Artikkel
Nei, svenske ICA har ikke sluttet å kalle påskeegg for påskeegg
Bilder fra svenske matbutikker har fått noen til å tro at ICA har omdøpt påskeegg til «bildeegg», som en del av en «krig» mot den kristne kulturarven. Ikke uventet er dette bare tull.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Den siste uken har det blitt spredt bilder fra svenske ICA-butikker på sosiale medier. På bildene kan man se fargerike påskeegg og skilt hvor det står «bildägg», altså «bildeegg» på norsk.
Dette har fått mange til å reagere. På sosiale medier blir dagligvarekjeden ICA beskyldt for å undergrave kristne tradisjoner ved ikke å kalle eggene for påskeegg. På Twitter skriver en kvinne:
Tydeligvis vil ikke ICA kalle det påskeegg, men bildeegg?! Vi har kristne tradisjoner i Sverige og en av dem kalles påske.
«Kristofobiske ICA»
De svenske «bildeeggene» har også nådd norske alternative medier. 6. april publiserte nettstedet Alternativ Media en artikkel med tittelen «Sverige: Kristofobiske ICA selger ikke påskeegg, men 'Bildeegg'».
«Vi har i den senere tid opplevd som eksempler at globalistkonsernet IKEA har vraket fenomenet jul til fordel for det mer – i deres øyne – tidsriktige «vinterfest», og den tradisjonelle juledrikken julemust, har i angsten for å provosere enkelte befolkningsgrupper i det nye Sverige, måtte vike for «festdryck», heter det i brødteksten.
Faktisk.no har tidligere faktasjekket påstanden om at IKEA har erstattet «jul» med «vinterfest»:
«ICAs ansatte er vel stort sett islamister»
Reaksjonene i kommentarfeltet på Alternativ Medias Facebook-side lot ikke vente på seg:
Også det norske alternative nettstedet Lykten har publisert en artikkel om de svenske bildeeggene.
«Balkaniseringen av Skandinavia fortsetter og det siste bidraget er når ICA selger påskeegg som 'Bildeegg'», står det i ingressen.
Stemmer det at ICA har omdøpt påskeegg til bildeegg? Og hva er det i tilfelle som ligger bak?
Vil skille de ulike eggene fra hverandre
Nei, ICA har ikke byttet ut ordet påskeegg med bildeegg, ifølge den svenske faktasjekk-organisasjonen Källkritikbyrån.
Det samme opplyser ICA Gruppen AB til Faktisk.no:
– ICA selger mange typer påskeegg. I blant kalles de kort og godt for «påskeegg», mens de andre ganger kalles «glassegg», «tinnegg», «bildeegg» også videre for tydeligere å kunne skille de ulike påskeeggene fra hverandre, skriver presseansvarlig Jenny Gerdes i en e-post.
Hun viser til at ICA-butikkene eies og drives av frittstående kjøpmenn, som selv bestemmer over sitt eget sortiment. De avgjør også hva det skal stå på skiltene, slik at dette kan variere fra butikk til butikk.
– Bildeegg ikke er heller ikke et nytt begrep, skriver Gerdes.
Brukt på 1970- og 80-tallet
Det bekreftes av bloggen Svenska högtider, som skriver om hvorfor og hvordan høytider og tradisjoner feires i Sverige og andre land.
På bloggens Twitter-konto er det lagt ut avisutklipp fra svenske aviser fra 1970- og 80-tallet, hvor ordet «bildägg» er brukt.
Är det inte trevligt att ett gammalt fint ord som "bildägg" börjar användas igen? Exempel från 1970- och 1980-talet! pic.twitter.com/z1XWPFQsHC
— Svenska högtider och vanor (@hogtider_vanor) 7. april 2022
Svenska högtider drives av Mattias Axelsson, som er ekspert på tradisjoner. Han er kritisk til at folk ikke undersøker selv før de kaster seg inn i diskusjoner på sosiale medier.
– Jeg tror de agerer ut fra en slags forestilling om at de svenske tradisjonene er truet, men de orker liksom ikke å gå i dybden og finne ut hva det egentlig handler om. Også reagerer de ut fra en slags ryggmargsrefleks, sier Axelsson til Källkritikbyrån.
Faktisk.no har tidligere faktasjekket påstander om at Rusta har fjernet korset fra en pyntekirke, og at det var forbud mot davidstjerne i Strand kommune. Begge deler viste seg å være feil.
Plenty av påskeprodukter
Går man inn på ICAs hjemmeside, er det ingenting som tyder på at selskapet har sluttet å bruke begrepet «påske».
Helt øverst ligger en lenke til oppskrifter på «nydelige påskekaker», og det er en egen snarvei til påskegodteri.
Søker man på «påskägg» i nettbutikken, får man treff både på påskeegg og bildeegg:
Som så mange ganger før: Ryktene om krigen mot kristne tradisjoner viste seg å være betydelig overdrevet.