Artikkel

Fortsetter uttesting av vaksine etter dødsfall i Brasil

På sosiale medier spres spekulasjoner om at legemiddelselskaper lyver om dødsfallet til en som deltok i uttesting av en koronavaksine. Eksperter tror derimot at dødsfallet ikke har noe med vaksinen å gjøre.

hovedbilde
Foto: AstraZeneca (pressebilde)
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at en person som deltok i testen av koronavaksinen til AstraZeneca, har dødd i Brasil.

Til tross for dette fortsetter uttestingen av vaksinen uten stopp, opplyste både legemiddelselskapet AstraZeneca og Oxford-universitetet som de utvikler vaksinen sammen med.

Med bakgrunn i dette spekulerer flere i at legemiddelfirmaet lar sikkerheten gå på bekostning av mulig inntjening. Og at de lyver om dødsfallet for å kunne fortsette testingen.

Det er dog lite som tyder på at slike påstander kan stemme.

Medier: Personen var i kontrollgruppen

Kort tid etter at dødsfallet ble kjent, kunne flere medier uavhengig av hverandre fortelle at dødsfallet ikke skal være knyttet til vaksinen, ifølge kilder mediene hadde snakket med.

Både Brasils største avis O Globo og Bloomberg skrev at personen som døde var i kontrollgruppen og derfor ikke hadde fått koronavaksinen. Nyhetsbyrået Reuters hadde også kilder som understreket at vaksinetestingen ville ha blitt stoppet om personen faktisk hadde fått vaksinen.

(foto: Cornelius Poppe / NTB)

Testpersoner som blir plassert i en kontrollgruppe, får i stedet et placebo-middel eller et annet legemiddel uten effekt på koronaviruset. Senere sammenlignes helsetilstanden til medlemmene av kontrollgruppen med dem som har fått den virkelige vaksinen for å se om vaksinen gir bedre beskyttelse.

Ifølge Bloomberg var sikkerhetskomiteen som fortløpende vurderer sikkerheten ved vaksineuttestingen informert, og hadde tatt en beslutning om å fortsette uttestingen.

Flere medier melder at også brasilianske helsemyndigheter bekrefter at det er blitt anbefalt at utprøvingen av vaksinen fortsetter.

Vaksinetest-deltaker skal ha dødd av covid-19

Ingenting er bekreftet offentlig om personen som døde.

Legemiddelselskapet AstraZeneca har til ulike medier uttalt at de ikke kan kommentere detaljer knyttet til en enkeltperson som deltok i studien, men at hendelsen har blitt gransket og resultatet «ledet ikke til bekymring knyttet til videre uttesting», melder blant annet nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået skriver også at det kom fram i den brasilianske avisa O Globo at mannen skal ha vært en 28 år gammel helsearbeider som hadde meldt seg som frivillig til vaksinestudien.

Helsearbeideren skal ifølge den brasilianske avisa ha jobbet med å behandle koronasyke ved to ulike sykehus i Rio de Janeiro. Også BBC skriver at mannen skal ha jobbet med pasienter som hadde covid-19.

CNN Brasil rapporterer at mannen selv ble smittet med koronaviruset – og døde av covid-19-komplikasjoner, ifølge Reuters.

Brasil har vært et av de hardest rammede landene fra koronaviruspandemien.

Tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at landet har nest flest døde, etter USA, med over 156 000 døde. Totalt har landet over 5,3 millioner mennesker som har testet positivt for viruset.

Eksperter: Nøye regler for å kunne fortsette

Det britiske nettstedet Science Media Centre har snakket med en rekke eksperter om hva dette dødsfallet kan bety. De er alle enige om at det finnes lite offentlig kjent informasjon som kan bekrefte med sikkerhet hva som har skjedd.

Samtidig tror de at det har vært gjort nøye vurderinger siden testingen fortsetter uten stans.

– Jeg tror vi kan anta at bakgrunnen for dødsfallet helt klart ikke er knyttet til vaksinen. Vi må huske at i alle store utprøvinger finnes det dødelighet og hendelser som ellers i samfunnet. Så noen ganger skjer det ting som ville skjedd med deltakeren kunne blitt utsatt for uansett om vedkommende var med i vaksinetesten eller ikke, sier professor Ian Jones ved Universitetet i Reading til Science Media Centre.

Professor Eleanor Riley forklarer til nettstedet at alle slike vaksinetester følges av både en uavhenigig sikkerhetskomité og ulike myndigheter.

– Denne komiteen vil ha undersøkt hendelsen med dødsfallet i detalj. De vil også ha vært i tett dialog med både brasilianske og internasjonale kontrollmyndigheter før de fortsetter uttestingen, sier hun til nettstedet.

Kan komme til Norge

Vaksinen fra AstraZeneca og Oxford-universitetet er én av flere som også kan komme til Norge.

Myndighetene planlegger vaksinering mot koronaviruset. Her fra massevaksinering mot svineinfluensa i Bergen i 2009.
Myndighetene planlegger vaksinering mot koronaviruset. Her fra massevaksinering mot svineinfluensa i Bergen i 2009. (foto: Marit Hommedal / NTB)

EU-alliansen som Norge samarbeider med har en avtale med selskapet om å kunne kjøpe 300 millioner doser om vaksinen lykkes.

I september måtte AstraZeneca stanse sin utprøving etter at en testperson i Storbritannia ble syk.

Uttestingen har så blitt startet igjen i land etter land fordi sikkerhetskomiteen og legemiddelmyndighetene har undersøkt hendelsen.

Så sent som fredag godkjente det amerikanske legemiddelverket FDA at uttestingen kunne gjenopptas for fullt i USA.

AstraZeneca opplyste da i ei pressemelding at FDA hadde vurdert alle sikkerhetsdataene og hendelsene – og konkludert med at det var trygt å fortsette uttestingen.

– Vi bør ta det som et godt tegn at de uavhengige kontrollinstansene undersøker og sikrer at vaksinen er sikker for den godkjennes for bruk, uttalte direktør Pascal Soriot i AstraZeneca i pressemeldingen.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold