Forsker ble kryssklippet av influenser: – Fabrikkerer fakta
Påstand
Grunnen til at kronekursen blir svakere og svakere er pga 3 hovedting, ifølge OECD: Lav produktivitet, få grundere, stor offentlig sektor
Konklusjon
Det er ikke riktig. OECD har laget en rapport om utviklingen i norsk økonomi, der de trekker frem flere utfordringer, men sier ikke noe om at det er tre hovedgrunner til at kronekursen er blitt lavere.
Influenser og skiteknikkinstruktør, Sindre Wiig Nordby, skrev nylig i en post på Linkedin (arkivert her) at kronekursen blir svakere på grunn av tre ting. Han listet opp lav produktivitet, få gründere og stor offentlig sektor. Som kilde viste han til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
Intervju hos Nettavisen er kilde
I kommentarfeltet ble det også etterspurt nøyaktig hvilken kilde influenseren brukte. Da viste Wiig Nordby til et intervju som Nettavisen gjorde med professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Hilde C. Bjørnland. Intervjuet er presentert både i en podcast og på video.
En kortversjon av denne videoen finner vi igjen på Wiig Nordbys Instagram-profil (arkivert her), hvor han har nærmere 50 000 følgere. I teksten til videoen står det «Myndighetene sier selv at de ikke helt forstår hvorfor krona blir svakere og svakere, men ifølge OECD er det myndighetenes politikk som er grunnen».
I videoen til Wiig Nordby hører vi professor Bjørnland si at produktivitetsveksten i Norge er lavere enn i de fleste OECD-land, og at det er hovedgrunnen til at kronen har svekket seg de siste årene. Hun sier også at vi har færre selskaper med entreprenører og gründere enn mange andre land, og at den offentlige sektoren holder norsk økonomi nede.
– Jeg synes dette er ubehagelig
Faktisk.no har sammenlignet den 47 sekunder lange videoen på Instagram, med det som sies i det originale intervjuet til Nettavisen som varer i 18 minutter og 35 sekunder.
Vår sammenligning av videoene viser at Wiig Nordby har klippet ut minst seks ulike strekk, hentet fra ulike steder i originalintervjuet.
Det stemmer at professoren peker på lavere produktivitetsvekst som en viktig årsak til kronesvekkelsen, og viser da til egen forskning. Men hun sier ikke at færre gründere og offentlig sektor også er grunnen. Hun sier heller ikke at OECD har påpekt dette. Når hun snakker om OECD til Nettavisen, er det i en annen sammenheng senere i intervjuet der hun viser til konklusjonen i OECD-rapporten om utfordringer for norsk økonomi på generelt grunnlag.
Wiig Nordby har med andre ord klippet videoen slik at det fremstår som om Hilde C. Bjørnland mener det er de tre nevnte faktorene som er grunnen til svekket kronekurs, mens hun i realiteten snakket om noe annet.
– Jeg synes dette er ubehagelig, sier Hilde C. Bjørnland, når Faktisk.no kontakter henne.
Hun sier dette etter å ha sett videoen:
– Wiig Nordby fabrikkerer fakta for å styrke sin sak. Han kryssklipper og blander ting sammen, slik at det fremstår som om jeg har sagt noe jeg ikke har sagt. Han bruker rett og slett meg som fagperson på en uærlig måte for å underbygge sitt eget syn, sier hun.
Hun forklarer at OECD påpeker at lavere produktivitetsvekst, få gründere og stor offentlig sektor er en utfordring for norsk økonomi generelt, men at dette ikke blir pekt på i sammenheng med kronekurs.
I sommer skrev Bjørnland to kronikker (her og her) om hva hun mener kan være grunnen til svakere krone, men heller ikke der skriver hun at få gründere og stor offentlig sektor er grunnen.
Faktisk.no har forelagt kritikken til Sindre Wiig Nordby. Han ønsker ikke å kommentere kritikken.
– Uheldig
Nyhetsredaktør i Nettavisen, Charlotte Sundberg, synes det er uheldig at intervjuet er kryssklippet.
– Podcast er et format som gir kildene anledning til å forklare tema i dybden, noe som ofte kan gi lytterne en annen innsikt. Jeg synes det er uheldig at uttalelser til kilder blir tatt ut av kontekst på denne måten og satt sammen på en måte som endrer meningsinnholdet, skriver hun i en e-post.
Hun skriver også at dette bryter med deres praksis om at kilder skal gjengis korrekt.