Artikkel
Slik oppsto julebråket i Seljord
Det ble baluba da Telemarksavisa skrev at elever på Seljord ungdomsskule måtte si «tradisjonsmat» istedenfor «julemat». Rådmannen i Seljord avviser at elever ikke får bruke ordet «jul» og vil politianmelde trusler som har kommet.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
I helgen har en sak fra Telemarksavisa (TA) skapt full oppstandelse i sosiale medier. Lørdag formiddag publiserte avisen en artikkel med tittelen:
«Fikk ikke lov å si julemat på skole, måtte si tradisjonsmat: – Bevisst for å ikke støte noen»
I ingressen står det:
Elever ved Seljord ungdomsskole hevder de skal ha fått beskjed om at de ikke skal si julemat og juleball, men tradisjonsmat og skoleball.
TA har intervjuet en bestemor, som uttaler seg anonymt av hensyn til barnebarnet. Hun forteller at barnebarnet kom hjem fra skolen og fortalte at han hadde fått kjeft for å si «julebakst» og «juleball».
Også på Facebook har det vært diskusjon om temaet, ifølge TA. I diskusjonen bekrefter en annen anonymisert person det bestemoren forteller.
Vil ikke støte noen
Avisen har også intervjuet rektor ved Seljord barne- og ungdomsskule, Kjersti Bollerud. Hun avkrefter at ledelsen ved skolen har gitt beskjed til lærerne om at det er forbudt å snakke om jul.
I tillegg uttaler mat- og helselærer Solfrid Bjørge seg. Hun bekrefter at skolen har tatt og tar bevisste valg før jul:
– Vi har bevisst kalt det for tradisjonsmat og ikke julemat for ikke å støte noen. Jeg har også gjort et bevisst valg ved å ikke kjøpe servietter som det står «merry christmas» på, det blir ikke rød duk og røde julekuler, sier Bjørge til TA.
– Enkelte trosretninger er veldig sensitive og mange søker fritak når de hører at det er jul. Vi prøver å gjøre det mer nøytralt.
Ifølge rektor ble avgjørelsen om å bruke «skoleball» istedenfor «juleball» tatt for noen år siden. Årsaken var at det var noen som ikke kom da skolen kalte det «juleball».
Skoleledelsen kjenner ifølge TA ikke til at elever har blitt irettesatt for å bruke ord som «juleball» og «julebakst». Men Bjørge sier at det godt kan hende at det har blitt påpekt overfor elever at de på skolen kaller det «tradisjonsmat», og ikke «julemat», og «skoleball» istedenfor «juleball».
Norges mest engasjerende sak
Artikkelen til TA var bare tilgjengelig for abonnenter, men saken spredte seg likevel raskt videre. Da de alternative nettstedene Document, Resett og Human Rights Service (HRS) lagde sine egne versjoner, ble saken kjent for et langt større publikum.
Documents artikkel var ifølge Storyboard den mest engasjerende saken på Facebook gjennom helgen. I oversikten summeres antall delinger, kommentarer og reaksjoner. Resetts sak lå mandag formiddag på 2. plass, mens saken til HRS er på 6. plass. Den originale artikkelen fra TA følger på 8. plass.
Også andre Amedia-aviser publiserte artikkelen til TA. Blant disse var Nettavisen, Tidens Krav, Oppland Arbeiderblad, Gudbrandsdølen Dagningen og Halden Arbeiderblad. Samtlige publiserte saken bak betalingsmur.
Full fyr i kommentarfeltet
I kommentarfeltene rundt omkring var det svært høy temperatur gjennom hele helgen. Mange la skylden på muslimske elever, som i kommentarfeltet til Resett:
Politikere reagerte
Også blant politikerne var det flere som reagerte. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) skrev på Facebook at «dette blir for dumt», mens Høyre følte behov for å si at det «selvfølgelig skal være lov å si julemat og juleball».
Frps innvandringspolitiske talsmann, Jon Helgheim, skrev også om saken på sin Facebook-side. Blant de over 400 kommentarene, er det flere som skriver at skolen gjør dette for å tilrettelegge for elever som tilhører Jehovas Vitner.
I kommentarfeltet er det også delt et bilde av en Facebook-kommentar fra Roar Slinde. Bildet er også spredt på Twitter.
Slinde er sosiallærer ved Seljord barne- og ungdomsskole, men understreker overfor Faktisk.no at han deltok i diskusjonen på Facebook som privatperson, og at saken det vises til ligger mange år tilbake i tid. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere og viser til skoleledelsen.
På Facebook skrev Slinde følgende om bruken av «skoleball» istedenfor «juleball»:
Alle trur at dette har med muslimar å gjere (fremmedfrykt), men eg veit at dette var eit initiativ frå elevane sjølve for å få med klassekamerater som var frå Jehovas Vitne.
Gjaldt flere ulike grupper
TA skriver ikke hvilke grupper skolen er opptatt av å ikke støte. Det hadde avisen blitt enig med skolen om, ifølge journalisten som skrev saken:
– Vi valgte å ikke navngi hvilke grupper det gjaldt etter avtale med skolen, men det gjaldt flere ulike grupper, sier Bjørnar Hagen Vika til Faktisk.no.
TA endret tittelen på artikkelen allerede lørdag, selv om sjefredaktør Ove Mellingen mener avisen hadde dekning:
– Saken var en plussak, og ikke alle som delte og kommenterte hadde fått med seg alle nyansene. Kjernen ligger i at skolen endret omtale fra julemat til tradisjonsmat for ikke å støte noen. Ingenting i vår dekning har vært feil, sier han til Faktisk.no.
Mellingen opplyser at TA så seg nødt til å slette Facebook-innlegget der artikkelen ble delt. Årsaken var at avisen ikke hadde ressurser nok til å følge med på og rydde opp i kommentarfeltet.
– Vi ønsker ikke at rasister og folk som ikke kan oppføre seg, skal være i våre kommentarfelt. En del kom med sterkt negative uttrykk om folk fra andre land. Det aksepterer vi ikke, fastslår Mellingen.
Avviser forbud mot å bruke «jul»
Saken i TA har som nevnt ført til sterke reaksjoner blant lesere. Søndag fortalte NRK Telemark at det har kommet så alvorlige trusler mot rektor at rådmann Finn-Arild Bystrøm kommer til å gå til politiet.
Til Faktisk.no sier Bystrøm at det er hvert fall tre meldinger som skal anmeldes, men at kommunen fremdeles jobber med å skaffe seg full oversikt.
Mandag formiddag var det møte om julesaken i Seljord kommune. Faktisk.no har forsøkt å kontakte både lærer Solfrid Bjørge og rektor Kjersti Bollerud, men de har ikke besvart henvendelsene.
Rådmannen forteller til Faktisk.no at møtet var oppklarende, og at kommunen vil ta kontakt med TA for å gå igjennom dekningen med dem.
– Vi er helt bestemte på at det skal være lov å si jul i Seljord. At elever ikke får bruke ordet jul, slik TA skriver, stemmer overhodet ikke med noen praksis vi har.
Julebilde hver dag
Bystrøm presiserer at kommunen i er glad i jula, og at ordene «tradisjonsbakst» og «tradisjonsmat» bare har vært brukt for å inkludere, ikke for å ekskludere noen.
Rådmannen forteller også at det er rundt ti år siden det ble bestemt at «juleballet» ved skolen i stedet skulle kalles «skoleball».
– Det var elevene selv som tok initiativ til dette, men det hadde ikke noe å gjøre med det TA skrev om i helgen, sier Bystrøm.
Han forteller at kommunen skal legge ut julebilder på Facebook-siden sin hver dag frem til jul, og viser også til en pressemelding. Det første julebildet ble lagt ut i dag, og er ifølge kommunen tatt på Seljord ungdomsskule 29. november 2019.