Nei, dette bildet viser ikke franskmenn som står opp for sin frihet
Et Facebook-innlegg som skal vise franskmenn som demonstrerer mot myndighetene under pandemien, er delt over 92 000 ganger. Men hovedbildet er hverken fra Frankrike eller dette årtusenet.
Siden bildet ble lagt ut 2. august har det fått over 92 000 delinger og rundt 800 kommentarer.
Innlegget er publisert av Nicolay Normann Grundt og inneholder tre bilder og følgende tekst:
– Stor takk til det franske folk som vet å si ifra og stå opp for sin frihet.
Hovedbildet viser en svær menneskemengde som står som sild i tønne. På fransk, i hvit tekst, står det «den fjerde bølgen det er oss».
De to andre bildene viser en folkemasse med politi i forgrunnen. På det ene bildet ser man det franske flagget, og folk som holder plakater med fransk tekst.
Det er med andre ord naturlig å tolke innlegget slik at dette dreier seg om demonstrasjoner eller markeringer i Frankrike.
Men stemmer det at bildene er fra Frankrike, tatt i sommer? I kommentarfeltet under bildene har flere påpekt at dette er feil, og at det ene bildet til og med er fra et annet land.
Vi skal i denne faktasjekken undersøke om bildene er tatt under demonstrasjoner i franske byer.
Bildet delt i flere år
Det første vi gjør for å finne ut av dette, er å ta et omvendt bildesøk for å spore opp det opprinnelige bildet.
Du kan lese mer om hvordan du gjør det her:
Slik kan du finne ut hvor et bilde kommer fra
Ved første øyekast ser vi at bildet er delt mange ganger, med forskjellige utsnitt, og med ulik tekst på bildene.
Dette bildet har en svensk dame publisert på sin Instagram-konto 7. august 2018:
Og en mann som ser ut til å være bosatt i Sør-Afrika, la ut denne Twitter-meldingen 5. mai 2019:
Dette betyr altså at bildet ikke kan være tatt i år.
Manipulert bilde fra Sovjetunionen
Det omvendte bildesøket leder oss til en artikkel hos det amerikanske magasinet The Atlantic. Artikkelen fra 2011 er en bildeserie i anledning 20-års markeringen for Sovjetunionens fall.
Bilde nummer 15 i artikkelen er det samme som er delt på Facebook, og som påstås skal være tatt under en demonstrasjon i Frankrike.
I artikkelen hos The Atlantic får vi en viktig opplysning.
I bildeteksten står det at fotografiet er tatt 10. mars 1991 i Moskva av Dominique Mollard i AP.
Bildet viser en demonstrasjon mot Sovjets president Mikhail Gorbatsjov og hans medkommunister. 500 000 mennesker skal ha vært samlet i den største demonstrasjonen mot regjeringen på 73 år, ifølge magasinet.
Så kommer det en overraskelse.
Bildet fra 1991 er nemlig også manipulert, ifølge The Atlantic.
Deler av folkemassen er kopiert og limt inn. Avisen skriver i en egen artikkel at de ble gjort oppmerksom på dette av lesere, og tok kontakt med nyhetsbyrået AP. De svarte at fotografen hadde fått refleksflekker på deler av bildet, og at folkemassen var kopiert og limt inn for å skjule dem. Etter at avisen tok kontakt med byrået, valgte de å fjerne bildet fra sine arkiver og heller publisere originalbildet.
Ante ikke at bildet var tatt i Russland
Det er Nicolay Normann Grundt som har delt innlegget med bildene åpent på sin Facebook-profil. Han er organisatorisk nestleder i partiet Liberalistene. I august ble han styreleder i foreningen «Stop Lockdown», som under pandemien jobbet for en full gjenåpning av Norge. Foreningen har vært kritisk til tiltakene myndighetene har innført under koronapandemien.
I mai varslet foreningen at de ønsket å ta vaksinesertifikat-ordningen for retten, dersom en slik ordning skulle bli vedtatt.
Nordmann Grundt svarer i en e-post at han delte bildene fordi han støtter det franske folk som kjemper mot lover som undergraver personlig frihet.
Han skriver videre at han ikke var klar over at hovedbildet han brukte er tatt i Moskva i 1991.
– Jeg trodde dette bildet var fra Frankrike og derfor var det naturlig å bruke det. Ettersom dere har opplyst meg om at dette ikke er tilfelle, så har jeg byttet det ut med andre bilder fra Frankrike.
Avslutningsvis skriver Normann Grundt at bilder han nå har lagt ut viser enorme demonstrasjoner i Paris, noe som gjorde det lett å blande sammen bildene.
Store demonstrasjoner i Frankrike
Selv om det første og største bildet i innlegget ikke er fra Frankrike eller fra i år, er det riktig at det har vært betydelige demonstrasjoner mot korona-tiltak i Frankrike. Landet har hatt langt strengere pandemitiltak enn i Norge. Dette bildet er fra én av demonstrasjonene 31. august i Paris:
De som som ønsker å besøke kulturarrangementer med mange mennesker, ta tog over lengre distanser og besøke restauranter, må vise et såkalt helsepass. Dette godkjennes dersom du har gjennomgått Covid-19, er vaksinert eller kan vise til en negativ koronatest.
Det er også innført obligatorisk vaksinering av helsepersonell. I juli ga president Emmanuel Macron helsepersonell frist frem til 15. september for å ta minst én vaksinedose, eller bli suspendert fra jobben. 16. september ble 3000 helsearbeidere suspendert fordi de ikke hadde tatt vaksine, ifølge The Guardian.
Plakatbilde fra Paris 24. juli
Det er også et bilde med store folkemengder og en plakat i det opprinnelige innlegget til Normann Grundt. På plakaten står det «Macron Veran Castex tuent nos libertés». Dette betyr «Macron, Véran og Castex dreper vår frihet». Med Macron, Véran og Castex siktes det etter alt å dømme til president Emmanuel Macron, helseminister Olivier Véran og statsminister Jean Castex.
Faktasjekknettstedet Lead Stories har sporet bildet tilbake til et Twitter-innlegg publisert av Lucas Léger 24. juli. Han jobber i den franske avdelingen av Russia Today, et medieselskap som kontrolleres av den russiske staten. I innlegget skriver han at folkemassene demonstrerer mot den franske helsepassordningen i Paris.
Faktisk.no har funnet den samme plakaten, med den samme mannen som holder den, i en video av nyhetsbyrået France24 24. juli (rundt 50 sekunder ute i videoen).
På bildet kan du se politifolk som går foran den demonstrerende folkemassen. Dette er av enkelte blitt tatt til inntekt for at politifolkene også deltok i protestene. Det stemmer imidlertid ikke. Politifolkene var der for å sikre at demonstrasjonen gikk fredelig for seg, skriver nyhetsbyrået AFP i en faktasjekk.
Siste bilde fra Paris 31. juli
Det tredje bildet i det opprinnelige innlegget er også fra Paris:
Bildet er en skjermdump som stammer fra en video publisert av Twitter-brukeren AnonymeCitoyen 31. juli. Brukeren har også publisert flere andre videoer samme dag. Det er uklart om det er Twitter-brukeren som selv har tatt opptakene, eller om det er noen andre som står bak.
Litt lenger ut i videoen dukker den samme plakaten som vi så på forrige bilde opp.
På bildet under kan du se plakaten i det høyre hjørnet av skjermdumpen fra videoen.
Det betyr imidlertid ikke at bildet og videoen er tatt samme dag. Det har vært flere demonstrasjoner mot koronatiltakene i Paris, og plakaten er brukt ved minst to anledninger.
Faktisk.no har funnet den samme plakaten, med den samme mannen som bærer den, i starten av en video fra Paris i New York Times publisert 31. juli. Vi kan dermed slå fast at plakaten ble brukt både 24. og 31. juli i Paris.
De to siste bildene som ble lagt ut i innlegget, er med andre ord fra franske koronademonstrasjoner.