Artikkel
Stort kart: Disse videoene og bildene har vi verifisert
Faktisk Verifiserbar har verifisert bilder og videoer som viser angrep mot sykehus og skoler i Midtøsten, flere av dem kontrollerte sprengninger.
I verifisert-kartet ser du hva som skjedde hvor og når.
Faktisk Verifiserbar har siden slutten av oktober i fjor verifisert bilder og videoer fra krigen i Midtøsten.
Klippene har vært delt og spredt på sosiale plattformer, og vi har verifisert dem for å finne ut om de er ekte eller falske.
Titalls hendelser verifisert
Verifisert-kartet i denne artikkelen viser bildene og videoene vi har verifisert som ekte. At klipp er verifisert innebærer at vi har funnet ut hvor de er fra, som oftest hvilket tidsrom de stammer fra og eventuelt andre detaljer om hendelsen som vises.
En rekke av klippene avdekker mulige krigsforbrytelser, som videoen som viste israelske styrker som kjørte over en livløs palestinsk mann.
Siden nyttår har angrepene mot sykehus og skoler fortsatt. Flere verifiserte videoer viser angrep som rammer sykehus og helsetjenester. Flere helsearbeidere er blitt drept i angrepene.
30. januar ble en overvåkningsvideo fra Ibn Sina Hospital i Jenin spredt på sosiale plattformer. Videoen viste israelske soldater ta seg inn på sykehuset, væpnet og forkledd som sivile og helsearbeidere. Tre palestinske menn ble drept i angrepet.
Også utdanningsinstitusjoner har blitt rammet, blant annet ble det gjennomført en kontrollert sprengning av Israa-universitetet sør for Gaza by 17. januar. I samme tidsrom rammet en annen kontrollert sprengning området nær en skole i Abasan al Jadida.
Falske bilder
Faktisk Verifiserbars verifiseringsarbeid har også avdekket flere misvisende og falske klipp.
Det har vært videoer som påstås å være bevis for eksempelvis
Hamas-tunneler, men som våre analyser viser at ikke kan brukes som
bevis. Flere videoer som har vært spredt på sosiale plattformer og som har blitt hevdet å dokumentere hendelser i Gaza, viser seg gjennom verifisering å være fra helt andre steder.
Den siste helgen i januar sirkulerte det for eksempel påstander om at det pågikk en israelsk re-okkupasjon av Gaza. I den forbindelse ble det delt en video som skulle vise dette. En verifisering av videoen viste at det ikke var tilfelle. Videoen var filmet på Vestbredden i mai 2022.