Artikkel
Her kan du finne pålitelig informasjon om koronaviruset
Falske nyheter og udokumenterte påstander om koronaviruset sprer seg raskere enn smitten. Her er våre tips til nettsteder og faktasjekker du kan stole på.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi har allerede sett flere eksempler på falske nyheter knyttet til koronaviruset i Norge. Forrige uke avdekket Faktisk.no en falsk nyhet om at en 80 år gammel mann ble det første norske dødsofferet for viruset.
Torsdag advarte helseminister Bent Høie (H) folk mot å spre falske koronanyheter:
– Norge er et ekstra sårbart samfunn i denne situasjonen. Krefter utenfor landet kan i en slik situasjon bruke slik påvirkning for å destabilisere og skape uro i samfunnet vårt, uttalte han til NRK.
Falske nyheter og udokumenterte påstander om koronaviruset kan også være helsefarlige. Faktisk.no har faktasjekket en kjedebrev med råd fra en italiensk lege. Kjedebrevet gikk viralt og inneholdt potensielt skadelig feilinformasjon om koronaviruset.
NRKbeta har laget en artikkel om hvordan falske nyheter om viruset spres. De advarer mot rare tips, nyheter og kjendiser som skal være smittet.
Søk opp faktasjekker
Hvis du oppdager tvilsomme påstander om korona, er det ikke usannsynlig at påstanden, eller en lignende påstand har blitt faktasjekket tidligere.
Google har et eget søkeverktøy for faktasjekker, som du for eksempel kan bruke til å søke opp slike påstander med.
Du kan både søke på påstander og på enkeltord. Du velger selv om du bare vil ha faktasjekker på norsk eller på flere språk. Se et utvalg utenlandske faktasjekker om koronaviruset nederst i denne artikkelen.
Hvis det er snakk om en påstand som spres i Norge, kan du også sende et tips til Faktisk.no.
Tall på smittede
I Norge er det først og fremst Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet som har ansvar for å komme med oppdatert informasjon til befolkningen. På FHIs temaside om koronavirus finner man informasjon, nyheter, meldinger og rapporter.
Dagsrapportene om koronasykdommen covid-19 publiseres hver dag klokken 12. De inneholder oppdatert informasjon fram til klokken 24 dagen før.
VG lager sin egen oversikt over smittede. Mange har lurt på hvorfor den har høyere tall en det FHI opererer med. Dette skyldes ifølge VG at FHI bare oppdaterer sine tall én gang om dagen, mens VG oppdaterer sine tall fortløpende.
«VG gjør en stor manuell jobb og oppdaterer fortløpende oversikten når ulike kommuner eller lokalaviser melder om nye tilfeller», skriver avisen selv. FHI presenterer heller ikke tall på kommunenivå, bare per fylke. VGs oversikt omfatter også smittede per kommune.
Tiltak og rettigheter
Det var Helsedirektoratet som 12. mars vedtok omfattende tiltak for å hindre spredning av covid-19. Blant annet ble alle barnehager og skoler stengt fram til midnatt 26. mars.
På Helsedirektoratets temaside om koronavirus kan man blant annet finne alle beslutninger og anbefalinger direktoratet har kommet med. Man kan også lese alle brev som er sendt fra Helsedirektoratet.
På nettstedet helsenorge.no kan befolkningen finne kvalitetssikret informasjon om en rekke temaer. Nettstedet har laget en oversikt over vanlige spørsmål og svar om koronaviruset. På helsenorge.no går det også an å stille spørsmål om viruset.
Det er regjeringen som har det overordnede ansvaret for håndtere situasjonen som har oppstått. På regjeringens temaside om koronaviruset kan man blant annet finne informasjon om de politiske tiltakene som er blitt iverksatt som følge av virusutbruddet.
Mange blir økonomisk berørt av de ekstraordinære tiltakene for å hindre smittespredning. På Navs samleside om koronavirus kan man lese om hvilke rettigheter man har ved sykemelding, permittering og stengte skoler og barnehager.
Resten av verden
Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte 11. mars at koronautbruddet er en pandemi. På WHOs temaside kan man både finne råd og oppdatert informasjon om situasjonen.
WHO har også et kart som viser antall påviste smittetilfeller og dødsfall i ulike land. Det oppdateres en gang om dagen.
John Hopkins University i USA har også et kart som viser antall påviste smittetilfeller, dødsfall og antall personer som har blitt friske. Dette kartet oppdateres gjennom hele dagen, og tallene kan derfor avvike fra WHOs kart.
