Artikkel

Nei, denne videoen viser ikke Liam Payne falle ut av et vindu

Videoen som blir påstått å vise den populære artisten falle i døden er gammel, og viser noe helt annet.

hovedbilde
Denne videoen blir spredt i sosiale medier som om det skal vise Liam Payne falle i døden. Skjermdump: X
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Natt til torsdag kom nyheten om at det tidligere medlemmet av One Direction, Liam Payne (31), er død.

Den britiske musikeren ble funnet død etter å ha falt fra en balkong i tredje etasje på et hotell i Buenos Aires, Argentina, skriver CNN og viser til lokalt politi. Payne var nylig i publikum under konserten til sin tidligere boyband-kollega Niall Horan i Argentina.

Den argentinske avisen La Nacion har publisert transkribering av det som skal være nødsamtalen mellom en hotellansatt og nødetatene. Samtalen ble spilt inn klokken 17:01 lokal tid, ifølge avisen. Den starter med at den ansatte ber om at politiet sender noen fordi en gjest oppfører seg aggressivt. Klokken 18:10 gikk politiet ut med dødsfallet.

Stor spredning

One Direction ble dannet i 2010 og de fem medlemmene opplevde enorm suksess de følgende årene. På slutten av 2015 ga de ut sin foreløpig siste plate, og tok deretter en pause. One Direction ble senest i mars kåret til det tredje beste boybandet noensinne av det amerikanske ukebladet Entertainment Weekly.

One Direction i 2014: Liam Payne, Niall Horan, Louis Tomlinson, Zayn Malik og Harry Styles. Foto: John Shearer / AP

Dødsfallet har engasjert fans over hele verden, og mange har tydd til sosiale medier. Men som ved andre store hendelser, er det mye av innholdet som ikke er korrekt.

En video som har gått viralt, blir påstått å vise den populære artisten som faller fra vinduet. Videoen har hatt stor spredning i sosiale medier.

På X har ett innlegg med videoen rundt 6 millioner visninger (arkivert versjon her). Et annet innlegg nådde 3,6 millioner (arkivert versjon her). I teksten over videoen står det:

«Hjerteskjærende nyheter: Vi er dypt triste over å høre at Liam Payne, 31, tragisk har omkommet etter et fall fra en balkong i Argentina. Våre tanker og kondolanser går til hans kjære og fans».

Men hva vet vi om videoen som nå spres?

Denne posten fikk nesten 6 millioner visninger, før spredningen og synligheten til posten ble begrenset av X. Skjermdump: X

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

Markert som falsk

Innlegget med 3,6 millioner visninger har blitt merket med «community notes», altså at andre X-brukere har lagt til informasjon om at videoen er falsk.

I tillegg til det virale innlegget med flere millioner visninger, ser vi også flere andre innlegg av videoen med flere hundretusener av visninger. I skrivende stund er mange av videoene fortsatt ikke merket som falske på det sosiale mediet og har blitt spredt blant annet her og her.

Mange av X-kontoene som har delt den falske videoen er såkalte verifiserte kontoer med blått merke. Det betyr at de har betalt for å få større spredning av innleggene sine.

Omvendte bildesøk viser at videoen har blitt delt mye på nett, og blant annet blitt publisert en rekke ganger på YouTube med påstander om at den viser Liam Payne (arkivert versjon her).

Gammel video

Den tidligste publiseringen Faktisk.no har funnet, stammer fra en meksikansk nyhetsartikkel.

Artikkelen ble publisert i meksikanske SDPNoticias 13. september 2023, altså for over ett år siden. Nyhetsnettstedet skriver at videoen viser en mann som går ut av vinduet sitt for så å hoppe ned flere etasjer fordi leiligheten hans står i brann. De skriver at hendelsen skal ha skjedd i sentrum av Mexico City.

Under ser du bilder av bygningen fra den eldre videoen hentet fra Google Street View, sammenlignet med fasaden til hotellet som Liam Payne bodde på i Argentina:

På Google Street View kan vi sammenlikne fasadene på bygget i den eldre videoen og hotellet der Liam Payne døde. Øverst er leiligheten i Mexico City som vises i videoen, og nederst er fasaden til Hotel Casa Sur Palermo i Buenos Aires. Skjermdump: Google Street View.

Den danske faktasjekkorganisasjonen Tjekdet har også omtalt den virale videoen og kommet frem til at den viser noe helt annet. Det har også BBC Verify som nevner videoen i en notis. Videre skriver de at både ekte, falsk og misvisende informasjon blir spredt i sosiale medier om dødsfallet, før de ber folk være varsomme og oppmerksomme på hva de deler.

Journalist i BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, har også omtalt et annet innlegg på X som har blitt sett nesten seks millioner ganger og skriver at synligheten til posten nå har blitt begrenset. Sardarizadeh viser til et X-innlegg fra en annen meksikansk nyhetstjeneste som også publiserte videoen 13. september 2023.

Endringslogg
  • Endret «nødsamtalen mellom en hotellansatt og poilitiet» til «nødsamtalen mellom en hotellansatt og nødetatene».

Se alle artikkelendringer på Faktisk.no

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold