Artikkel
Video fra Det hvite hus viser ikke at covid-19 er en bløff
En video av en samtale mellom to journalister i presserommet i Det hvite hus, brukes nå som «bevis» for at koronaviruset egentlig er en bløff. Journalistene har begge bekreftet at det som ble sagt, bare var en spøk.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Videoen er et autentisk opptak fra presserommet i Det hvite hus, og den finnes i flere versjoner på nettet. Opptaket er gjort før president Donald Trumps pressekonferanse om koronaviruset mandag 20. april.
En norsk versjon av videoen har blitt mye delt de siste dagene. Videoen har over 8600 visninger på YouTube og er delt mer enn 450 ganger på Facebook. Der har den også fått over 2000 reaksjoner og kommentarer. Videoen er blant annet delt i Facebook-gruppen «Vi som har fått nok av diktaturet på stortinget!».
Videoen viser en samtale mellom to menn, hvorav den ene har på seg beskyttelsesmaske. Mennene har blitt identifisert som journalister av flere amerikanske medier, deriblant faktasjekkerne i Associated Press (AP).
Mannen med masken er fotograf i New York Times, Doug Mills. Den andre mannen er leder for Fox News sine korrespondenter i Det hvite hus, John Roberts.
Samtalen mellom dem har blitt brukt som et bevis på at covid-19 er en bløff («hoax»).
Forteller om ny studie
– Hva sier du, kompis? spør Mills når Roberts kommer inn i presserommet.
– Du kan ta av deg masken. Dødsraten er mellom 0,1 og 0,3, ifølge USC (University of Southern California journ.anm), svarer Roberts.
– Virkelig? Det er betryggende. Alle her har blitt vaksinert uansett, sier Mills.
Roberts forklarer at USC og helsemyndighetene i LA samme dag har kommet med en studie. Studien viser at mens det er 7000 påviste tilfeller av koronasmitte i California, tror forskerne bak studien at det reelle antallet er mellom 221 000 og 442 000 personer.
Dermed blir dødeligheten bare en tidel av det den virker som, og covid-19 er en sykdom på linje med influensa, ifølge Fox News-journalisten.
– Det var en bløff («hoax»)! utbryter Mills.
– Nei, jeg tror ikke det var en bløff, svarer Roberts.
Tatt ut av kontekst
Mills påstand om at «det var en bløff» ble raskt spredt på sosiale medier i USA. Mens noen mente det hele var en spøk, var andre overbevist om at samtalen mellom de to journalistene avslørte at de (og dermed alle andre medier) egentlig vet at covid-19 er en bløff. Andre har tatt samtalen til inntekt for at det egentlig finnes en vaksine.
Etter at politikk- og medienettstedet Mediaite først skrev om videoen, har den blitt faktasjekket av AP. De konkluderer med at kommentarene til Mills og Roberts har blitt tatt ut av kontekst.
AP har også intervjuet de to journalistene. Roberts sier til AP at det hele var «sardonisk galgenhumor». Ifølge Fox News-journalisten er han og Mills venner, og sistnevnte bruker maske hver dag.
Roberts har også delt faktasjekken på sin Twitter-profil, og skriver i en egen twittermelding at studien er ekte, men ikke fagfellevurdert. I tillegg skriver han:
Resten av samtalen var sardonisk humor og sarkasme… Det finnes INGEN vaksine. Og det er IKKE en bløff.
Roberts avviser altså at samtalen var alvorlig ment, og understreker at det ikke finnes en vaksine mot covid-19. Han er klar på at både han selv og Mills tar viruset alvorlig, og at de ikke tror på konspirasjonsteorier rundt viruset.
Mills skriver i en e-post til AP at det ikke finnes noen vaksine, og at samtalen var «bare var tull».
Smitte i Los Angeles
I videoen snakker Roberts og Mills om en studie fra University of Southern California (USC) og helsemyndighetene i Los Angeles.
Denne studien, som er den første i en planlagt serie av smittestudier, skal vise at flere hundre tusen i Los Angeles, om lag fire prosent av innbyggerne, har vært eller er smittet med koronaviruset.
