Faktisk.

Ti av de mest fakta­sjek­kede påstandene fra krigen i Ukraina

Har du sett bildet av Ukrainas president som holder en skjorte med et hakekors? Putin med «Hitler-bart» på forsiden av Time? Eller kanskje hørt at det produseres biologiske våpen i Ukraina? Da bør du vite at alt dette er avvist av faktasjekkere.

hovedbilde
Mange av de samme feilaktige påstandene om krigen i Ukraina sprer seg fra land til land. Disse bildene har blitt mye faktasjekket på tvers av landegrensene. Skjermdumper: Facebook /Twitter /YouTube.

Hver dag jobber faktasjekkere over hele verden for å finne ut om påstander om krigen i Ukraina er sanne eller ikke.

Sosiale medier som Facebook, TikTok, Twitter og Telegram blir hyppig brukt til spre informasjon om hva som foregår. Men mye av det som spres er uriktige påstander og propaganda. Det kan være vanskelig å oppdage, og man kan lett å glemme å være kritisk til innhold som mange deler.

Over hundre faktasjekkere over hele verden er med i det internasjonale faktasjekk-nettverket IFCN. Medlemmene må følge faktasjekk-plakaten «Fact checkers code of principles». Faktisk.no er også medlem i dette nettverket.

Siden Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022, har medlemmene i nettverket faktasjekket tusenvis av påstander som er relatert til krigen.

ukrainefacts.org finnes et kart hvor man kan man klikke seg inn på ulike land for å se hvilke påstander, bilder eller videoer som er blitt faktasjekket. Da ser man at mange saker er faktasjekket på tvers av landegrenser. Det kan si noe om hvor stor spredning de ulike sakene har fått.

Vi har samlet ti av de mest faktasjekkede påstandene fra krigen:

Presidenten og hakekorset

Et bilde av den ukrainske presidenten, Volodymyr Zelenskyj, som holder en fotballdrakt med et hakekors, er blitt faktasjekket av faktasjekkere i blant annet Norge, Danmark, Canada, Italia og Urugay.

Ved hjelp av omvendt bildesøk, er det enkelt å finne ut at bildet ikke er ekte. Originalen, som presidenten selv har lagt ut på Instagram, er publisert 8. juni 2021. Der ser vi at drakten ikke har hakekors, men derimot tallet 95. Bildet er tatt i forbindelse med at det ukrainske landslaget fikk nye drakter i forkant av EM 2021.

Dette bildet av president Volodymyr Zelenskyj er falskt og mye spredt. Skjermdump: Facebook.

Biologiske våpen i Ukraina

En vellykket russisk desinformasjonskampanje har fått mange til å tro at det produseres biologiske våpen i Ukraina. En del av påstanden har vært at USA støtter utviklingen av biologiske våpen i landet. Slike påstander har ifølge medienettstedet Coda vært en del av en russisk kampanje for desinformasjon siden 2018.

Som i mange andre land, har Ukraina laboratorier der det forskes på smittsomme sykdommer. Men det betyr ikke at landet har laboratorier som lager biologiske våpen.

Faktisk.no har, i liket med faktasjekkere i blant annet Sverige, Polen, Spania og USA, kommet frem til at påstanden er falsk, og en del av den russiske krigføringen.

Kamp mellom russisk og ukrainsk jagerfly

En spektakulær video som ble publisert på den offisielle Twitter-profilen til Forsvarsdepartementet i Ukraina, ble hevdet å vise et ukrainsk MiG-29 jagerfly skyte ned et russisk jetfly.

Videoen er hentet fra et dataspill, og har ikke noe med krigen i Ukraina å gjøre. Skjermdump: YouTube.

Videoen ble også delt på YouTube og Facebook som en hyllest til den myteomspunnede piloten «The Ghost of Kyiv», som Faktisk.no tidligere har skrevet om.

Problemet var at videoen var for spektakulær til å være sann. Den viste seg å være hentet fra videospillet «Digital Combat Simulator World». Dette har faktasjekkere i blant annet Kosovo, India og Polen konkludert med.

Se video om «The Ghost of Kyiv»:

Historien om det ukrainske flygeresset «The Ghost of Kyiv» er blitt mye delt på sosiale medier. Men er historien om jagerflypiloten ekte? Eller er det kun en krigsmyte?

Ukraina overga seg

I et kort klipp sendt på den ukrainske tv-kanalen Ukraine 24 oppfordret president Volodymyr Zelenskyj tilsynelatende ukrainerne om å legge ned våpnene og overgi seg.

Presidenten har ikke sagt at soldatene skal overgi seg til Russland. Videoen var en deepfake, som innebærer at det virker som om presidenten sier noe annet enn det han faktisk sa. Skjermdump: YouTube.

Klippet ble heftig delt på sosiale medier etterpå. Videoen ble også nøye analysert. Ser man godt etter, ser man at ansiktet til presidenten beveger seg på en rar måte, og stemmen hans lyder ikke som den vanligvis gjør.

Det viste seg at tv-kanalen var utsatt for et hackerangrep. Videoen var en såkalt deepfake, slik at det så ut som om presidenten sa noe han i virkeligheten ikke gjorde.

Dette har faktasjekkere i blant annet Danmark, USA og Syria skrevet om.

Bombeoffer var «kriseskuespiller»

9. mars bombet russiske styrker et sykehus for kvinner og barn i byen Mariupol i Ukraina. Ukrainske myndigheter meldte om tre døde og 17 skadde.

Dagen etter twitret den russiske ambassaden i Storbritannia at sykehuset ikke hadde vært operativt på lang tid. Ambassaden delte to bilder av høygravide kvinner og skrev at de var falske. I den samme Twitter-tråden påsto de også at ett av ofrene var «kriseskuespiller».

Den russiske ambassaden i Storbritannia påsto at et av de høygravide ofrene for bombingen, som også er skjønnhetsblogger, var en «kriseskuespiller». Det stemmer ikke. Skjermdump: Twitter.

Faktisk.no har tidligere skrevet om at falske faktasjekker brukes i russisk propaganda. Påstanden om at det var en skuespiller var falsk, og det har blant annet faktasjekkere i Serbia, Polen og Italia kommet frem til.

Putin med «Hitler-bart» på Time magazine

Et bilde av Putin med «Hitler-bart» på forsiden av Time Magazine sin mars-utgave ble spredt som ild i tørst gress i sosiale medier.

Slik har forsiden på Times Magazine aldri sett ut. Skjermdump: sprawdzam.afp.com.

Faktasjekkere i blant annet England, Chile, og Spania har slått fast at bildet er falskt. Bildet er laget av Patrick Mulder, som er grafisk designer. Mars-utgaven av magasinet har samme overskrift og underoverskrift, men har altså ikke bilde av Putin på forsiden.

CNN meldte samme mann død to ganger

Skjermdumper fra to falske Twitter-kontoer ble delt på blant annet Facebook og Twitter.

Det ble hevdet at CNN hadde meldt samme mann død to ganger, men på forskjellige tidspunkter. I den ene oppdateringen fra 16. august 2021, sto det at en journalist var drept i Afghanistan. I den andre oppdateringen fra 23. februar 2022, ble det hevdet det at en aktivist var drept i Ukraina. Bildene var av samme personen.

Samme mann ble ikke meldt død to ganger. De to Twitter-kontoene som virket å være fra CNN, var begge falske. Skjermdump: Twitter.

Mannen på bildet viste seg å være Jordie Jordan, som har en YouTube-kanal hvor han strømmer direkte mens han spiller videospill. Siden Jordan ble meldt død i februar, har han lagt ut flere videoer, noe som beviser at han i aller høyeste grad fortsatt lever. Og det stemte heller ikke at CNN hadde meldt samme mann død to ganger, siden Twitter-kontoene var falske.

Miss Ukraina i krigen

Et bilde av Anastasiia Lenna, som ble kåret til miss Ukraina i 2015, gikk sin seiersgang i sosiale medier. Påstanden var at hun hadde vervet seg til militæret, og at hun nå deltar i krigen mot Russland.

Dette bildet ble postet for å inspirere folk, ifølge Anastasiia Lenna. Den tidligere Miss Ukraina har ikke vervet seg til å krige mot Russland. Skjermdump: Instagram.

Et omvendt bildesøk viser at Lenna selv har lagt ut bildet på egen Instagram. I ettertid har hun avkreftet at hun har vervet seg, og sagt at bildet var ment for å inspirere folk. Lenna er en ivrig airsoft-spiller, og det var grunnen til at hun hadde våpenet.

Faktasjekkere i blant annet England, India og Tyrkia har slått fast dette.

Barn som vinker til soldater

Et bilde av to barn som vinker til soldater i en panservogn med ukrainsk flagg, ble hyppig delt i sosiale medier etter at Russland invaderte Ukraina. Oppfatningen var at bildet viser barn som hyller ukrainske soldater som er på vei til fronten for å krige.

Mange har delt dette bildet i forbindelse med krigen i Ukraina. Bildet er flere år gammelt, og fremstår som reklame for det ukrainske forsvaret. Foto: Dmitry Muravsky.

Som blant annet Faktisk.no har påpekt, er bildet minst seks år gammelt, og i tillegg iscenesatt.

Medier viste falske lik av ukrainske soldater

Et videoklipp av en mann som ligger i en svart «likpose» og røyker, har gått viralt. Det ble hevdet amerikanske medier viste frem falske lik som skulle forestille ukrainske soldater som var falt under krigen. Men fordi det ene «liket» lå og røyket, var dette falskt.

Det ble hevdet at medier viste en falsk video av ukrainske lik. Skjermdump, Facebook

Faktasjekkere i blant annet India og Kroatsia har konkludert med at videoen er hentet fra en musikkvideo, og ikke har noen ting med krigen i Ukraina å gjøre.

Se mer om falske videoer her:

Daglig deles det bilder og videoer fra krigen i Ukraina, og mange av dem er falske. I denne videoen ser vi nærmere på hvordan falskt innhold deles som propaganda, og hvordan falsk informasjon spres ubevisst.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?