Faktisk.

Tidslinje: Dette har skjedd i Zaporizjzja i august

De siste ukene har situasjonen ved det russisk-okkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina eskalert. Her er en tidslinje over det vi vet har skjedd så langt i august.

hovedbilde
Atomkraftverket i Zaporizjzja er Europas største. De siste ukene har det nærmest daglig blitt meldt om artilleriangrep mot kraftverket. Foto: Alexander Ermochenko / Reuters / NTB.

2. august ble flere russiske militærkjøretøy filmet av en drone inne på området til atomkraftverket. De lastet av ukjent last.

Denne videoen dokumenterte russisk militæraktivitet inne på selve kjernekraftverket.

Les også hvordan norske myndigheter overvåker situasjonen:

Flere artilleriangrep

Både 5., 6. og 7.  august ble det meldt om flere artilleriangrep mot atomkraftverket og byen Enerhodar. Begge partene bekreftet hendelsene, men hevdet at motparten sto bak angrepene.

Under disse angrepene skal blant annet en kraftstasjon på anlegget ha blitt truffet, noe som førte til at nesten hele byen mistet strømmen i en periode. I tillegg ble det meldt om alvorlige skader på nitrogen-oksygen-stasjonen på anlegget.

Ifølge Energoatom ble en del av anlegget, som ligger rett ved tørrlageret for atombrensel, truffet av raketter. Også tre strålingsmålere skal ha blitt skadet.

Bilder publisert i en informasjonskanal for Zaporizjzja på Telegram viser et skadet hus, med blant annet knuste vinduer, angivelig som et resultat av et av angrepene. Bildet er tatt ved et hus i et boligområde i Enerhodar, cirka 3,5 kilometer fra atomkraftverket. Vi kan imidlertid ikke slå fast når det er tatt, eller hva som har forårsaket skadene.

Et hus i et boligområde i Enerhodar hadde synlige skader, angivelig som følge av angrep.

Brannstasjon skal ha blitt ødelagt

11. august meldte begge parter om nye angrep mot atomkraftverket. Blant annet skal kloakkpumpestasjonen i byen ha blitt skadet, ifølge Energoatom.

Også brannstasjonen som er tilknyttet atomkraftverket skal ha blitt ødelagt. Bilder som viser en ødelagt brannstasjon ble publisert på Energoatoms Telegram-kanal, men Faktisk Verifiserbar har ikke kunnet verifisere bildene.

Vladimir Rogov, som jobber i administrasjonen russerne har satt inn i de okkuperte områdene ved kraftverket, delte også de samme bildene. Han hevdet at ukrainske styrker hadde utført angrepene, mens Energoatom hevder det motsatte.

Både Russland og Ukraina meldte at atomkraftverkets brannstasjon var blitt skadet. Faktisk Verifiserbar har ikke kunnet geolokalisere bildet.

Missil traff offentlig park

13., 14. og 15. august meldte begge parter om nye artilleriangrep på selve kjernekraftverket og byen Enerhodar. Energoatom hevdet at innbyggere i byen meldte om at Russland avfyrte artillerier fra et parkområde i retning atomkraftverket, mens Russland-vennlige tjenestemenn hevdet at det var Ukraina som sto bak.

Et overvåkningskamera fanget opp ett av angrepene på film, og viser at en missil traff like bak en scene på en offentlig park i byen 14. august. Både ukrainske og russiske myndigheter har bekreftet at én person mistet livet.

Her treffer en missil like ved en park i Enerhodar, hvor blant annet en barnefamilie er ute og leker.

Video fra innsiden av kraftverket

18. august dukket det opp en video filmet fra innsiden av atomkraftverket. Videoen er uten tvil filmet i turbinbygningen til en av reaktorene. Turbinbygningen er der varm damp fra reaktorbygningen driver generatorene som produserer strøm, ifølge Øyvind Selnæs, seksjonssjef for beredskapsanalyser i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Videoen viser at minst fem lastebiler tilhørende det russiske militæret sto parkert inne i bygget. Det er uklart nøyaktig når videoen er filmet.

Samme dag meldte russiske myndigheter at atomkraftverket kom til å bli stengt dersom Ukraina ikke slutter å skyte mot det. De anklaget også Ukraina for å ha planlagt et angrep mot kraftverket for så å gi Russland skylden, i forbindelse med at FNs generalsekretær Antonio Guterres besøker Ukraina.

Anklagene ble kontant avvist av ukrainske myndigheter, som på sin side anklager Russland for å ha utplassert tunge våpen på atomkraftverket. Russland hevder igjen at de ikke har lagret tunge våpen der, kun vaktstyrker.

Denne videoen er filmet fra innsiden av turbinbygningen til en av reaktorene på atomkraftverket. Den viser at flere russiske militærkjøretøy er parkert inne i bygget.

Satellittbilde viste ikke alvorlige skader

19. august: Et satellittbilde publisert av det amerikanske satelittselskapet Maxar viser at det tilsynelatende ikke er noen tegn til alvorlige skader etter artilleriangrep på atomkraftverket. Samtlige reaktorer ser intakte ut på bildet.

Satellittbildet fra Maxar viser status ved atomkraftverket 19. august. Satellittfoto: Maxar.

Taxisjåfør drept

22. august ble det igjen gjennomført angrep i Enerhodar, denne gang i nærheten av kullkraftverket, som ligger om lag 3 kilometer unna atomkraftverket.

En taxisjåfør ble drept på stedet, mens en ansatt ved atomkraftverket ble alvorlig skadet. Sistnevnte døde på sykehus noen timer senere som følge av skadene. Hendelsen er bekreftet av begge parter, selv om begge skylder på hverandre.

Faktisk Verifiserbar har geolokalisert en video som viser den døde taxisjåføren like ved kullkraftverket.

Denne videoen viser en død taxisjåfør, like etter at et angrep skal ha rammet kullkraftverket i byen.

Ansatte arrestert

24. august meldte Vladimir Rogov på Telegram at det russiske militæret hadde arrestert to ansatte på atomkraftverket fordi de samarbeidet med det ukrainske militæret. Rogov skriver at de to ansatte hadde overlevert informasjon om plasseringen av personell og utstyr på atomkraftverkets område. Han skrev videre at to andre ansatte også var arrestert 17. august.

23. og 24. august ble det meldt om flere skogbranner i området rundt Enerhodar, som et resultat av bombing.

25. august meldte Energoatom at som en følge av branner ved askegravene ved kullkraftverket i Zaporizjzja, ble den siste av de fire strømlinjene til atomkraftverket avkoblet. Dette førte til at de siste to reaktorene på atomkraftverket også ble avslått. For første gang i historien var dermed alle reaktorene ute av drift på én gang.

Hendelsen utløste stor bekymring. Atomkraftverket fikk imidlertid inn strøm igjen noen timer senere, men alle reaktorene var fortsatt frakoblet fram til fredag, da driften ved to av reaktorene ble gjenopptatt.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?