Ifølge universitetets hjemmesider tilsier resultatene at mellom 2,8 og 5,6 prosent av innbyggerne i Los Angeles har blitt smittet med koronaviruset hvis man tar hensyn til feilmarginen. Det betyr at antallet smittede i Los Angeles er mellom 28 og 55 ganger høyere enn antallet som har fått bekreftet covid-19.
Forskerne bak studien undersøkte et representativt utvalg på rundt 900 personer, ifølge ABC News. Ved å analysere blodprøver ville forskerne se om personene som ble undersøkt hadde utviklet antistoffer mot koronaviruset, noe som i så fall tyder på at de har hatt covid-19.
Ikke fagfellevurdert
Studien Mills og Roberts snakket om, er foreløpig ikke fagfellevurdert. Det betyr at den ikke har blitt gått gjennom av andre forskere som kan kvalitetssikre resultatene og metoden. Det finnes foreløpig ikke et offentlig tilgjengelig utkast av denne studien.
Faktisk.no har skrevet mer om korona-forskningen i denne artikkelen:
Eric Topol, som er professor i molekylær medisin ved Scripps Research, sier til Associated Press at testene som er brukt i USC-studien ikke er godt validert, og at de kan overvurdere hvor mange som har blitt smittet.
Ifølge USC ble testenes pålitelighet undersøkt ved Stanford University ved hjelp av blodprøver som var enten positive eller negative for covid-19.
Også en tidligere studie der flere av de samme forskerne var involvert, har fått skarp kritikk fra andre forskere.
Skjønte at de tullet
Thomas Hansen, som har lagt ut videoen som deles mest blant nordmenn, skriver i en melding til Faktisk.no at han ikke trodde det Mills og Robert sa, var alvorlig ment:
– At vaksinekommentaren («we're all vaccinated») var galgenhumor, har jeg aldri forsøkt å argumentere imot, noe som vel egentlig er åpenbart vil jeg tro, skriver han i en melding til Faktisk.no.
– Dog så vet vi fra tidligere tiders influensasesonger at det med ekstremt stor sannsynlighet er ti ganger så mange som er faktisk smittet av covid-19, i forhold til de som har fått påvist smitte. Dette resulterer i en dødsrisiko for norsk befolkning på 0,25 prosent, noe som er innenfor det en kan kategorisere som en gjennomsnittlig influensasesong.
I et intervju med Nettavisen sa pandemiforsker Svenn-Erik Mamelund ved Universitetet Oslo Met at dødeligheten for vanlig sesonginfluensa er på rundt 0,1 prosent.
Mener løgnen avsløres
Hansen viser til at Folkehelseinstituttet har sagt offentlig at cirka én prosent av den norske befolkningen sannsynligvis har hatt smitte. Dette resulterer ifølge Hansen i 40 000 smittede, som isolert sett også drastisk reduserer den faktiske dødeligheten ned fra 2,5 til 0,48 prosent.
– Med andre ord er det overveiende sannsynlig at covid-19-pandemien har blitt grovt overdrevet, hevder Hansen.
Ifølge en ekspert fra FHI er det vanskelig å sammenligne dødelighet av influensa og covid-19 allerede nå:
Hansen mener at vi allerede nå kjenner de økonomiske konsekvensene av pandemien:
– Det er en fullstendig rasering av norsk økonomi, som vi sannsynligvis vil oppleve effekten av i minst fem–ti år fremover, for noe som med stor sannsynlighet vil vise seg å kun være en vanlig influensa for nordmenn, skriver han.
– Så ja, jeg mener at samtalen mellom Mills og Roberts avslører løgnen om korona, selv om den åpenbart inneholder humoristiske kommentarer!
Oppsummering
- Videoen fra Det hvite hus er ekte, men samtalen mellom de to journalistene var en spøk.
- Begge har bekreftet offentlig at det ikke finnes noen vaksine mot covid-19, og at de ikke tror koronaviruset er en bløff («hoax»).
- Studien de snakker om er også ekte, men den er ikke kvalitetssikret og har fått kritikk fra andre forskere.