Slik så kartet til John Hopkins University ut på formiddagen 16. mars:
Avisen The Telegraph har skrevet om hvordan hackere bruker slike kart til å stjele privat informasjon. Også det norske nettstedet digi.no har skrevet om dette.
Internasjonal feilinformasjon
Det spres mye feilinformasjon om koronaviruset utenfor Norges grenser. I gjennomgangen under følger et utvalg faktasjekker fra organisasjoner tilknyttet International Fact-Checking Network, som Faktisk.no også er en del av.
«Koronaviruset har ingenting med 5G å gjøre»
Britiske Full Fact har faktasjekket et Facebook-innlegg der det hevdes at den kinesiske byen Wuhan, episenteret for koronavirusutbruddet, var blant de første byene der 5G ble rullet ut.
I innlegget kobles virusfrembruddet mot dette, og det hevdes at 5G har svekket immunforsvaret til innbyggerne. Det finnes imidlertid ingen holdepunkter for at 5G svekker immunforsvaret, og det finnes heller ingen kobling mellom 5G og koronaviruset.
Amerikanske PolitiFact har faktasjekket en påstand om at koronaviruset ikke er reelt, og at det brukes for å maskere «5G-syndromet». Dette er også helt feil, slår PolitiFact fast.
Sol og sitronvann hjelper ikke
«Du kan ikke drepe koronaviruset ved å være ute i solen i to timer»
I et bilde som er laget slik at det skal se ut til å stamme fra FNs barnefond UNICEF, hevdes det at du kan ta knekken på viruset ved å være ute i solen i to timer. Det er ikke UNICEF som står bak bildet, og det finnes ingen bevis for at du kan drepe viruset ved å være ute i solen, skriver amerikanske PolitiFact.
«Koronaviruset ble ikke forsøkt pattentert i Wuhan i 2015»
Det finnes flere påstander på sosiale medier om at det ble sendt inn en patentsøknad for koronaviruset i 2015. Dette er feil, slår Full Fact fast. Det ble imidlertid søkt om patent på et annet virus, der målet var å utvikle en vaksine for fugler og andre dyr.
«Varmt sitronvann hindrer ikke spredning av koronaviruset»
I et Facebook-innlegg som er delt flere tusen ganger, blir det hevdet at du kan beskytte deg mot koronaviruset ved å drikke sitronvann. Den internasjonale faktasjekktjenesten AFP Fact Check har undersøkt påstanden, og kommet frem til at den er helt feil.
Det fremmes en lignende påstand i et populært kjedebrev som Faktisk.no tidligere har undersøkt. Virus- og vaksineforsker Gunnveig Grødeland omtalte påstanden om at varm drikke hjelper mot viruset som «tullete».
Ikke fra laboratorium
«Finnes ikke bevis for at koronaviruset stammer fra statlig kinesisk laboratorium»
De britiske tabloidene Daily Mail og The Sun har begge skrevet artikler om at koronaviruset kan stamme fra et statlig kinesisk laboratorium. Dette finnes det ingen bevis for, skriver Full Fact.
Faktisk.no har tidligere undersøkt en lignende påstand om at viruset ble utviklet i et laboratorium i India. Det er også helt feil:
Ikke menneskeskapt
«Studie viser ikke at koronaviruset ble genetisk utviklet for å spre seg effektivt blant mennesker»
Den britiske avisen Daily Express skrev i en artikkel at en studie viser at koronaviruset kan ha blitt genetisk utviklet for å spre seg effektivt blant mennesker. Studien Daily Express siterer viser imidlertid ikke dette, og avisen har fått kritikk fra en rekke eksperter for å ha feiltolket studien, skriver Full Fact i en faktasjekk. Daily Express har oppdatert artikkelen med en rettelse.
«Russlands helsedepartement har ikke fastslått at koronaviruset er menneskeskapt»
Flere innlegg på sosiale medier hevder at det russiske helsedepartementet har fastslått at det nye koronaviruset er menneskeskapt. Departementet har selv avvist dette, skriver AFP Fact Check.
«The Simpsons spådde ikke koronavirusutbruddet»
I et populært Facebook-innlegg, som ikke lenger er tilgjengelig, ble det hevdet at tv-serien The Simpsons spådde utbruddet av korona i en episode fra 1993. Innlegget inneholdt et manipulert bilde fra serien, der den opprinnelige teksten «apocalypse meow» hadde blitt byttet ut med «corona virus», skriver PolitiFact.
Endringslogg
-
La til avsnitt om hackere som stjeler informasjon ved å bruke virus-kart.