Faktisk.

Har du hørt påstandene om svensk valgfusk?

Ryktene om valgfusk i Sverige florerer i sosiale medier. Vi har sett på fem påstander som diskuteres av nordmenn.

hovedbilde
Foto: Hanna Franzén / TT / NTB scanpix

1. Massivt valgfusk over hele Sverige

Søndag var det valg i Sverige, og det tok ikke lang tid før påstandene om valgfusk begynte å komme. Allerede før valglokalene stengte, slo det norske nettstedet Resett i en tittel fast at det var «valgfusk flere steder i Sverige». Saken handlet i hovedsak om at det manglet stemmesedler for Sverigedemokraterna (SD) i flere valglokaler.

Foto: Skjermdump/Resett.

Da alle valgkretsene var ferdig opptalt valgnatten, viste resultatet at SD hadde fått 17,6 prosent oppslutning i riksdagsvalget. Dette var langt lavere enn det omstridte partiet hadde oppnådd på enkelte meningsmålinger før valget, og spekulasjonene om valgfusk skjøt ytterligere fart.

På Twitter har #Valfusk2018 blitt en mye brukt emneknagg og i den svenske Facebook-gruppen «Valfusk 2018» strømmer det inn med tips. Også i enkelte norske Facebook-grupper kommer det påstander om valgfusk hos söta bror. I gruppen «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister» ble for eksempel dette bildet delt dagen etter valget.

Dette bildet ble delt i gruppen «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister» dagen etter valget. Foto: Skjermdump/Facebook.

Bildet fastslår at det har vært «massivt valgfusk over hele Sverige» med «hundrevis av tilfeller». Det er riktig at det har blitt rapportert om hundrevis av tilfeller, men det er foreløpig for tidlig å fastslå at det har foregått valgfusk i så stor utstrekning.

Torsdag meldte SVT at valprövningsnämnden har fått inn over 300 klager på valgfusk. De fleste klagene gjelder riksdagsvalget, men nemnda har ikke rukket å gå gjennom alle. Behandlingen av klagene starter ikke før de endelige resultatet av valget kommer om cirka to uker.

Også politiet har fått inn flere anmeldelser om valgfusk. Blant annet har Degerfors kommune anmeldt to sosialdemokratiske lokalpolitikere for utilbørlig påvirkning av velgere, melder SVT. Den ene politikeren skal ha fulgt flere velgere inn i stemmeavlukket og hjulpet dem å stemme. Den andre er anmeldt for å ha tilbudt betaling for personstemmer.

Fra Facebook-gruppen «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister». Foto: Skjermdump/Facebook.

I Karlskrona har ytterligere en sosialdemokratisk politiker blitt politianmeldt for å ha delt ut forhåndskryssede stemmesedler utenfor valglokalet, ifølge SVT. Like før valget avslørte Uppdrag Granskning at en muslimsk menighet hadde tilbudt Moderaterna 3000 stemmer i bytte mot en tomt til ny moské i Botkyrka.

Riksenheten mot korruption skal etterforske saken, melder SVT. Enheten opplyste tirsdag til Sveriges Radio at de hadde mottatt rundt 30 anmeldelser av valgfusk, og at flere etterforskninger var satt i gang.

Så langt er det bekreftet at:

  • Det har kommet over 300 klager på valgfusk til valprövingsnämnden.
  • Politiet har mottatt et ukjent antall anmeldelser.
  • Riksenheten mot korruption har fått rundt 30 anmeldelser, og at det er satt i gang etterforskning i flere saker.

Det har foreløpig ikke kommet noen konklusjon i disse sakene. Det er derfor for tidlig å fastslå at det har vært «massivt valgfusk over hele Sverige» og «hundrevis av tilfeller».

2. Mange feil i rapporteringen og tellingen av stemmer

Det har blitt gjort flere feil i innrapporteringen av stemmer til Valmyndigheten. Mandag kveld oppdaget det norske nyhetsbyrået NTB at tallene på val.se ikke stemte overens med det som ble rapportert i svenske medier. Etter å ha undersøkt saken, oppdaget Valmyndigheten at resultatet fra riksdagsvalget i Västra Götaland hadde blitt blandet med resultatet fra landstingsvalget.

Dette førte til at ett mandat ble flyttet fra Centerpartiet til Sverigedemokraterna, noe som svekket den borgerlige blokken Alliansen ytterligere. Tirsdag ble det oppdaget en ny feil da det viste seg at stemmene fra valgdistriktet Pomona i Ängelholm i Skåne ikke var talt med. Denne feilen påvirket ikke mandatfordelingen, ifølge NTB.

Valget i Sverige har vært svært jevnt mellom den rødgrønne blokken og Alliansen. Siden det foreløpige resultatet som kom valgnatten, har flere partier fått eller mistet mandater.

Mens Socialdemokraterna, Kristendemokraterna og Sverigedemokraterna alle har mistet ett mandat, har Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet fått ett mandat til, ifølge SVT. Torsdag var den foreløpige opptellingen av alle stemmer – inkludert forhånds- og utenlandsstemmer – klar. Disse var ikke med i resultatet som ble offentliggjort valgnatten.

Den foreløpige mandatfordelingen viser at den rødgrønne blokken (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet) er størst med 144 mandater. Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna) har 143 mandater. Sverigedemokraterna får 62 mandater i Riksdagen.

Etter opptellingen av forhånds- og utenlandsstemmer, har det ifølge SVT bare vært minimale endringer i partienes oppslutning sammenlignet med resultatet som kom valgnatten. Miljöpartiet og Vänsterpartiet har økt oppslutningen med 0,1 prosentpoeng. Socialdemokraterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna har mistet 0,1 prosentpoeng.

Det endelige valgresultatet blir ikke offentliggjort før søndag, melder Valmyndigheten. Høy valgdeltagelse og mange forhåndsstemmer har gjort at kontrolltellingen tar lengre tid enn vanlig.

Selv om det har blitt gjort feil i tellingen og innrapporteringen av stemmene i enkelte valgkretser, er det ingenting som tyder på at det endelige valgresultatet vil bli påvirket.

3. Valgmyndighetens nettside var nede slik at resultatet kunne manipuleres

De er riktig at val.se var nede store deler av valgkvelden. I en redegjørelse skriver Valmyndigheten at «hendelsen var isolert til nettstedet, og at den ikke påvirket länsstyrelsens (fylkenes) registrering av valgresultatene».

Dette bildet har blitt mye delt i Sverige. Foto: Skjermdump/Facebook.

Heller ikke Valmyndighetens rapportering av valgresultatene til de største mediene i Sverige ble forstyrret av feilen. Både SVT, Dagens Nyheter, Aftonbladet og Sveriges Radio var blant dem som uavbrutt kunne rapportere om resultatene etter hvert som de kom inn.

Påstanden om at valgresultatet ble manipulert da val.se var nede, har blitt faktasjekket både av Faktiskt.se (for abonnenter) og Viralgranskaren. Faktiskt.se konkluderte med at det er helt feil at dette betyr valgfusk. Viralgranskaren har undersøkt et bilde som har blitt spredt på Facebook, og som påstås å være bevis på valgfusk.

Dette bildet deles som et bevis på at det foregikk valgfusk da nettsiden til Valmyndigheten var nede store deler av valgkvelden. Foto: Skjermdump/Viralgranskaren.

Bildet påstås å vise at Sverigedemokraterna lå på 27,4 procent før val.se krasjet. Deretter skal resultatet ha blitt justert av SVT slik at SD fikk betydelig lavere oppslutning, ifølge bildet.

Viralgranskaren konkluderer med at det er helt feil. Den første grafen, hvor SD har 27,4 prosent, er ikke fra nettsiden til Valmyndigheten. Det er en skjermdump fra det høyreorienterte nettstedet Avpixlat, som senere ble Samhällsnytt. Bildet viser en meningsmåling fra august 2017 utført av Sentio.

Også norske Filter Nyheter har tatt for seg en rekke påstander om valgfusk i Sverige. De konkluderer med at det ikke er noe som tyder på at det har skjedd massivt valgjuks.

4. Valgobservatør hadde aldri sett et så udemokratisk valg

En uttalelse fra den danske politikeren Michael Astrup har blitt mye referert i Norge. Astrup, som representerer Venstre i Danmark, uttalte til TT at han aldri hadde sett et så udemokratisk valg som det svenske.

Document var blant de norske nettstedene som meldte om kritikken fra den danske «valgobservatøren». Foto: Skjermdump/Document.

Document, Resett og Alternativ Media var blant de norske nettstedene som skrev om Astrups kritikk. Alle skrev at han var valgobservatør under valget, mens Alternativ Media fastslo at han var valgobservatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Astrup var imidlertid ikke offisiell valgobservatør for OSSE. Dette bekrefter Thomas Rymer, talsmann for OSSEs avdeling for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR), i en e-post til Filter Nyheter:

– Mr. Jensen var ikke en del av valgekspert-teamet og har ingen tilknytning til ODIHR på noen som helst måte, skriver Rymer.

Også TV 2 publiserte en sak om Astrups kritikk. Der framgikk det imidlertid at han ikke var valgobservatør ved dette valget, men at han hadde vært det tidligere i Russland og flere andre østeuropeiske land.

Selv om Astrup ikke var valgobservatør i Sverige, hadde OSSE valgobservatører til stede. De har allerede varslet gransking av svenskenes system med å plassere stemmesedler utenfor avlukket, skriver VG. Valgobservatørene ser også på hvordan de nye reglene for partibidrag har fungert. Den endelige rapporten til OSSE om det svenske valget, kommer ikke før om åtte uker.

5. Sjåfører mistet og leverte stemmesedler for sent med vilje

Foto: Skjermdump/Facebook.

I den norske Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst» har det kommet påstander om at sjåfører i Postnord har mistet og levert forhåndsstemmer for sent med vilje. En som deler en artikkel fra Expressen om forsinket levering av forhåndsstemmer, skriver at:

Disse sjåførene må ha fått penger under bordet for å sabotere mot SD. Det kan også ha vært «svenske» muslimske sjåfører som med glede har laget trøbbel.
Foto: Skjermdump/Facebook.

I Expressen forklarer Postnord forsinkelsen med at det var langt flere som forhåndsstemte enn ventet. I Facebook-gruppen «Vi som ønsker Sylvi Listhaug som statsminister» deler en kvinne en artikkel fra Folkbladet, som hun hevder viser valgfusk.

Dette og annet valgfusk. Vi bør vel strengt tatt både ha elektronisk og papirform stemme«sedler» når vi nå har blitt vitne til dette valgkaoset?

Artikkelen omhandler en hendelse fire dager før valget da en Postnord-bil mistet flere kasser med brev. Det står ingenting i artikkelen om at bilen mistet stemmesedler.

Det er altså ikke noe som tyder på at sjåfører i Postnord verken har mistet eller levert forhåndsstemmer for sent med vilje.

Det er riktig at det har kommet påstander om valgfusk i Sverige. Noen av påstandene er åpenbart grunnløse, mens andre har ført til nærmere undersøkelser og etterforskning. Det er likevel altfor tidlig å konkludere med at det har forekommet valgfusk.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?