Artikkel
Russisk video av «norsk leiesoldat» iscenesatt
En russisk video som skal vise en død soldat i norsk uniform, har de siste dagene spredt seg i sosiale medier.
Den statlige russiske nyhetskanalen Russia Today (RT) publiserte 29. mai en artikkel med en video som skulle vise en død soldat i norsk uniform.
Det som framstår som et uredigert gopro-opptak, har de siste dagene fått stor spredning i sosiale medier. Faktisk Verifiserbar har analysert videoen og kan slå fast at den er redigert og inneholder flere logiske brister som gjør at den må være iscenesatt.
Livløse soldater
Den 50 sekunder lange – angivelig sammenhengende – videoen viser en soldat som beveger seg gjennom en skyttergrav mens han skyter med en AK-74M, standard-riflen i det russiske militæret, og kaster en RGD-5-håndgranat mot et mål, tilsynelatende en bunker.
I de siste sekundene av videoen går soldaten som filmer inn i bunkeren. Her ligger/sitter det to livløse soldater. I tillegg kommer en medsoldat av soldaten som filmer til syne.
Norsk flagg
Videoopptaket er av nokså lav bildekvalitet, og det er ikke mulig å slå fast om de to soldatene i bunkeren er døde. Dersom de er døde tyder soldatenes ansiktsfarger på at de ikke har ligget døde lenge.
Det som er tydelig er at den ene soldaten er iført en uniform med et norsk flagg sydd på jakkeermet.
Ifølge RTs beskrivelse av videoen har soldaten med norsk flagg på uniform-ermet også Telemark bataljon sitt emblem festet på skulderen under flagget. Dette kommer ikke tydelig nok frem i videoen til at det kan verifiseres.
Kan ikke slå fast autentisitet
Uniformen er tilsynelatende lik den norske feltuniformen med kamuflasjemønster M98. Denne ble innlemmet i det norske forsvaret på starten av 2000-tallet, men skal erstattes av en ny uniform – Nordic Combat Uniform – utarbeidet i samarbeid med Sverige, Finland og Danmark.
Oberstløytnant Torstein Espolin Johnson i Forsvarsmateriell kan ikke slå fast om dette er en autentisk norsk uniform.
– Kamuflasjen ser ut til å være lik vår norske skogkamuflasje, den eldre versjonen, men bildet dekker ikke en stor nok del av tekstilet og er ikke klart nok til at vi kan fastsette, skriver han i en e-post.
Det er også rutiner for at Forsvarsmateriell tar av norske flagg før uniformer fases ut.
– Utfra bildet har vi ingen grunnlag til å si at uniformen stammer fra forsvarssektoren. Denne typen materiell er ikke donert. Det er et behov for å verifisere slike bilder, slik at vi unngår å skape rykter rundt hva som er donert, avslutter Johnson.
At det ikke lar seg verifisere at det er en norsk M98, utelukker ikke at det er det.
Svenske våpen
I Telegram-posten fra RT står det skrevet at soldatene også fant et NLAW panservernvåpen og en svensk AT-4 panservernrakett. Basert på videoen alene, er dette vanskelig å si sikkert. I hjørnet av bunkeren stående, og på bakken liggende, ser vi det som ser ut som to lange tuber som begge har en gul strek rundt.
Dette kan samsvare med svenskproduserte AT-4 som Ukraina har fått levert fra Sverige. Faktisk Verifiserbar har ikke lyktes i å verifisere våpentypen. Videoens kvalitet gjør at vi ikke kan si sikkert at dette er svenske AT-4 panservernraketter.
Redigert
Faktisk Verifiserbar har funnet flere tegn på at videoen må være iscenesatt.
Idet soldaten kaster granaten er det ingen røyk i skyttergraven. Når han kort tid etter løper mot bunkeren, er derimot hele det samme området fylt med røyk.
Men inne i bunkeren, der granaten angivelig skal ha eksplodert og drept to soldater, er det hverken materielle skader på kasser og våpen, eller synlig røyk av noe omfang.
Det er heller ingen synlige tegn på at de to livløse soldatene har ytre skader.
Nå soldaten går inn i bunkeren er det et tydelig hopp mellom to scener. Mellom bilde nr. 29:19 og 29:20 er det flere ting som endrer seg såpass fort at det må være redigert:
- Våpenet flytter seg i bildet. Hadde dette vært reellt ville kameraets lukker gitt strekk i bildet.
- Lyset treffer med forskjellige vinkler. I 29:19 har lyset en vinkel på -29,9°, i det neste bildet har lyset en vinkel på -68,2°.
- Når soldaten er inne i bunkeren ser vi at det eneste stedet lyset brytes, er mot veggen til venstre for der han kom inn. I bildet i forkant brytes lyset derimot til høyre.
Vi kan derfor med sikkerhet slå fast at dette er to videoklipp som er redigert sammen.
Indikasjoner på manipulering
Under seansen der den påstått norske leiesoldaten blir vist frem foregår det flere ting som kan tyde på, men ikke beviser, at videoen er manipulert.
Ansiktet til den drepte soldaten beveger seg helt uavhengig av hjelmen, som er festet med stropper. Dette blir ekstra tydelig når vi stabiliserer videoen på hjelmen og setter ned hastigheten.
Dette kan bety at et element er lagt på i ettertid.
Under denne seansen endrer plutselig fargebalansen seg mellom to bilder. Veggen og ansiktet til soldaten blir merkbart lysere.
Ved å isolere ut områdene og finne gjennomsnittsfargen, ser vi at veggen går fra HEX-koden #272521 til #2b2622 og ansiktet går fra #42372e til #483931.
Dette skjer ikke gradvis, slik det ville gjort ved ytre påvirkning som for eksempel endrede lysforhold, men mellom to bilder. Dette kan bety, men beviser ikke, manipulering av bildene.
Russisktalende
Soldaten som filmer videoen er ifølge RT russisk. Faktisk Verifiserbar kan ikke verifisere det, men mener det er sannsynlig at det stemmer siden videoen har russisk opphav og soldaten som filmer snakker russisk.
Faktisk Verifiserbar har fått hjelp til å oversette videoen av en russisktalende norsk journalist. Mot slutten av videoen, idet soldaten som filmer tar tak i jakkeermet med norsk flagg, sier han bljadj, som kan oversettes til faen på norsk. Rett før dette sier soldaten noe som er vanskelig å oppfatte, men som kan høres ut som hva er dette.
Før soldaten som filmer går inn i bunkeren, kan vi se fargene og mønsteret på soldatens uniform, som har klare likhetstrekk med de russiske vinteruniformene. I de siste sekundene av videoen kan man se at soldaten som filmer er i følge med en annen soldat. Vedkommende er i likhet med soldaten som filmer bevæpnet, men ikke kledd i full uniform.
Kan ikke geoverifiseres
Det blir i artikkelen RT publiserte og i flere delingsposter i sosiale medier hevdet at videoen er filmet i Ukraina, nærmere bestemt i Donbass-regionen. Uten nærmere kontekst er det imidlertid ikke mulig å geoverifisere hvor videoen er filmet.
Originalvideoen har ingen tilgjengelige metadata, og det er ikke mulig å tidsverifisere eksakt når videoen er filmet.
I videoen kan man se at bakken er tørr, gresset grønt og at trærne har grønne blader. Basert på dette og at det ikke er andre tegn til at videoen er gammel, er det likevel mer sannsynlig enn ikke at videoen er filmet i løpet av våren eller forsommeren i år.
Publisert av Russia Today
Omvendte bildesøk viser at videoen for alvor begynte å spre seg i sosiale medier 29. mai, og at den først ble delt på den russiske Telegram-kanalen til RT, @rt_russian. Her ble den delt 29. mai kl. 17.42 norsk tid. Videoen er også vannmerket med navnet på deres Telegram-kanal.
Faktisk Verifiserbar har ikke funnet versjoner av videoen som ikke har dette vannmerket. Videoen er særlig spredt på Telegram og X, men den er også blitt delt på Reddit.
Påstander om norsk leiesoldat
De fleste innleggene der videoen er postet, blir delt med lignende påstander. Delingsteksten sier som oftest at videoen viser en norsk leiesoldat som har blitt drept av russiske soldater.
Soldatens nasjonalitet eller identitet er ikke kjent.
Det blir flere steder også skrevet at den påståtte avdøde soldaten har et emblem som tilhører Telemark bataljon (se eksempel her og her).
Flere steder har videoen også fått mange kommentarer og tilbakemeldinger. Et flertall av kommentarene sier at de mener videoen er falsk eller at den har blitt iscenesatt. Noen brukere kommenterer blant annet på lyden som høres i videoen, spesielt lyden av skudd og et rop eller skrik som høres i bakgrunnen (se eksempel her og her).
Endringslogg
-
Rettet Telemarksbataljonen til Telemark bataljon.