Artikkel
Slik bygges Mariupol i russisk drakt
I løpet av tre måneder ble den ukrainske byen Mariupol knust sønder og sammen. Nå bygges byen opp – som russisk.
Mariupol har i snart to år vært okkupert av Russland. Etter hvert er byen blitt selve symbolet på Russlands krig i Ukraina.
I sosiale medier deles det bilder og videoer av restaurering, det vises frem nye skoler og barnehager, og vi får se glade mennesker som får overrakt nøkler til nye leiligheter.
Ved hjelp av satellittbilder og referansebilder fra hvordan byen så ut før, har Faktisk Verifiserbar dokumentert eksempler på hvordan Mariupol endres.
Mariupol – et prioritert mål for Russland
Det var 24. februar 2022 at Russland startet en fullskala invasjon av Ukraina. Russland anså Mariupol som strategisk viktig, og byen ble angrepet fra dag én.
Mariupol er en havneby øst i Ukraina, ved Azovhavet. Russerne ønsket å få kontroll over Mariupol for på den måten lage en landkorridor hele veien fra Russland til Krim-halvøya, som ble annektert av russerne i 2014.
Innen 13. april 2022 hadde Russland tatt kontroll over det meste av Mariupol, og 21. april erklærte Russland seier.
Mange husker nok soldatene i Ukraina som nektet å overgi seg selv om de var helt omringet. På stålverket Azovstal hadde over 2000 soldater forskanset seg. Under stålverket var det en rekke tunneler, hvor sivile også hadde søkt tilflukt.
Det var først 20. mai at de siste 531 soldatene innså at de hadde tapt. Disse ble fraktet til fangeleirer på russisk-kontrollert territorium i Donetsk-regionen.
Analyserte massegraver
90 prosent av bygningene i Mariupol hadde nå blitt ødelagt eller skadet, ifølge FN. De skriver at rundt 350 000 mennesker hadde blitt tvunget til å forlate byen. Rundt 450 000 bodde der opprinnelig.
I en rapport på over 200 sider har Human Rights Watch, SITU Research og Truth Hounds dokumentert ødeleggelsene av Mariupol. De har blant annet brukt satellittbilder av graver for å beregne dødstallet.
Ved å analysere fem massegraver i og rundt Mariupol, har de anslått at minst 10 284 mennesker ble gravlagt i disse gravene mellom mars 2022 og februar 2023. De skriver at antallet døde trolig er mye høyere. Kropper er forsvunnet i ruinene og aldri blitt funnet. Døde kan også ha blitt gravlagt utenfor byen. Samtidig vil også noen i gravene ha dødd en naturlig død, men blitt gravlagt sammen med de andre døde.
Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press gjorde også en analyse av satellittbilder av massegraver. Analysen viste 8500 nye graver på den avsidesliggende Staryi Krym-kirkegården alene. Muligens er det flere kropper under hver haug. AP opplyser at det er minst tre andre gravplasser rundt byen, inkludert en som ukrainerne selv opprettet i begynnelsen av beleiringen.
Totalt skal det være minst 10 300 nye graver spredt i Mariupol, ifølge APs analyse. Også de poengterer at tusenvis av kropper sannsynligvis aldri ble begravet.
Skal gjenreise byen i løpet av tre år
I august 2022 kunngjorde det russiske departementet for bygg og bolig at Mariupol skulle gjenreises innen tre år.De opplyste at det er planlagt å skape et nytt bilde av byen med moderne leilighetsbygg, sosiale fasiliteter, nye parker og infrastruktur. Et drøyt år etter at russiske styrker beleiret Mariupol, besøkte Vladimir Putin byen.
Russland er nå i ferd med å fjerne ukrainsk identitet der – og alle bevis på krigsforbrytelser, skriver kringkastingsselskapet Euronews.
Mange ukrainske gatenavn har fått sovjetiske navn. Det undervises i russisk pensum, og Mariupol har til og med fått Moskvas tidssone, ifølge Euronews.
I november 2023 var Dagsrevyen et av de første vestlige tv-teamene som fikk slippe inn i Mariupol. I reportasjen derfra kom det frem at russisk pass nå er et krav ved henvendelser til offentlige kontor. De intervjuet en kvinne som hadde flyttet inn i et splitter nytt bygg. Leiligheten hadde hun fått gratis.
Men hvordan har de i det hele tatt råd til å bygge en hel by?
– Russland tjener penger på krigen
Den russiske økonomien går bra nå under krigen, sier Jørn Holm-Hansen, som er seniorforsker ved By- og regionsforskningsinstituttet (NIBR), OsloMet. Han forklarer at Russland tjener masse penger, blant annet fordi prisene på det de selger på verdensmarkedet har steget. Og noe av grunnen til at det har steget, er nettopp krigen.
– Russland er en stor eksportør av korn. Og prisen på korn har steget voldsomt. Det samme har prisen på olje, som også Russland har mye av, sier han.
Veksten i Russland er mye høyere enn den er i EU, opplyser Holm-Hansen.
– Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at veksten i russisk økonomi vil bli på 2,6 prosent i år, mot EUs 0,9 prosent. Budsjettunderskuddet ser an til å havne på under 1 prosent, mot 2,8 prosent i EU, sier han.
Så lenge krigen pågår, og så lenge oljeprisene er så høye som nå, tjener altså Russland penger.
– Men spørsmålet blir hvor lenge dette kan gå. De offentlige utgiftene der er høyere enn noensinne, 40 prosent av statsbudsjettet går til militære formål, sier han.
For å illustrere forandringene byen går gjennom, har Faktisk Verifiserbar geo- og tidsverifisert seks eksempler som viser endringer russerne har gjort i Mariupol.
1. Nye bydeler
Det var sommeren 2022 at russerne begynte å bygge nye nabolag i Mariupol. Det skriver den russiske nyhetskanalen Donetsk News Agency. Et av dem var det helt nye boligkomplekset, og det som nå er blitt en ny bydel, «Nevskij».
Fra de begynte å bygge, til de første flyttet inn, tok det mindre enn et halvt år.
Faktisk Verifiserbar har geoverifisert området til å være i den vestlige delen av Mariupol, i krysset mellom gatene Myru Avenue og Kuprin. Ved å sammenligne satellittbilder fra mai 2022 og mars 2024, ser vi at det ikke lå noe på dette området tidligere.
På satellittbildet fra 2024 teller vi 28 leilighetsbygg, 1 barnehage, 1 skole og 1 idrettsbane.
Ifølge artikkelen fra den russiske nyhetskanalen er boligkomplekset bygget av et militært bygg- og anleggsfirma i det russiske forsvarsdepartementet. Fra russisk til norsk oversettes det til «militær konstruksjonskompleks av det russiske forsvaret» med Google Lens.
Det militære bygg- og anleggsfirmaet har en egen YouTube-kanal, hvor de har lagt ut videoer av prosjektet fra start til slutt.
BBC var et av flere medier som 12. mars 2023 skrev at Vladimir Putin besøkte Mariupol og det nye Nevskij-området. Det kommer fram i artikkelen at Nevskij er oppkalt etter elva Neva, som er elven som går gjennom Putins hjemby St. Petersburg.
Videoer, som er tatt fra innsiden av barnehagen og skolen, viser russisk språk på vegger og på oppgaver barna jobber med.
2. Fra betongskall til innflytningsklare leiligheter
Et annet boligprosjekt som russerne har prioritert, er Tarutov Houses, som ligger nær stålverket Azovstal. Russiske RT lastet opp en video fra byggeplassen på Rutube i februar i fjor som viser fremdriften.
En video fra november i 2022 viser hvordan byggene bare var betongskall:
I en reportasje fra begynnelsen av mars 2024 ser vi at nye innflyttere får nøkler med russiske flagg:
I løpet av omtrent ett år og fire måneder har det altså gått fra å være betongvegger til å bli innflytningsklare leiligheter. Her ser vi satellittbilder fra april 2022 sammenlignet med bilder fra prosjektet nesten et år etterpå:
– En del av krigspropagandaen
Videoene i sosiale medier har altså fokus på hvor fint det blir i Mariupol, og det er ikke uten en baktanke at til og med nøklene til de innflytningsklare leilighetene har russiske farger, mener Jørn Holm-Hansen ved OsloMet.
Man kan på mange måter se på gjenoppbyggingen av Mariupol som en del av krigen og krigspropagandaen, sier forskeren. Blant annet peker han på at det er viktig for russerne å vise at de hadde gode hensikter ved å ta byen.
– Da Russland startet en fullskala invasjon i Ukraina, var én av begrunnelsene at de skulle redde befolkningen fra nazister. Spesielt ønsket de å «redde» menneskene i Øst- og Sør-Ukraina, sier han.
Ifølge Holm-Hansen snakket mange i Mariupol russisk hjemme, og var mer orientert mot Russland på mange måter.
– Mange der så på russisk tv, hørte på russisk popmusikk og leste russisk litteratur. Men det betyr ikke det samme som at de anså seg selv som russiske, sier han.
Nå ønsker russiske myndigheter å vise frem de nye byggene. Hvis du slår på tv i Russland får du nesten daglige reportasjer om dette, sier seniorforskeren.
– Russland ønsker å vise at flyktningene fra Ukraina, særlig de som flyktet til Russland, kan vende tilbake til en flott bolig. De ønsker også å vise frem at selv om de bombet hele byen, rydder de opp etter seg. Russerne hevder de bygger en by som er i bedre stand enn før, sier han.
3. Ny togstasjon
Det er ikke bare nye leiligheter som nå bygges og restaureres. Jo flere som flytter tilbake, jo viktigere blir det å få orden på infrastruktur som også ble bombet.
Et satellittbilde tatt 29. april 2022 viser de enorme ødeleggelsene av togstasjonen i Mariupol og området rundt:
I en artikkel fra russiske Sevastopol TV står det at jernbanestasjonen fortsatt er under restaurering, og at målet er at den skal være operativ innen slutten av året.
En YouTube-video publisert i mars skal vise hvor langt restaureringen har kommet. I videoen kan man se at på den nye fasaden står det skrevet Mariupol på russisk.
På bildet under ser man hvordan stasjonen så ut før – og hvordan den er blitt:
4. Veggmaleri av russisk løytnant
Faktisk Verifiserbar har også funnet eksempler på at utsmykninger av bygninger har fått et russisk preg over seg. En YouTube-video fra kanalen «videos from Mariupol» viser et klipp av en bygning med et stort veggmaleri av en soldat. Denne videoen er lastet opp 3. mars 2024. Ved hjelp av Google Lens har vi oversatt teksten på maleriet.
Over helten står det «jeg er stolt». Under personen i uniform og en russisk medalje står det «Alexey Afanasyev» (eller «Aleksej Afanasjev» på norsk).
Søker vi på dette navnet på Google, dukker det opp et bilde av president Vladimir Putin som håndhilser på juniorløytnant Aleksej Afanasjev. I bildeteksten kommer det frem at Afanasjev får tittelen «helt i Den russiske føderasjonen» under en seremoni for å overrekke statsdekorasjoner til blant annet «militært personell som deltok i den spesielle militæroperasjonen i Ukraina». Dette skal ha skjedd i august i 2023.
Det spesielle veggmaleriet ble omtalt i russisk media 13. februar 2024. Der står det at det er malt på en av studentboligene til Universitetet i Mariupol. Ved å søke på universitetet i Google Maps, og deretter søke på «student housing» i nærheten, ser vi at det er samme området som i videoen. Vi kan dermed slå fast at videoen er filmet i Budivel’nykiv Avenue i Mariupol:
5. Russiske flagg på ukrainsk attraksjon
En YouTube-video fra kanalen «Mariupol-video» som er publisert 18. mars viser russiske flagg utenfor turistattraksjonen Arka V Misʹkyy Sad i et parkanlegg i sentrum av Mariupol. Ved å sammenligne et brukergenerert bilde fra Google Maps som er lastet opp i september 2021 med en skjermdump fra videoen, ser vi at bygget både er hvitere, og at det ukrainske flagget er tatt ned:
6. Jente med bamse byttet ut med St. Petersburgs flagg
I den samme YouTube-videoen som eksempelet over fra 18. mars, filmer fotografen flere bygninger ved en vei. På fasaden på det ene bygget er det malt «St. Petersburg – Mariupol» på russisk. Over ser vi St. Petersburgs flagg med ankere i kors.
Faktisk Verifiserbar har geoverifisert disse bildene fra videoen til å være tatt ved en bussholdeplass i gaten Levanevskoho i Mariupol. Ved å sammenligne satellittbilder fra Google Earth og streetview-bilder fra Google Maps, ser vi at en rekke punkter stemmer overens.
En skjermdump fra et brukergenerert bilde på Google Maps viser oss hvordan det tidligere så ut der:
Kvantitet fremfor kvalitet?
Seniorforsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, sier det er vanskelig å si noe om kvaliteten på byggene bare ved å se på bilder.
– Det kan være ganske bra kvalitet på noen av byggene, men i andre tilfeller kan det like gjerne være slik at det utvendige ser pent og flott ut, mens det er store mangler innvendig, for eksempel med sanitæranleggene. Jeg er mer eller mindre overbevist om at det er mange sånne tilfeller, sier han.
Det hører også med til bildet at den russiske boligsektoren er proppfull av korrupsjon, tvilsomme privatiseringer, vennetjenester og mangelfull kontroll, ifølge Holm-Hansen.
– Det har ført til mange skandalebygg rundt omkring, legger forskeren til.
Seniorforskeren mener det er et viktig poeng at ting har blitt bygget i «rekordfart.»
– Det er blitt bygget «fort og gæli» for å si det litt folkelig. I løpet av tre måneder har Mariupol fått helt nye boligområder. Jeg tror det ser pent ut på avstand, men hvis man går tett på, vil man raskt se at maling skaller av, og det blir hull i veggen fordi man ikke har latt sementen tørke lenge nok.
– Jeg er ikke ekspert på det bygningstekniske. Men det sier seg selv at man ikke kan bygge så mye på så kort tid, uten at det går ut over kvaliteten, sier han.
I en reportasje fra den kanadiske tv-kanalen CBC News, kommer det frem at innbyggere har flyttet inn i det som skal være nylig renoverte hus, mens det på innsiden ikke er gjort noen ting.
Endringslogg
-
Endret «prisvekst» til «vekst i økonomien.»
-
Endring i bildetekst: Fasaden har fått russiske bokstaver til Mariupol har blitt skrevet på russisk. Endret «flytter tilbake» til «flytter til Mariupol».
-
Endret mellomtittel fra «Jente med bamse byttet ut med hammer og sigd» til «Jente med bamse byttet ut med St. Petersburg flagg». Endret også hammer og sigd til St. Petersburgs flagg med ankere i kors i teksten under.