Artikkel

Nei, vannman­gelen i Oslo skyldes ikke at vi sender strøm til utlandet

Noen spekulerer i at strømeksport er årsaken til vannmangelen i hovedstaden. Det stemmer ikke. Forklaringen er lite regn og rehabilitering av en demning.

hovedbilde
Maridalsvannet, som er drikkevannskilden til de fleste i Oslo, minker. Nå må folk redusere vannforbruket. Dette bildet er tatt 25. april 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det sendt ut en melding til Oslos innbyggere om at det er mindre vann enn normalt. Kommunen oppfordrer derfor folk til å dusje kortere, slå av kranen ved tannpuss, og unngå vanning av plen.

Denne meldingen ble sendt ut til Oslos innbyggere 2. mai 2022. Skjermdump: SMS fra Oslo kommune.

Lite nedbør

Så tørt er det, at Oslo må få vann fra nabokommuner. På Twitter skriver Yr at april 2022 ble den niende tørreste aprilmåneden på Østlandet siden målingene startet for 122 år siden.

Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, sier til Faktisk.no at det er to årsaker til at det nå er lite vann.

– Den ene er at vi har et halvt år bak oss med tørke. Det har nesten ikke vært nedbør.

Hult opplyser at 90 prosent av det totale vannforbruket til Oslos innbyggere kommer fra Maridalsvannet. De siste ti prosentene kommer fra Elvåga i Østmarka.

Rehabilitering av demning

– Den andre årsaken er at vi har et større vann lenger nord i Nordmarka, Gjerdingen, som er nedtappet fordi demningen skal rehabiliteres.

Gjerdingen er en av dammene som forsyner Maridalsvannet. Hult forklarer at det var helt nødvendig med en rehabilitering.

Frode Hult, seksjonsleder for vannmiljø i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, peker på to årsaker til vannmangelen i hovedstaden. Lite nedbør og nedtapping av Gjerdingen for å rehabilitere demningen. Foto: Privat.

– Hvis den skulle ryke, vil det være direkte fare for liv og helse. Det kan komme en flodbølge som vil få følger for folk langs Nitelva i Nittedal, sier han.

Nå er fyllingsgraden i magasinet på 69 prosent. Normalt ligger den på 91 prosent, ifølge Hult.

Tror det handler om strøm til utlandet

Men ikke alle har forstått hvorfor innbyggerne i Oslo må spare vann. Da TV 2 delte en artikkel om situasjonen på Facebook, så flere ut til å tro at vannmangelen skyldes at Norge sender strøm til utlandet.

Skjermdump: Facebook.
Skjermdump: Facebook.

Flere ser også ut til å tro at vannet sendes bort:

Skjermdump: Facebook.
Skjermdump: Facebook.

Vannforsyning, ikke kraftdammer

Frode Hult i Oslo kommune avkrefter at det er lite vann på grunn av strøm til utlandet, eller fordi vannet sendes vekk.

– Det stemmer ikke. Dammene i Nordmarka er vannforsyningsdammer, ikke kraftdammer. De er bygd opp for å ivareta drikkevannet i Oslo.

Hult opplyser at det ligger et kraftverk ved Skjærsjøen, rett nord for Maridalsvannet, som har vært i drift siden 1900. Det heter Hammeren kraftstasjon, og er Oslos eneste vannkraftverk.

– Det produserer litt strøm, men det er ikke en eneste dråpe derfra som blir tapt. Alt vannet vi bruker i kraftverket kommer tilbake før det når Maridalsvann. Så alt vann i Nordmarka blir brukt til drikkevann.

Advarte om vannmangel i januar

Nå kan man med det blotte øye se at Maridalsvannet har minket.

Det jobbes med en ny reservevannskilde, Holsfjorden i Lier, men den blir ikke klar før i 2028, forklarer Hult.

Allerede i januar ba Oslo kommune innbyggerne om å spare vann. Men til liten nytte.

Byens ordfører, Marianne Borgen, har gått foran som et godt eksempel. Til NRK fortalte hun at hun tar tiden mens hun dusjer, for å få ned vannforbruket. Omtrent 2,5 minutter brukte hun da.

Kan måtte koke vannet

Nå er det på tide at alle bidrar, sier seksjonslederen i Vann- og avløpsetaten.

– Hvis ingen sparer vann og tørken fortsetter, vil vi komme til mer inngripende tiltaksnivåer raskere.

Hult forklarer at hvis ikke det kommer mer regn, kan det bety forbud mot hagevanning og bilvask.

– På det aller mest inngripende nivået, må vi ta i bruk et par vannkilder som til vanlig ikke er i drikkevannsforsyningen. Da må vi ha en kokeanbefaling på dette vannet, sier han.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold