Artikkel

Misvisende videoer av Irans angrep

Flere videoer på sosiale medier påstås å vise de iranske angrepene på Israel tirsdag kveld. Mye av det som deles er gammelt eller viser helt andre ting.

hovedbilde
I krisesituasjoner blir videoer og bilder ofte tatt ut av kontekst og fremstilt misvisende. Det samme gjelder for angrepene i Israel tirsdag kveld. Foto: Skjermdumper, X.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Tirsdag kveld skjøt Iran 200 raketter inn i Israel, ifølge iransk fjernsyn. Israel selv har bekreftet minst 180.

Iran er nært alliert med Hamas og Hizbollah, og angrepene skal være hevn for drapene på flere Hizbollah-ledere.

Nyhetsmedier over hele verden jobber nå med å rapportere fra området. Utviklingen skjer raskt, og i sosiale medier spres videoer, bilder og påstander som skal dokumentere angrepet.

I denne artikkelen går vi gjennom noen av de falske og misvisende videoene som florerer på flere sosiale medier.

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

Filmet i Russland og Jemen

Flere av videoene som deles utgir seg for å vise angrep i Israel tirsdag kveld. Vi har funnet flere eksempler på videoer som i realiteten er filmet på helt andre tidspunkt og andre steder.

BBC Verify-journalist Shayan Sardarizadeh har debunket en av disse videoene, som i realiteten er filmet i Aden i Jemen i august. Videoen viser i virkeligheten en eksplosjon på en bensinstasjon.

Videoen som påstås å være fra tirsdagens angrep er egentlig tatt i august og i Jemen. Foto: Skjermdump, X

Et lignende eksempel på en falsk video som nå blir spredt er i realiteten filmet i Russland. Den ble blant annet delt av det iranske nyhetsbyrået Tasnim, som skal ha nær tilknytning til Irans revolusjonsgarde.

Videoen som nå spres, ble publisert av BBC i juli 2023 og viser en stor drone-eksplosjon i Moskva.

Til høyre ser man videoen publisert av BBC, som nå tas ut av kontekst og blir påstått å være fra tirsdagens angrep mot Israel. Foto: X og BBC

Video viser ikke Netanyahu-flukt

En video av Israels statsminister Benjamin Netanyahu som løper i en korridor, har også blitt spredt i timene etter angrepene. En bruker på Twitter publiserte videoen med teksten: «Netanyahu løper for livet inn i kjelleren sin».

Videoen er verifisert til å være fra Knesset i 2021, og ble publisert for første gang da. Den har blitt faktasjekket av NDTV World. BBC-reporter Olga Robinson har også debunket videoen, og viser til det som ser ut til å være samme video postet av Netanyahu selv på Twitter i 2021.

Denne videoen viser ikke at Benjamin Netanyahu løp i sikkerhet tirsdag. Foto: Skjermdump X

Verifiserte videoer viser angrepet

Også videoer som faktisk viser angrepet tirsdag kveld, spres raskt i sosiale medier. Spesielt på plattformen X deles videoer hyppig i både riktig og feil kontekst. Flere profiler i OSINT-miljøet (informasjonsinnhenting via åpne kilder: Open Source INTelligence) jobber raskt for å geolokalisere videoer som ble publisert sent 1. oktober.

Flere videoer som skal vise det samme nedslaget av et missil, har blitt verifisert. Evan Hill, journalist i The Washington Post, har samlet flere verifiseringer i en tråd på X. Den første videoen ser ut til å være filmet fra en leilighet litt utenfor Tel Aviv og viser et missil som treffer bakken.

Flere verifiserte videoer viser det som sannsynligvis er det samme missilnedslaget i et nabolag ved Tel Aviv tirsdag kveld. Foto: Skjermdump, X.

To andre videoer som viser krateret der missilet har truffet, er også verifisert. Faktisk.no har ikke selv gjort en fullstendig verifisering av videoene, men har ettergått verifiseringene som er gjort av andre, blant annet ved å se at påstander om hvor videoene skal være filmet, stemmer overens med bilder fra stedet, kjennetegn i landskapet og rapporteringer fra redakstørstyrte medier.

CNN skriver at de har verifisert videoer som viser at minst to missiler traff i nærheten av Mossads hovedkvarter i nabolaget Giliot, nær Tel Aviv.

En siste video, som også har blitt verifisert av blant annet The Washington Post, viser at missilet treffer fra avstand. The New York Times har også laget et kart der de viser til at missiler har falt de samme stedene som verifiseringene viser.

I kartet under er det markert hvor videoene skal være filmet. Video 1, 2 og 3 viser til de samme som i bildene over. Video 4 er den siste omtalte som viser nedslaget fra avstand.

Én skal være drept

Tirsdag kveld sa det israelske militæret (IDF) at Iran hadde skutt omkring 180 missiler inn i Israel. Flere medier, deriblant BBC, CNN og The Washington Post, har også rapportert om flere skadde og ett dødsfall som følge av rakettene.

Den drepte skal ha vært en palestinsk mann som ble truffet av vrakrester av et missil som følge av Israels luftforsvarssystem.

En overvåkningsvideo av hendelsen, samt videoer av åstedet i etterkant, deles mye på sosiale medier og har blitt geolokalisert av flere. Faktisk.no advarer mot sterke bilder i lenken til en tråd der GeoConfirmed har geoverifisert videoen på X.

Hendelsen skal ha skjedd rett nord for Jeriko på Vestbredden, noe som også stemmer overens med IDF sin uttalelse om dødsfallet. Men videoen har også blitt delt flere ganger med feil kontekst. I flere poster på sosiale medier påstås det at videoen er filmet i Jordan, og at mannen som ble drept er jordansk. Men dette er feil.

Eskalering av krigen

Irans angrep mot Israel er enda en eskalering av situasjonen i Midtøsten. Statsminister Jonas Gahr Støre kaller situasjonen en alvorlig krigstilstand:

– Mange tegn viser at vi er i en storkrig. Når Iran og Israel, land som ikke har grenser til hverandre, er i en væpnet konflikt, er det en alvorlig krigstilstand, sier Støre til NTB.

Natt til tirsdag startet Israel en bakkeinvasjon i Sør-Libanon. Onsdag formiddag har ytterligere styrker blitt satt inn i Libanon, ifølge IDF, og opptil hundre raketter skal også ha blitt skutt fra Israel mot Libanon. Det israelske militæret skal blant annet ha skutt raketter mot det de sier er Hizbollah-mål i de sørlige forstedene til Beirut.

De siste ukene har Israel i flere angrep skutt raketter inn i Libanon for å drepe ledere og medlemmer av Hizbollah. 27. september utførte Israel et angrep sør for Beirut som drepte Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold