Faktisk.

Feilin­for­masjon om orkanene i Florida

Flere falske påstander, bilder og videoer florerer på nettet etter to av de verste orkanene Florida noen gang har sett.

hovedbilde
Orkanen «Milton» har ført til store ødeleggelser og dødsfall i Florida. Foto: Sean Rayford/Getty Images/AFP

Etter massive ødeleggelser fra orkanen «Helene», har Florida på ny blitt rammet av uvær. Denne gangen av orkanen «Milton». Den var ventet å være den verste orkanen i området på 100 år, og var tidligere en kategori 5 på skalaen, som er det høyeste mulig. Torsdag morgen norsk tid, ble den justert ned til kategori 1, men det er allerede meldt om flere omkomne og store ødeleggelser etter uværet.

I slike krisesituasjoner deles det mye feilinformasjon og manipulerte bilder. Med kun 25 dager igjen til det amerikanske presidentvalget, har uværet også blitt en brikke i det politiske spillet.

I denne artikkelen går vi gjennom noen av de falske påstandene, bildene og videoene.

Biden står bak orkanen

Det er påstått i flere ulike former at Biden-administrasjonen og myndighetene har manipulert været. Noen mener at de står bak for å ramme republikanske stater, mens andre mener de har orkestrert orkanene for å drive med litiumutvinning. Flere utenlandske medier har omtalt konspirasjonsteoriene, blant annet Reuters.

Marjorie Taylor Greene, medlem av Representantenes hus og republikaner, er blant dem som har løftet påstandene på X. Hun skrev: «Ja, de kan kontrollere været. Det er latterlig å lyve og si at det ikke kan gjøres».

Foto: Skjermdump X

Senere, utdypet representanten på X, og viste til National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Hun påsto i statusen at skjermbildene beviser at jo, vær kan manipuleres.

Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

Kan vi manipulere været?

Påstanden er blitt faktasjekket av blant annet BBC Verify, der de avviser at «Milton» er manipulert. Det finnes ingen verktøy som muliggjør å lage eller kontrollere en orkan som denne.

Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, avviser også påstandene ovenfor Faktisk.no:

– Disse kreftene her er så ekstremt mye større enn du kan se for deg, vi har ikke krefter til å skape et slikt vær, sier han.

Hans Olav Hygen er klimaforsker ved Meteorologisk institutt og avviser påstander om at orkanene kan være manipulert. Foto: Vilde Jagland/MET.

Men kan vi gjøre modifikasjoner på været? Ja, forklarer Hygen, men dette skjer i veldig små skalaer og vi har ikke kommet særlig langt på forskningen av dette:

– For å få litt fart i regn og nedbør, trenger du iskrystaller. Nesten alt regn som har vært på bakken i Norge har vært hagl i en periode. Støvpartiklene som trengs for å skape iskrystaller er det lite av i atmosfæren. Så det man gjør, er å hive på mer av dette der du vil ha nedbør, sier Hygen.

Men å orkestrere en orkan med denne teknologien er umulig:

– Vi kan ikke skape et vær som ikke vil komme der, men vi kan justere litt, sier han.

Flere faktasjekkere har gått gjennom flere ulike påstander rundt orkanene. Blant annet har det ifølge Newsweek vært påstått at Biden skal ha oppfordret innbyggere i Florida til å vaksinere seg som en del av forberedelsene til orkanen. Det stemmer ikke, og videoen av Biden som oppfordrer til vaksinering, er over tre år gammel.

Biden oppfordret amerikanere til å vaksinere seg for mer enn tre år siden. Foto: Skjermbilde X.

Det har også vært påstander om at Trump skal ha tilbudt husly til sine støttespillere i forbindelse med evakuering fra orkanen. Det stemmer heller ikke, ifølge faktasjekkorganisasjonen Snopes. Ryktet skal ha vært et påfunn på X, og originalmeldingen inneholdt teksten: «La oss se hvordan Trump liker det når desinformasjon går hans vei for en gangs skyld».

Sprer KI-bilder

Faktisk.no har funnet flere bilder generert av kunstig intelligens som spres på sosiale medier etter orkanene. Under og etter «Helene» ble særlig to varianter av et bilde som skulle vise en liten jente og en valp i en båt mye delt. Bildet ble påstått å vise en hendelse fra orkanen. Faktisk.no har verifisert at bildet er KI-generert.

Bildet har flere typiske «KI-feil». Blant annet kan man se at jenta på det ene bildet har en feilplassert finger mellom langefinger og pekefinger. Videre kan man se at til tross for at de to bildene tilsynelatende viser samme situasjon, så har jenta på seg forskjellige gensere i bildene, og sitter i to ulike båter. Videre «mangler» redningsvesten en bakre del på det ene bildet, mens den har det på det andre bildet.

Valpen har også forandret seg fra det ene bildet til det andre. På det ene bildet har den svart pels over snuten og svart pels på ører, mens den på det andre bildet har hvit og lysebrun pels over snuten og lysebrun pels på ører. Jentas panne har, særlig på bildet der hun ser fremover, unaturlige folder. Det samme gjelder øyenbrynene.

Faktisk.no har, i likhet med andre faktasjekkere internasjonalt, verifisert at de to bildene er KI-genererte. Foto: Skjermdump X

Faktisk.no har også verifisert et bilde av Donald Trump som har gått viralt. Bildet viser presidentkandidaten gående iført redningsvest og med vann opp til lårene. Også dette bildet har klare tegn til å være KI-generert. Det tydeligste tegnet i bildet er Trumps ene hånd, som man kan se har en unaturlig form og kun tre fingre.

Bildet har også blitt omtalt og faktasjekket av Lead Stories, som skriver at bildet dukket opp i en post på Facebook.

Hadde den forfalskede situasjonen vært reell, ville det høyst sannsynlig også eksistert andre varianter av bildet, fotografert av fotografer tilknyttet redaktørstyrte medier.

Faktisk.no har verifisert at dette bildet som skal vise Donald Trump, er KI-generert. Foto: Skjermdump X via Lead Stories

Hvordan kan man kjenne igjen bilder generert av kunstig intelligens? Les mer om det i denne saken:

Video tatt ut av kontekst

Faktisk.no har også funnet en video med 62,7 millioner visninger på TikTok, som er sammensatte klipp av uvær som hverken er orkanen «Milton», eller «Helene».

Faktisk.no har verifisert at ett av klippene som vises, er publisert flere steder før orkanene inntraff. Blant annet på YouTube 7. mai 2024. Det samme klippet er også publisert på TikTok allerede i mars 2024. Et annet klipp som brukes i TikTok-videoen er også publisert flere steder tidligere, for eksempel på Instagram 10. juli 2024.

Bildet til venstre viser videoen som spres på TikTok i forbindelse med orkanen «Milton». Bildet til høyre viser at videoen er brukt i en annen kontekst på Youtube allerede 7. mai i år. Foto: Skjermdump TikTok og Youtube.

I krisesituasjoner som denne er skjer det ofte at bilder og videoer blir tatt ut av kontekst. Ved hjelp av omvendte bildesøk, for eksempel i Google, finner vi mange ulike eksempler på delinger av denne videoen i flere forskjellige kontekster.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?