Faktisk.

Nei, denne videoen viser ikke en ekte ulykke

En TikTok-video som viser flere mennesker vri seg i smerte på bakken, fikk mange til å reagere. Nå har Fredriksstad Blad gjort endringer.

hovedbilde
Foto: Skjermbilde @FrBlad/TikTok.

Det var mange TikTok-brukere som trodde de så bilder av skadde etter en ulykke da de så denne videoen fredag 7. juni. Videoen ble publisert av Fredriksstad Blad og fremsto som en nyhetsreportasje, men viste egentlig en øvelse der Forsvaret og nødetater trente sammen.

Øvelsen iscenesatte en situasjon der flere har fått etsende stoffer over seg etter at en buss kolliderte med en container full av giftstoffer. I videoen vises flere mennesker som tilsynelatende har store smerter og får behandling av helsepersonell.

Måtte endre i video

I videoen blir det flere ganger poengtert at det var en øvelse, men ikke før det har gått 30 sekunder. Til tross for dette, tyder antallet knuste hjerte-emojier i kommentarfeltet på at flere av de over 180 000 seerne trodde at bildene var ekte.

I helgen måtte Fredriksstad Blad tydeliggjøre for TikTok-brukerne at videoen var en nyhetsreportasje fra en øvelse. Dette gjorde de ved å legge til bildetekst både på norsk og engelsk, i tillegg til en plakat i videoen.

Redaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, sier til Faktisk.no at avisen har lært av denne episoden, og at de skal fortsette med å tydeliggjøre hva videoene de publiserer faktisk inneholder.

Men hva kan være grunnen til at ungdom lot seg lure når det flere ganger i videoen ble poengtert at det var en øvelse?

– Viktig for etablerte nyheter

TikTok har raskt blitt en svært populær plattform for unge i Norge, og blant de mellom 12–14 år er TikTok det største sosiale mediet.

John Magnus Ragnhildsson Dahl, postdoktor og ungdomsforsker hos Media Futures ved Universitet i Bergen, sier at mange suksessfulle TikTok-videoer fra både etablerte nyhetskilder og TikTok-profiler bruker nyhetsanker-stilen med klare visuelle kjennetegn.

– For etablerte nyheter tror jeg det blir viktig å tilpasse seg TikTok og visuelt tydeliggjøre profilen sin, sier Dahl til Faktisk.no.

John Magnus Dahl mener det er viktig for etablerte nyhetskilder å bruke visuelle kjennetegn for å tilpasse seg på TikTok. Foto: Zulfikar Fahmy / UiB Foto: Zulfikar Fahmy / UiB

Han merker seg at det er mange brukere som alltid starter videoene sine på en slik måte for å fange oppmerksomhet raskt.

TikTok vokser som nyhetskilde

Kantar sin seneste rapport, Medietrender Ung 2024, viser at TikTok har posisjonert seg som et sted der de unge finner nyheter, spesielt i aldersgruppen 15–19 år. 

Alexandra Palm er analytiker i Opinion og har også merket seg at unge bruker TikTok som en kilde til nyheter. Før brukte unge det sosiale mediet først og fremst som en underholdningsplattform, forteller Palm til Faktisk.no. Dette kommer frem i deres egen rapport, UNG2024.

Nå ser Opinion derimot at en økende andel bruker plattformen for å lære, søke opp anbefalinger på produkter, og for å se nyhetsinnhold.

– Å være supertydelig i merking av hva slags innhold man deler og hvem som er avsenderen, er helt avgjørende for å holde på troverdigheten i disse kanalene, sier Palm.

Dette bør du tenke på når du ser nyheter på TikTok:

  • Prøv å få med deg hele budskapet i videoen. Se videoen helt ferdig, og få med deg alt det informeres om, enten det er bilder, tekst og/eller lyd.
  • Les bildeteksten. Her kan det stå viktig informasjon som ikke blir gitt i videoen, og som er nødvendig for forståelsen av videoens budskap.
  • Hvem er avsenderen, og hva har brukeren lagt ut tidligere? Det kan gi deg en pekepinn på om brukeren er til å stole på. Hvis videoen er publisert av redaktørstyrte medier, skal de også på TikTok følge presseetiske retningslinjer.
  • Hva sier magefølelsen om det du ser og hører? Stopp opp og bruk noen sekunder på å fordøye det du nettopp har sett. Får videoen deg til å stille noen spørsmål som er verdt å sjekke opp andre steder?
  • Sjekk kommentarfeltet. Har andre stilt de samme spørsmålene som du sitter inne med? Hva slags svar får de?
  • Gjør et søk utenfor TikTok og sosiale medier. Sjekk andre kilder og nyhetsmedier du stoler på. 

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?