Artikkel

Insekter som menneskemat – er det farlig?

At insektene er godkjente til bruk i mat betyr at EU anser dem som trygge å spise. Det betyr ikke at insektene skal tilsettes i maten du kjøper uten at du vet det.

hovedbilde
Foto: Wilhelm Thomas Fiege / insektenwirtschaft.de, CC BY-SA 4.0
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar kom nyheten om at EU har godkjent to nye insekter til bruk i menneskemat. Dette har fått flere til å reagere. Et innlegg om at regjeringen har bestemt at pulverisert hussiriss skal være tillatt å tilsette i mat har skapt hundrevis av sinte reaksjoner og videredelinger. På Facebook har motstandere av insektmat konfrontert flere dagligvarekjeder og spurt om deres forhold til insekter.

Motstand mot insekter i mat har i lengre tid vært en del av de antiglobalistiske konspirasjonsteoriene i USA. Her fortelles det en historie om en hemmelig sammensvergelse der blant andre World Economic Forum (WEF) skal få vanlige folk til å spise insekter, mens personligheter som Bill Gates og George Soros og den «liberale verdensordenen» får ha den ordentlige maten sin i fred.

Flere norske alternative nettsteder har også skrevet om insekter i mat. Både Steigan, Document, iNyheter og Hemali har omtalt EU-vedtakene nylig. Mattilsynet melder samtidig om henvendelser fra bekymrede forbrukere som frykter at de kan ha fått i seg mat med insekter uten å vite det.

Forrige uke kulminerte motstanden her hjemme i en underskriftskampanje mot insekter i mat. Per nå har kampanjen mer enn åtte tusen underskrifter.

Men hva innebærer egentlig godkjenningen fra EU? Vil butikkene snart bugne av billebrød? Vil vi stå i fare for å spise insekter uten å vite om det? Og kan det være farlig å spise de små dyrene?

Insekter i mat er ikke noe nytt

Det er helt riktig at EU har godkjent to nye ingredienser laget av insekter, slik at de nå kan brukes i menneskemat som brød, frokostblanding og sjokolade. Insektene er hussiriss og liten melbillelarve. De er foreløpig ikke tatt inn i det norske regelverket.

EU har bestemt at artsfrender av denne hussirissen skal kunne brukes i menneskemat fremover. Foto: Hans Schneider / CC BY SA 3.0

At insektene er godkjente til bruk i mat betyr at EU anser dem som trygge å spise. Det betyr ikke at insektene skal tilsettes i maten du kjøper uten at du vet det.

Det er imidlertid ikke noe nytt at insekter brukes i mat. Det første insektet – gul melorm – ble godkjent i 2021. Etter dette er det godkjent fem andre insektprodukter.

I tillegg finnes det to godkjente tilsetningstoffer som er laget av insekter. Dette er det røde fargestoffet karmin (E 120), og skjellakk (E 904) som brukes til overflatebehandling av frukt, godteri og medisiner. Begge stoffene er utvunnet av lus, og ikke et insekt i seg selv. Bivoks (E 901) brukes også i enkelte matvarer.

I verden i dag er det to milliarder som har insekter som en del av kostholdet sitt, ifølge FN. Insekter er kilde til proteiner og andre næringsstoffer som fett, vitaminer og mineraler. FNs organisasjon for ernæring og landbruk mener at insekter kan spille en viktig rolle som mat i fremtiden.

Må merkes tydelig

Men i Norge og EU har ikke insekter blitt brukt som mat i noen særlig grad.

– Insekter regnes som såkalt «ny mat». Ny mat skal risikovurderes og godkjennes før den kan omsettes, skriver Svanhild Vaskinn i Mattilsynet i en e-post til Faktisk.no.

Ny mat-regelverket skal sikre at bruk av insekter i mat er trygt, og at forbrukerne får riktig informasjon i merkingen og markedsføringen av produktene.

Alle matvarer som inneholder insekter, må merkes tydelig med dette. Hvis man for eksempel kjøper en matvare som inneholder tørkede larver av gul melorm, så skal det i ingredienslisten stå «tørkede larver av Tenebrio molitor (gul melorm)», skriver Mattilsynet.

Det holder altså ikke å bare skrive det latinske navnet på insektet – det norske navnet skal også med.

Det er imidlertid verdt å merke seg at dette ikke gjelder de nevnte E-stoffene. Her må man selv sjekke om produktet inneholder en av de tre tilsetningsstoffene hvis man vil være sikker på å unngå å få i seg stoffer som er laget av insekter.

Larvebrød og insektburger

Det er altså ingen grunn til å frykte at man skal få i seg matvarer laget av insekter ved et uhell hvis man handler mat i norske butikker, så fremt man leser ingredienslisten.

Det er heller ikke lett å få kjøpt menneskemat med insekter i matbutikkene – hvis man ikke regner med de to E-stoffene nevnt over. Butikkjeden Meny har tidligere solgt både insektsburgere og larvebrød, men dette er tatt ut av sortimentet. I januar meldte butikkjeden at larvebrødet skulle relanseres i februar i år, men disse planene er nå lagt på is.

Brødet Mjølmums inneholdt melbillelarver. Brødet var i salg i en testperiode i 2019, og er ikke lenger i salg. Ifølge Mattilsynet kunne man søke om å få selge matvarer med insekter også før 2021. Foto: Meny

Begge produktene var tydelig merket med at de inneholdt insekter.

– Vi har ingen interesse av å skjule at vi lager matvarer med insekter. Tvert i mot vil vi vise det tydelig frem. Vi selger produktene våre til kjøpere som har lyst til å prøve noe nytt, sier Jakob Irgens Blakstad til Faktisk.no.

Han er biolog hos Invertapro, som er firmaet som lager larvemelet som ble brukt i brødet på Meny. Per i dag leverer ikke firmaet insekter til menneskemat, men satser på gjødsel og dyrefôr laget av insekter. De håper å kunne selge insekter til menneskemat fremover.

Kan gi allergi

En annen grunn til at alle ingredienser må være merket tydelig, er hensynet til allergikere – i dette tilfellet de som er allergisk mot insekter.

– Personer som er allergiske mot for eksempel husstøvmidd eller krepsdyr, kan få en allergisk kryss-reaksjon ved inntak av insekter. Dette avhenger av hvilket insekt det er snakk om, skriver Mattilsynet.

EFSA (den europeiske myndigheten for næringsmiddeltrygghet) har også uttalt at noen muligens kan utvikle en allergisk immunrespons mot proteinene i insekter. Dette er det forsket lite på, og EFSA anbefaler at det gjennomføres flere studier.

Hva er kitin?

At det er skadelig å spise insekter er det i alle fall flere som ser ut til å mene. I underskriftskampanjen står det blant annet:

Insekter inneholder bla kitin, som ikke vårt tarmsystem klarer å bryte ned.

Kitin er et fiber som finnes i hudskjelettet til både insekter og skalldyr, og det er helt riktig at mennesker ikke bryter ned dette fiberet når det blir spist. Kostfibre i mat kan nemlig ikke nedbrytes av menneskets mage og tarmer. Dette gjelder også fiber fra for eksempel korn og grønnsaker. Men dette betyr ikke at det er farlig å spise. EFSA har vurdert at innholdet av kitin i hussiriss er trygt å spise.

Nyhetsbyrået AFP har skrevet en lengre faktasjekk om kitin. De konkluderer med at det er riktig at enkelte insektsdeler ikke fordøyes av mennesker, men at det ikke betyr det at det er skadelig å spise insekter hvis de håndteres riktig.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold