser har også publisert bildene av amerikaneren, noe som har bidratt til ytterligere spredning av feilinformasjon. Til tross for manglende bekreftelse på at han har noen tilknytning til skytingen i Örebro, fortsatte bildene å sirkulere på sosiale medier.

Et bilde av en mann, og det som skal være en yngre versjon av han, blir spredt på nettet. Mannen er tidligere uriktig utpekt som gjerningsperson i New York, og nå påstår folk han står bak drapene i Sverige.

Komiker utpekt som drapsmann 

En annen som også ble utpekt som mistenkt gjerningsmann, er den amerikanske komikeren Sam Hyde. 

Kanskje har noen hørt dette navnet før, i forbindelse med andre liknende hendelser. Komikeren blir ofte feilaktig utpekt som gjerningsmann etter skyteepisoder og terrorangrep. Dette er en internettspøk som startet rundt 2015 på nettforumet 4chan, hvor brukere sprer bilder av Hyde med ulike navn og redigerte bilder etter alvorlige hendelser. 

Hyde ble i 2015 feilaktig identifisert som en gjerningsmann da CNN viste et bilde av ham i dekningen av en skyting i Oregon, ifølge BBC. Like før nyttår ble han blant annet knyttet til skoleskytingen i Wisconsin.

Dette bildet av den amerikanske komikeren, Sam Hyde, har flere ganger blitt spredt i forbindelse med masseskytinger og terrorangrep.

Hyde ble også nevnt i forbindelse med drapene i Kongsberg i 2021, til tross for at han ikke hadde noen tilknytning til saken.

I skoleskytingen i Örebro, ble en person ved navnet «Samuel Hydén» raskt nevnt som gjerningsperson på sosiale medier. Dette følger samme mønster som tidligere, hvor navnet hans justeres for å passe lokalt der de alvorlige hendelsene skjer. 

Faktasjekkorganisasjonen Lead Stories var raskt ute med å avkrefte at Hyde hadde noe med skytingen å gjøre.

Dette vet vi om den mistenkte

Politiet har foreløpig kommet med lite informasjon om den mistenkte, men sier at vedkommende er blant de omkomne. De kjenner ikke til motivet, men mener at gjerningsmannen opererte alene og uten ideologisk motiv. 

Politiet etterforsker likevel om flere kan være involverte. 

De har også bekreftet at politiet selv ble beskutt da de ankom åstedet. 

Han var ikke kjent av politiet fra før, og ikke tidligere straffedømt. Flere svenske medier, blant annet SVT, melder at den antatte gjerningsmannen er 35 år, var uten skattbar inntekt i 2023 og at han tidligere har byttet navn.

En kvinne legger ned blomster nær skolen i Örebro, der elleve personer mistet livet i masseskytingen.

Mannen brukte et jaktvåpen og hadde våpenløyve. Svensk TV 4 melder at mannen skal ha vært iført grønne klær under skytingen. 

Tirsdag ettermiddag meldte flere svenske medier at det ble gjennomført husransaking i den mistenktes leilighet, et arbeid som fortsatte utover onsdagen. 

Svenske medier har snakket med naboer som beskriver den mistenkte som en enstøing. Aftonbladet melder nå at mannen ankom skolen med en gitarkasse. Inne på et toalett skal han ha skiftet klær, kommet ut med et automatvåpen og gått rolig rundt i gangene og skutt.

Råd for å navigere i løpende nyhetshendelser:

Uriktig informasjon kan florere og få stor spredning mens store nyhetshendelser er under utvikling. WNYC har laget en håndbok for hvordan man som leser bør håndtere slike hendelser. Faktisk.no har oversatt guiden og tilpasset den norske forhold.

Ikke stol på anonyme kilder

Dersom det vises til kilder som ikke er navngitte, bør du være kritisk til opplysningene. I pressen kommer dette ofte i form av formuleringer som at et medie «kjenner til», «får opplyst», «opplyser kilder til» også videre. Seriøse medier har stort sett troverdige kilder på slike opplysninger, men det er større sjanse for uriktige opplysninger når kilden er anonym. Derfor er det lurt å vente på bekreftelser fra offisielt hold.

Det er vanlig med feilaktige opplysninger om flere gjerningsmenn. I kaoset som kan oppstå under en skyteepisode, er det lett for øyenvitner å feilaktig tro at det er flere gjerningsmenn enn hva tilfellet er. Slike opplysninger blir ofte gjengitt på sosiale medier.

Sammenlign flere medier

Dersom du finner opplysninger som kan fremstå som usikre, kan det være lurt å sjekke om flere medier melder det samme. Dersom flere medier melder om det samme, er det mer sannsynlig at opplysningene er korrekte. Dette gjelder dersom opplysningene bekreftes uavhengig av hverandre, ikke hvis et mediehus siterer et annet.

Se opp for falske meldinger og manipulerte bilder på sosiale medier

Dramatiske nyhetshendelser skaper mye engasjement på sosiale medier. Enkelte benytter anledningen til bevisst å spre feilaktig informasjon. Dette kan ta form av meldinger der man gir gale opplysninger om gjerningsmannen. Det er heller ikke uvanlig med manipulerte bilder, eller at man later som at bilder fra andre hendelser stammer fra den aktuelle hendelsen.

Tenk før du deler

Det er lett å dele uriktige opplysninger på sosiale medier. Under slike hendelser er det lurt å tenke seg om før du deler. Dersom du ikke er sikker på at det du deler er riktig, bør du ikke dele det.



Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold