Artikkel
Ukrainas nye våpen treffer mål på over sju mils avstand
Med nye våpen fra Vesten, kan ukrainerne treffe mål presist på langt større avstand enn tidligere. Faktisk Verifiserbar har undersøkt en video som viser våpenet i bruk.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
På Natos toppmøte i Madrid kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre at Norge og Storbritannia donerer langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.
– Dette er et våpen som har rekkevidde og presisjon, og som derfor er et betydelig bidrag, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.
Våpensystemet er av typen MLRS og sendingen består av tre vogner. Våpnene kan bidra til å endre krigens kurs.
– Langtrekkende kapasitet kan være en game-changer for ukrainerne, sier Rolf Ytterstad, kommandérsersjant og talsperson i Hæren, til Faktisk Verifiserbar.
Faktisk Verifiserbar består av reportere, researchere og faktasjekkere fra ulike medier i hele Norge. De jobber sammen for å verifisere visuelt innhold og historier fra den pågående krigen i Ukraina.
Amerikanske våpen
Ukraina har allerede fått langtrekkende våpen fra andre NATO-land, blant annet det såkalte HIMARS-systemet fra USA.
1. juni offentliggjorde USAs president Joe Biden at amerikanerne sendte det Lockheed Martin-utviklede våpensystemet til Ukraina. HIMARS står for High Mobility Artillery Rocket System, og er et mobilt hjulgående system.
De seneste dagene har det fra både russisk og ukrainsk side blitt hevdet at målstyrte raketter avfyrt fra HIMARS, har truffet russiske mål i Luhansk, blant annet et militært anlegg i byen Perevalsk.
50 kilometer fra frontlinjen
En video Faktisk Verifiserbar har undersøkt viser at det brenner på et sted som stemmer overens med nedslagsstedet flere kilder har vist til. Raketten skal ifølge russiske kilder ha fløyet 49,89 kilometer før den traff målet.
Dette er langt bak den russiske frontlinjen, og det kan sannsynliggjøre at ukrainerne faktisk har benyttet mer langtrekkende artilleri enn tidligere.
Denne videoen er geoverifisert, og opplysningene stemmer overens med meldinger fra begge sider av konflikten.
I videoen under kan du se hvordan Faktisk Verifiserbar har jobbet med å bekrefte hvor videoen er filmet.
Det er en rekke detaljer i videoen, som høydedrag, karakteristiske bygninger og særegne tak. Dette har vi sjekket opp mot satellittbilder fra Google Maps.
Særtrekkene er markert med fargede rammer, både i videoen og på Google Maps. De oransje linjene viser siktlinjene fra fotografen – man ser for eksempel at mellomrommet mellom de to store blokkene til høyre ikke er synlig om ikke man befinner seg akkurat der fotografen står.
Bildet under viser hvor de samme fargede rammene opptrer i videoen. Alle disse punktene bidrar til å bekrefte hvor videoen er spilt inn:
Lockheed Martin-logo
Russiske representanter i organisasjonen JCCC, som tidligere har bistått i å opprettholde våpenhvilen, skrev tirsdag 28. juni på Telegram at en styrt rakett ble avfyrt klokken 07.20 lokal tid.
Samme dag postet de flere bilder som skal vise fragmenter av en rakett, og skriver at disse stammer fra en GMLRS M30-rakett. På ett av bildene synes logoen til Lockheed Martin.
Fredag 24. juni ble en video av det som skal vise et angrep med HIMARS postet på Facebook. Videoen ble også publisert i en støttegruppe for de ukrainske styrkene.
Faktisk Verifiserbar mener det er sannsynlig at det er HIMARS eller lignende langtrekkende våpen som er brukt.
Presisjonsvåpen
Ifølge Hærens talsperson er det ikke kjent hvilken type ammunisjon amerikanerne har donert sammen med HIMARS-vogner. Det vil påvirke rekkevidden.
– Mest trolig er det snakk om GMLRS Unitary (Guided Multiple Launch Rocket System). De har en rekkevidde på omtrent 75 kilometer og treffer med maks ti meters avvik fra angitt koordinat, sier Ytterstad.
Flere typer langtrekkende våpen
Ukraina har også flere andre langtrekkende våpen, som også kan ha blitt brukt i angrepet på det russiske militære anlegget. Disse våpnene har imidlertid ikke samme presisjon som guidede raketter.
Kommunikasjonssjef ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Anne-Lise Hammer, viser til Janes, som er et anerkjent britisk forlag som publiserer militære bøker og tidsskrift.
– Ukraina skal ha rakettartilleri av type BM-30 Smerch (300 mm) og «close-range» ballistiske missiler av type Tochka (vestlig betegnelse SS-21 Scarab), sier Hammer.
Hun forteller at BM-30 har en rekkevidde på cirka 70 kilometer, mens SS-21 kan treffe mål på 120 kilometers avstand. Disse våpnene er imidlertid ikke nødvendigvis like treffsikre som HIMARS.
– Generelt er dette ustyrt ammunisjon mot områdemål, forteller Hammer.
«Russlands lagre tømmes»
Samtidig som Ukraina tar i bruk langtrekkende våpen, kan det se ut til at Russlands lagre av denne typen våpen krymper.
I en rapport fra den amerikanske tenketanken ISW, Institute for the study of war, trekkes det fram at Russland den seneste tiden har endret takt.
I rapporten står det blant annet at rådgiver for det ukrainske innenriksdepartementet, Vadym Denisenko, hevder at Russland har «startet en kampanje med massive og stort sett vilkårlige missilangrep mot ukrainske byer».
For eksempel som angrepet på et kjøpesenter i byen Krementsjuk, sørøst for Kyiv.
Snart slutt på russiske presisjonsvåpen?
I rapporten fra ISW vises det også til en ikke navngitt amerikansk forsvarskilde som mener at russiske styrker er i ferd med å bruke opp presisjonsvåpnene sine. Samtidig som de må håndtere ukrainske angrep med langtrekkende konvensjonelle presisjonsvåpen.
– Langtrekkende våpen setter ukrainerne i stand til å påvirke russiske avdelinger på dypet av deres formasjoner – kommandoplasser, forsyninger, reservestyrker, strategisk luftvern og missilsystemer, sier Rolf Ytterstad i Hæren.
– Disse har de ikke mulighet til å påvirke fra fronten med konvensjonelle styrker eller konvensjonelt artilleri.
Endringslogg
-
Endret ingressen fra «Med nye våpen fra Vesten, kan ukrainerne treffe presise mål på langt større avstand enn tidligere.» til «Med nye våpen fra Vesten, kan ukrainerne treffe mål presist på langt større avstand enn tidligere.» Endret setningen «På Natos toppmøte i Madrid kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre at Norge donerer langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.» til «På Natos toppmøte i Madrid kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre at Norge og Storbrittania donerer langtrekkende rakettartilleri til Ukraina.»