Guide

Slik kan du finne ut om et bilde har blitt fakta­sjek­ket

Nytt Google-verktøy lar deg søke med bilder og avsløre om de har blitt faktasjekket tidligere.

hovedbilde
Falske bilder og videoer av den amerikanske sangeren Taylor Swift med Trump-vennlige plakater eller bannere, har blitt delt på sosiale medier. Skjermdump: Video delt på X
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Har du sett et bilde eller en video som du reagerer på, og lurer på om er ekte?

I søkeverktøyet Google Fact Check Tools har det nå blitt mulig å søke direkte med bilder, og se om du får treff på faktasjekker fra hele verden.

Faktasjekkere i Faktisk.no har hatt tilgang til å bruke denne funksjonen i en betaversjon, men nylig gjorde Google funksjonen tilgjengelig for alle.

Slik gjør du det

Gå inn på nettsiden toolbox.google.com/factcheck.

Før du søker, kan du velge hva slags språk du ønsker å få resultater på. Her kan det være lurt å velge engelsk, eller alle språk.

I tillegg til at du kan søke etter tekst, kan du velge å søke med et bilde. Da trykker du først på bildeikonet, og deretter laster du opp bildet.

Ved å laste opp et bilde i Googles faktasjekk-søk, kan du se om bildet har blitt faktasjekket tidligere. Skjermdump: Google Fact Check Tools

Vi tester verktøyet og laster opp et bilde av Taylor Swift som holder opp et banner med teksten «Trump won». Dette er egentlig fra en video som har blitt delt på sosiale medier, men vi har tatt en skjermdump slik at vi kan søke etter lignende bilder.

Søket vårt gir mange treff. Blant annet ser vi at nettstedene Snopes, Logically og AFP Fact Check har faktasjekket videoen.

Her kan vi lese at en video som tilsynelatende skal vise sangstjernen som holder et Trump-vennlig banner under årets Grammy-prisutdeling, er falsk.

I Googles faktasjekksøk ser vi raskt at bildet er falskt. Skjermdump: Google Fact Check Tools

I den originale videoen er det ikke noe Trump-banner å se.

Videoen er publisert av det amerikanske bladet Variety, og viser Swift posere for fotografene i en hvit, lang kjole under Grammy Awards 2024. Der ble sangeren historisk da hun vant prisen «Årets album» for fjerde gang.

I faktasjekken til AFP kan vi også lese at den falske versjonen av videoen opprinnelig ble delt av X-kontoen «Il Donaldo Trumpo», en konto som flere ganger har delt falske bilder av Taylor Swift med pro-Trump-plakater.

«Om bildet»-funksjon

Google har også lansert en annen funksjon, nemlig «om dette bildet» («about this image»).

Hvis vi gjør et vanlig Google-søk etter bilder av «Taylor Swift Trump Won», og velger et av resultatene, får vi opp tre prikker over bildet som vi kan klikke på.

Ved å trykke på «om dette bildet» kan du få mer informasjon om hvilke nettsteder som har publisert det samme bildet. Skjermdump: Google.no

Deretter klikker vi på «om dette bildet». Søket gir informasjon om hvilke andre nettsteder som har brukt det samme bildet, og hvor gammel den eldste versjonen er.

Vi tester den nye «om bildet»-funksjonen til Google. Skjermdump: Google.no

Også når du gjør vanlige Google-søk etter tekst, kan du få treff som viser til faktasjekker. Disse treffene i søkeresultatet vil i så fall være merket med «påstand», «hevdet av», samt hvem som har faktasjekket og konklusjonen til faktasjekken.

Hvis du ikke får treff i faktasjekk-søket, finnes det flere måter å undersøke om et bilde er ekte. Faktisk.no har flere ganger skrevet om hvordan man kan gjøre et omvendt bildesøk og slik forsøke å finne originalkilden til bildet.

Hva slags faktasjekker dukker opp i søket?

Faktasjekk-søket viser faktasjekker fra utgivere som oppfyller bestemte krav. Ifølge Google kan kravene oppsummeres slik:

Utgiveren av faktasjekken må være en pålitelig kilde til informasjon (avgjøres av en algoritme).

Og innholdet må tydelig vise:

  • hvilke påstander som sjekkes
  • konklusjonene om påstandene
  • hvordan man kom frem til konklusjonene
  • henvisninger og primære kilder til informasjon

Faktisk.no er en av aktørene som vil dukke opp i faktasjekksøket til Google.

Hvis du vil vurdere troverdigheten til faktasjekk-aktøren du får opp, kan du for eksempel undersøke om utgiveren er medlem av det internasjonale faktasjekknettverket IFCN.

Det vil si at utgiveren oppfyller kriteriene i «International Fact-Checking Network fact-checkers' code of principles», som stiller krav om blant annet redaksjonell uavhengighet og åpenhet om metoder og kilder.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold