Faktisk.

Nei, det er ikke sånn du protesterer mot Metas KI-trening

hovedbilde
Flere brukere på Facebook publiserer dette innlegget, og hevder at du på denne måten reserverer deg mot at Meta bruker dataene dine i KI-trening. Foto: Skjermdump, Facebook.

Påstand

Dersom du ikke publiserer en uttalelse minst én gang (i et innlegg på Facebook mange oppfordrer til å dele, red. anm.) , vil det være teknisk forstått at du tillater bruk av bildene dine, samt informasjonen i oppdateringene av profilstatus.

Facebook-innlegg. Flere innlegg på Faceboook

Konklusjon

Nei, du protesterer ikke på Metas KI-trening ved å legge ut dette innlegget. Hvis du ikke ønsker at dine data skal bli brukt til Metas KI, må du protestere i et eget skjema på Meta sine plattformer.

Nyheten om at Meta vil trene KI ved å benytte seg av brukernes data, har vakt sterke reaksjoner. Forbrukertilsynet klager Meta inn til det norske og europeiske Datatilsynet, og KI-ekspert Inga Strümke er en av mange som forlater Facebook i protest samtidig som hun oppfordrer andre om å tenke gjennom hvorvidt de skal slette Facebook-profilene sine.

Nå deler brukere på Facebook et innlegg som de hevder skal sørge for at du ikke tillater bruk av bilder og informasjon delt på Facebook:

Flere brukere på Facebook reserverer seg mot KI-trening ved å dele dette på Facebook. Det er ikke slik man gjør det. Foto: Skjermdump Facebook


Dette er ikke måten du reserverer deg mot bruk av dine data. Det bekrefter Datatilsynet til Faktisk.no:

– Nei, dette stemmer ikke. For å kunne protestere må du bruke Metas egne skjema som de har lagt ut, sier Trine Smedbold, juridisk seniorrådgiver i Datatilsynet.

Mange henvendelser

Datatilsynet har fått mange henvendelser fra publikum som trenger hjelp til å protestere. Derfor har de lagt ut en oppskrift på sin nettside.

Slik ser det ut når du får protesten din godkjent. Foto: skjermdump, Facebook

Smedbold forteller at Meta har lagt det opp på denne måten, i stedet for å be om samtykke fra brukerne sine.

– De har brukt et rettslig grunnlag som heter berettigede interesser. Det krever ikke godkjenning, så da blir det opp til deg selv å melde deg ut med protestmulighet som er forankret i personvernforordningen, sier Smedbold.

Trine Smedbold i Datatilsynet forteller at de har fått mange henvendelser fra folk som sliter med å protestere til Meta. Foto: Datatilsynet

Talsperson for Meta, Matthew Pollard bekrefter også i en epost til Faktisk.no at det er slik man protesterer:

– Brukere i EU og Storbritannia kan unngå dette når som helst fremover, og kan få tilgang til protest-skjemaet ved hjelp av to tastetrykk fra varselet, skriver han og sikter til at Meta sendte ut et varsel om planene til brukerne.

Slik protesterer du:

  • Vær innlogget på Facebook og Instagram i samme nettleser som du åpner lenkene til skjemaene i. Her finner du protestskjemaet til Facebook, og her er til Instagram.
  • Oppgi en begrunnelse for hvorfor du protesterer i feltet for «Fortell oss hvordan denne behandlingen påvirker deg.» Dette kan ifølge Datatilsynet for eksempel være at du synes det er ubehagelig.
  • Vent på svar på epost. Ifølge Datatilsynet ble deres protest tatt til følge i løpet av få sekunder, noe som tyder på at Meta har en lav terskel for å akseptere protester.

Kilde: Datatilsynet

Uklart hva som skal brukes

Det er noe uklart hva slags data Meta har planer om å bruke for å trene KI-en. Det irske datatilsynet, som ifølge Trine Smedbold fungerer som hovedkontakt mellom Meta og de andre datatilsynsmyndighetene i EØS, har uttalt at Meta kun vil bruke innhold fra offentlige profiler.

I en uttalelse skriver Det irske datatilsynet at de har fått opplysninger om dette fra Meta.

At det kun er data som er delt offentlig på plattformene som skal brukes, fremkommer imidlertid ikke av Metas personvernerklæring, ifølge Smedbold.

Matthew Pollard i Meta, skriver til Faktisk.no, at de kun bruker offentlige data fra Facebook og Instagram. De bruker ifølge ham heller ingen meldinger og ingen data fra mindreårige.

Trine Smedbold mener at det er uklart hvilke data som skal benyttes, og at dette bør komme klart frem i personvernerklæringen.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?