Video
Slik sjekker du om strømregningen stemmer
Fått en strømregning som var mye høyere enn du trodde? Vi lærer deg hvordan du selv kan sjekke om regningen er riktig.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Rekordhøye strømpriser fører for mange med seg rekordhøye strømregninger.
Men hvordan kan man selv sjekke om strømregningen stemmer overens med det faktiske forbruket og den reelle prisen?
Det får du svaret på i videoen over og i den punktvise oppskriften under:
1. Strømmåleren
Det første du må gjøre, er å sjekke om strømselskapet har lest av den riktige måleren. ID-nummeret finner du på strømmåleren din. Det skal stemme overens med det nummeret du har på fakturaen.
2. Strømforbruk
På regningen din står det hvor mange kilowattimer du har brukt den siste måneden. Dette skal stemme overens med det strømmåleren din har målt.
Dette regner du ut ved å sjekke differansen mellom målerstanden i starten av måneden og på slutten av måneden.
3. Riktig strømpris
På fakturaen din står det kun snittprisen du har betalt for strømmen. Strømselskapet tar totalsummen du er fakturert og deler på antall kilowattimer du har brukt. Det er den prisen du får opplyst.
Men det er ikke slik du egentlig blir fakturert. Du blir fakturert time for time. Dermed blir også det å sjekke om du har blitt fakturert riktig pris, en litt mer omfattende prosess.
Først må du sjekke hvor mye du har hatt i strømforbruk hver enkelt av de 744 timene januar besto av. Det kan du få fra strømselskapet ditt ved å logge deg inn på «Min Side» eller be om å få tilsendt.
Deretter må du hente inn snittprisen for hver enkelt time. Dette kan du selv hente fra NordPool sine nettsider.
Snittprisen må ganges med 1,25 for å få pris inkludert moms. Deretter ganges timeprisen inkludert moms med hver enkelt av de 744 timene med forbruket ditt den timen.
Til slutt legges alle timene sammen og da får du beløpet du skal ha blitt fakturert.
4. Påslag
Strømselskapet tjener blant annet penger på påslag. Noen har rabattavtaler der de får tilbake penger for hver enkelt brukte kilowattime, mens andre tar betalt for hver enkelt brukte kilowattime.
Hvilket selskap som er billigst akkurat nå, kan du selv sjekke på Strømpris.no.
Påslaget skal stemme overens med den avtalen du har, og det skal utregnes på bakgrunn av ditt strømforbruk. Hvis både påslagsprisen stemmer med avtalen, og forbruket stemmer med faktisk forbruk, er det ingen ugler i mosen.
5. Nettleie
Hvor mye du betaler for å få strømmen levert, varierer fra sted til sted i landet. Men på fakturaen din fremkommer nettleien som to punkter: Fastledd og energiledd.
Fastleddet er en fast sum som betales inn, uavhengig av hvor mye strøm du bruker. Energileddet tar utgangspunkt i hvor mye strøm du bruker, og ganges med avgiften.
På nettsidene til nettselskapet ditt finn du hvor mye de tar betalt akkurat nå. Stemmer dette overens med det som står på fakturaen, og forbruket, har du fått riktig pris.
6. Strømstøtte
Akkurat nå dekker staten 80 prosent av strømprisen over 70 øre per kilowattime. Du må derfor huske å sjekke om du har fått tilbake den riktige summen.
Men denne strømstøtten tar ikke utgangspunkt i din snittpris. Den tar utgangspunkt i snittprisen for måneden hos NordPool. Den tar heller ikke utgangspunkt i moms. Derfor blir det en liten jobb å faktasjekke.
I Norge har vi fem markedsområder, og du må derfor ta utgangspunkt i ditt markedsområde. I denne oppskriften tar vi utgangspunkt i Oslo, siden strømregningen vi sjekker er herfra.
I januar var snittprisen i Oslo, i følge NordPool, 140,63 øre per kilowattime. For å finne hva det blir inkludert moms på 25 prosent. ganger vi med 1,25.
Da får vi at snittprisen i Oslo, inkludert moms, i januar var på 178,79 øre per kilowattime.
Men, heller ikke grensen på 70 øre per kilowattime er inkludert moms. Dermed må vi også legge til moms her:
70 x 1,25 = 87,5.
Alt over 87,5 øre per kilowattime, opp til 178,79, skal vi ha tilbake 80 prosent av. Først finner vi differansen:
178,79 - 87,5 = 88,29
Vi skal altså ha tilbake 80 prosent av 88,29 øre per brukte kilowattime. Dette finner vi med følgende regnestyke:
88,29 x 0,8 = 70,63
Dermed skal du på regningen fra nettselskapet ditt få tilbake 70,63 øre per brukte kilowattime i januar, såfremt du bor i Oslo.
Endringslogg
-
Endret strømstøttesatsen fra 85 prosent til korrekte 80 prosent.
-
Endret link til Nord Pool sine nettsider, da denne var endret hos Nord Pool.