Artikkel

Historien om Shifa: Fra sykehus til massegrav

Slik gikk Shifa-sykehuset fra å være hjertet i Gazas helsevesen, til å beskrives som en massegrav.

hovedbilde
8. april begynte arbeidet med å grave opp og identifisere lik, og gravlegge uidentifiserte lik i midlertidige graver. Foto: AFP
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Seks måneder inn i krigen er det ikke lenger mulig å tilby selv grunnleggende helsehjelp på det som før var Gazas største sykehus. Shifa har blitt et tomt skall med graver, skrev Tedros Ghebreyesus, generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), 6. april.

Shifa har bokstavelig talt blitt et gravsted, skriver FN. Bilder og videoer viser kroppsdeler stikke opp fra sanden utenfor sykehuset.

Flere hundre palestinere skal være drept. Denne uken er nye lik gravd opp, ifølge CNN.

Akuttmottaket og fødsels- og kirurgiavdelingene har omfattende skader fra eksplosiver og branner, ifølge WHO, som sammen med FN omsider lyktes i å få et team frem til sykehuset 6. april. Foto: WHO

– Å ødelegge Shifa-sykehuset er som å rive hjertet ut av Gazas helsevesen, sa WHOs talsperson Margaret Harris til Reuters.

For israelske styrker har Shifa derimot representert hjertet av noe annet. De har flere ganger hevdet at Hamas har brukt sykehuset som et hovedkvarter.

Hvordan gikk Shifa fra å være sykehus til å bli en massegrav? Dette er historien om Gazas største sykehus.

Satellittbilde av sykehuset fra april 2023. Sykehuskomplekset består av flere bygg, deriblant byninger som er bygd og renovert av Israel. Foto: Maxar Technologies via NTB / Reuters

Før krigen

Shifa var Gazastripens eldste, største og mest spesialiserte sykehus med rundt 750 senger. Den norske kirurgen Erik Fosse sammenligner sykehuset med Rikshospitalet.

Gjennom flere kriger har sykehuset tatt imot tusenvis av skadde personer etter israelske angrep – der en stor andel rapporteres å være barn og kvinner.

Israel har også tidligere anklaget Hamas for å bruke sykehuset militært. Ifølge en Amnesty-rapport fra 2014 brukte Hamas en sykehusavdeling til å henrette flere personer. Leger som har jobbet der, har benektet at de har sett Hamas-krigere bruke sykehuset militært.

Den norske legen Mads Gilbert har flere ganger jobbet på Shifa-sykehuset. Her under krigen i 2014. Foto: Ahmed Zakot / NTB / Reuters

I juli i fjor åpnet et nytt akuttmottak. Shifa skulle i løpet av 2023 også begynne å tilby levertransplantasjoner.

Det ble aldri noen realitet.

Gjennom verifiserte bilder og videoer, satellittbilder og andre kilder har vi kartlagt hendelsene på Gazas største sykehus, i løpet av seks måneder med krig.

Etter at Hamas satte i gang sitt største angrep mot Israel noensinne, jubler palestinere i gatene utenfor Shifa. Israelske militære kjøretøy som er tatt med over grensen, er samme dag utenfor sykehuset. Det viser bilder av nyhetsbyrået DPA og en video på Telegram.

Et bilde av nyhetsbyrået AFP viser også en død person bakpå en moped, trolig en drept israeler tatt med inn i Gaza, utenfor Shifa.

Angrepet og beleiret

Israel svarer med massive angrep. Snart er det andre bilder som strømmer ut fra Shifa.

Blodige kropper. Lik pakket inn i plastposer og pledd. Skadde barn som får behandling på gulvet i et overfylt akuttmottak. Leger som bryter sammen når de gjenkjenner familiemedlemmer blant de drepte.

Skadde palestinske barn får behandling etter israelske angrep 11. oktober 2023. Foto: Ali Mahmoud / NTB

13. oktober beordrer Israel full evakuering av Nord-Gaza, inkludert sykehus. Dette er umulig å gjennomføre, svarer sykehusledelsen. WHO kaller ordren en «dødsdom» for syke og skadde. Legene nekter å forlate pasientene.

Satellittbilder viser hvordan en teltleir begynner å ta form. Tusenvis av sivile har søkt tilflukt på sykehusområdet.

Et satellittbilde tatt 19. oktober viste et mylder av telt på parkeringsplassen og rundt sykehuset. Foto: Maxar Technologies via NTB /AFP

Helsevesenet er i ferd med å bryte sammen, advarer WHO i slutten av oktober. Flere sykehus kan gå tomme for vann og drivstoff. Leger på Shifa beskriver at lik hoper seg opp og at premature babyer står i fare for å dø.

Spedbarn på Shifa-sykehuset 12. november 2023. Foto: Dr. Marawan Abu Saada via NTB / AP

27. oktober publiserer det israelske militæret en animert video av det de hevder befinner seg under sykehuset: et nettverk av tunneler og rom. De legger ikke frem noe dokumentasjon.

Samtidig nærmer angrepene seg sykehuset. 3. november angriper Israel ambulanser ved sykehusporten.

10. november blir sykehuset truffet direkte av flere angrep. Verifiserte videoer viser skadde og livløse barn og voksne utenfor sykehuset, skader på bygninger og våpenrester på sykehuset.

En video viser hvordan et prosjektil flyr over hovedbygningen for kirurgi.

Like etter filmes en mann liggende på bakken med avrevet fot, midt i teltleiren på sykehusets parkeringsplass. Han skriker av smerte. En annen video av den samme mannen viser våpenrester.

Israel hevdet samme morgen at «terrorister» som skjøt fra øst, bommet og traff sykehuset. Men angrepet vi ser i videoen kan ikke ha kommet fra øst.

Angrepet i videoen kom fra nord og landet midt i teltleiren på sykehusområdet. Foto: Maxar Technologies. Grafikk: Alexander Slotten, Faktisk Verifiserbar

Sykehusets fødeavdeling, som ligger i femte etasje i en bygning vendt mot sør, blir også truffet. Minst fire angrep den 10. november kom fra nord og sør, der satellittbilder viser israelske styrker, ifølge en analyse av The New York Times.

Faktisk.no har vist videoer og bilder av våpenrester fra to ulike angrep denne dagen til Morten Høvik. Han er tidligere sjef for Forsvarets Minedykkerkommando og jobbet i Gaza under konflikten i 2014.

Prosjektilet som traff midt i teltleiren (t.v.), er ifølge Høvik mest sannsynlig en 155 mm. artillerigranat, trolig en lysgranat. Våpenrester på sykehusets fødeavdeling gjenkjenner han som halepartiet på et israelsk finnestabilisert 120 mm. prosjektil. Skjermdumper fra videoer: Saleh Aljafari

Høvik kommer til samme konklusjon som våpeneksperter som har uttalt seg til CNN og The New York Times, som konkluderer med at videoene viser rester av israelsk ammunisjon.

Også dagen etter, 11. november, meldes det om angrep. En video av en røykfylt sykehuskorridor viser at pasienter flyttes. Samme dag kom det meldinger om at premature babyer også måtte flyttes.

De neste dagene kommer det meldinger om at sykehuset er omringet, og om harde kamper. Mange sivile flykter sørover til fots, men det er fortsatt leger, pasienter og sivile igjen.

14. november gjentar IDF påstandene om at Shifa er brukt som en kommandosentral, og får støtte fra USA. Natt til 15. november tar israelske styrker seg inn på sykehusområdet.

WHO, som besøker sykehuset 18. november, beskriver en desperat situasjon for 25 ansatte og 291 pasienter som fortsatt er der. En massegrav observeres utenfor.

Tunnelen

Under beleiringen publiserer IDF videoer av et tunnelsystem under sykehuskomplekset. Fox News, AP og Reuters er blant mediene som blir tatt med på organiserte presseturer til tunnelene.

Faktisk Verifiserbar analyserte videoer av tunnelen og geolokaliserte to tunnelåpninger som var koblet sammen. Vår analyse viste at deler av denne tunnelen befant seg under selve sykehuset.

En enkel skisse av tunnelene basert på vår analyse av to sammenhengende videoer. Lengde og plassering under bakken er ikke helt nøyaktig. Men basert på videoene kjenner vi plasseringen av åpninger og retningen tunnelene går i. Grafikk: Alexander Slotten, Faktisk Verifiserbar. Bakgrunnskart: Google Earth

Videoene viser ikke noe våpen eller militært utstyr, eller noen inngang fra selve sykehusbygget. Det er ikke mulig å bekrefte påstanden om at tunnelen har fungert som et hovedkvarter.

Videoer av tunnelen viser to rom med vask og toalett, og to rom med hvite fliser. Foto: Victor R. Caivano / AP /NTB. Skjermdump: Video fra IDF

IDF viser også frem våpen de hevder er funnet på sykehusområdet. Det er ikke mulig å verifisere hvor våpnene ble funnet. CNN har dokumentert at våpen ble flyttet på.

Israel publiserer også bilder og videoer som skal være overvåkingsklipp fra 7. oktober. Faktisk verifiserte at tre bilder viste utsiden og at den ene videoen viste en sykehuskorridor inne på Shifa. I videoen ser man flere bevæpnede menn trille en skadet mann. En annen mann ser ut til å bli holdt fast.

Ved å sammenligne denne videoen med en video fra Shifa-sykehuset tatt 11. november, kunne Faktisk Verifiserbar slå fast at den ene videoen viste den samme sykehuskorridoren. Foto: Skjermdump, video publisert av IDF 19.11.23

IDF hevdet at klippene viste at israelske gisler ble holdt fanget på Shifa. Hamas uttalte at de hele tiden har vært åpne om at gisler fikk helsehjelp, men avviste at de ble holdt fanget på sykehuset.

24. november melder IDF at de har sprengt tunnelen og trukket seg ut. Minst 40 personer, inkludert fire babyer, ble rapportert døde under beleiringen. 28 kuvøsebabyer ble evakuert til Egypt.

Tilbake står et rasert sykehus. Senger og pasienter ligger ute på parkeringslassen.

En knapp måned senere drives sykehuset av «en håndfull» leger og sykepleiere, sammen med 70 frivillige, skriver WHO. Akuttmottaket beskrives som et «blodbad» med flere hundre skadde, og nye pasienter ankommer hvert minutt.

WHO beskrev akuttmottaket som et blodbad da de besøkte sykehuset i januar 2024. Foto: WHO

I desember meldes det om nye angrep. 17. og 18. desember rapporteres det om henholdsvis 31 og 5 drepte, inkludert barn.

I januar er noe drift gjenopptatt, med 120 helsearbeidere og 300 pasienter. Samtidig har tusenvis på ny søkt tilflukt i området.

Graver på sykehusområdet fotografert 10. januar 2024. Foto: NTB / AFP

Men i februar er det nye tilbakesteg. Shifa-sykehuset har «reversert» til minimal drift, skriver WHO 8. februar.

Den neste måneden kommer lite nødhjelp fram til Nord-Gaza, og i starten av mars meldes det om at barn har dødd av sult på Shifa og Kamal Adwan sykehus.

Natt til 18. mars tar israelske styrker seg på nytt inn på Shifa-sykehuset. Faktisk Verifiserbar har verifisert videoer av militære kjøretøy inne på og like ved sykehuset. På videoene høres lyden av skyting og eksplosjoner.

<span>Kilde: Video: Emmy Shaheen / Instagram</span>

Partenes versjon av hva som skjer under den to uker lange beleiringen er ulike. Men meldinger om eksplosjoner, lik i gatene og tusenvis som flykter sørover, vitner om harde kamper.

Det israelske militæret hevder at de gjennomførte et overraskelsesangrep etter etterretningsinformasjon om at Shifa ble brukt som kommandosenter. IDF hevder at de ble beskutt fra sykehusområdet, og at Hamas-krigere forskanset seg i sykehusbygg.

Hamas-tilknyttede Telegram-kanaler har publisert meldinger og videoer som skal vise kamper i området rundt sykehuset.

Nozha Awad måtte flykte fra Shifa sammen med trillingene sine. Her er hun på vei sørover 21. mars. Foto: Ramadan Abed / NTB / Reuters

Begge sider har rapportert at pasienter og mange sivile får evakuere, mens rundt 100 pasienter blir igjen. Mens IDF har hevdet at pasientene fikk mat og helsehjelp under beleiringen, har helsepersonell og pasienter fortalt at de ikke fikk det.

WHO-direktør Tedros Ghebreyesus skriver 31. mars at 21 pasienter har dødd under beleiringen, mens 107 fortsatt oppholder seg i en bygning. Blant disse er sårbare barn og kritisk syke voksne som mangler medisiner, mat og vann, ifølge Ghebreyesus.

Røyk over bygningene etter israelske angrep i nærheten av Shifa 28. mars. Foto: NTB / AFP

1. april avslutter IDF aksjonen. Talsperson Daniel Hagari sier at militæret har operert «presist» og avviser ifølge The Guardian at sivile ble skadet.

Men ifølge FN er pasienter og helsearbeidere blant dem som rapporteres drept. Vitner har beskrevet henrettelser, tortur og at personer som ble arrestert av IDF senere er funnet døde.

Få bevis fra IDF

Faktisk Verifiserbar har gått gjennom mye av materialet som IDF hevder er bevis for påstandene om militært bruk.

  • 18. mars publiserer IDF en dronevideo som de hevder viser at de blir beskutt fra sykehusområdet. I motsetning til mange dronevideoer fra Ukraina-krigen, er droneklippene fra IDF av lav kvalitet. Vi kan se bygningenes tak, at personer beveger seg på bakken ved sykehusbygg, og det som trolig er skudd som treffer veggene. Men det er ikke mulig å se hvem som skyter eller blir beskutt, eller hvor det skytes fra.
En dronevideo publisert av IDF 18. mars viser personer som beveger seg på sykehusområdet. Skjermdump: IDF
  • Videoer fra sykehuset er ofte klippet sammen og viser ikke sammenhengende hendelsesforløp. Videoer som skal vise våpen eller penger funnet på sykehuset, er filmet etter at funnene er gjort, og dokumenterer ikke hvordan de faktisk ble funnet.
  • Videoer som ifølge IDF skal vise bevæpnede Hamas-krigere på sykehuset, er sladdet slik at det ikke er mulig å bekrefte påstandene.
En video som ifølge IDF viser eksplosiver som «detoneres» fra innsiden av sykehuset. Men det er ikke mulig å konkludere hvor eksplosivene detoneres fra. Skjermdump: IDF

Det er ikke mulig å trekke noen sikre konklusjoner ut ifra klippene. Etter gjennomgangen sitter man mest igjen med flere spørsmål om alt de ikke viser.

Det er for eksempel ikke publisert noen sammenhengende skjermopptak som viser selve funnet av våpen, eller kamphandlinger der IDF blir beskutt inne på sykehusområdet.

På samme måte har det ikke vært mulig å verifisere anklager fra palestinsk side om at IDF har utført tortur og henrettelser av pasienter, ansatte og sivile på sykehuset.

Hvor mange drepte?

Flere hundre palestinere skal være drept. Mahmoud Basal, talsperson for det palestinske sivilforsvaret, sa til CNN forrige uke at minst 381 lik var gravd opp i nærheten av sykehuset.

Bildet viser skadene på det som var dialyseavdelingen på Shifa sykehus, to dager etter at israelske styrker trakk seg ut. Foto: NTB /AFP

Det israelske militæret skrev etter aksjonen at 200 «terrorister» var eliminert under operasjonen, og 900 arrestert, der over 500 skal være bekreftet tilknyttet en terrororganisasjon.

Det har ikke vært mulig å verifisere disse tallene.

Et satellittbilde tatt 1. april viser de massive ødeleggelsene av sykehusområdet og omgivelsene. Foto: Maxar Technologies via NTB /AP

Hamas har avvist anklagene om at Shifa ble brukt som en hovedbase.

– Selv hvis noen medlemmer var til stede som flyktninger, rettferdiggjør det å ødelegge hele sykehuset? sa Hamas-talsperson Basem Naim til The Washington Post.

Ifølge Naim anser IDF alle som jobber med myndighetene i Gaza som tilknyttet Hamas. Myndighetene i Gaza mener Israels angrep er en krigsforbrytelse.

Militære ledere i IDF beskriver aksjonen som en suksess, og en mulig modell for fremtidige operasjoner. Men sykehusangrepet har fått sterk kritikk internasjonalt og fordømmes av blant andre utenriksminister Espen Barth Eide. Den amerikanske presidenten Joe Biden uttalte «dyp bekymring» over meldingene om lik på sykehuset.

En israelsk soldat utenfor Shifa-sykehuset. Stillbilde fra en video publisert av IDF 25. mars. Skjermdump: IDF

Krigsforbrytelse?

Sykehus har en særskilt beskyttelse etter krigens folkerett. Men hvis sykehuset brukes militært utover det å behandle skadde stridende, mister det denne immuniteten.

Det betyr imidlertid ikke at det er fritt fram for den angripende part, ifølge Cecilie Hellestveit, som er forsker og ekspert på krigens folkerett.

– Sykehusenes sentrale rolle i å dempe brutaliteten gjør at man bare kan angripe den delen av et sykehus som brukes militært, sier hun.

Hellestveit sier at hun ikke vet om noen av partene snakker sant om Shifa. Men om IDF har rett i at Hamas bruker sykehuset som skjulested, så kan de ifølge Hellestveit likevel ikke ødelegge hele det medisinske tilbudet.

– Hvis sykehuset benyttes til andre militære formål enn å hjelpe skadde soldater, så er det klare prosessuelle regler som må følges. Man skal blant annet advare, tilby evakuering og ta grep for å spare sivile, sier forskeren.

Folkerettsekspert Cecilie Hellestveit. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Hvorvidt krigsforbrytelser er begått når IDF har aksjonert mot sykehus, handler ifølge Hellestveit ikke bare om aksjonene på hvert enkelt sykehus.

Slåss Hamas fra korridor til korridor, og dette skjer på tilstrekkelig mange sykehus, går vurderingen over til å handle om det medisinske totaltilbudet.

– Hvis krigføringen medfører at sivile ikke har tilstrekkelig medisinsk tilbud totalt sett, kan handlingene også kvalifisere som krigsforbrytelse, forbrytelser mot menneskeheten eller være i strid med folkemordkonvensjonen, sier hun.

Hellestveit mener at det avgjørende for Israel i disse spørsmålene akkurat nå, er hvilke vurderinger som gjøres rundt prosessen i Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag.

– Er ødeleggelsene av helsetilbudet så ille at man nærmer seg internasjonale forbrytelser – og det ser ikke godt ut for øyeblikket – så vil flere land bli påvirket til å ta stiling mot Israels handlinger.

Endringslogg
  • Fjernet: gjennom seks måneder med krig.

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold