Faktisk.

Nei, disse videoene viser ikke kidnappede israelske barn

Flere TikTok-videoer av små barn er tatt ut av sin sammenheng, og deles med falske påstander om at de skal vise israelske eller palestinske barn.

hovedbilde
Til venstre: En video av fem barn i et hønsebur deles på sosiale medier, med påstander om at den viser israelske barn. Til høyre en annen video som deles med påstander om at den viser en jødisk jente i Gaza. Videoene er publisert før Hamas tok seg inn i Israel og det stemmer ikke at de viser kidnappede barn. Faktisk.no har sladdet bildene.

Påstand

Video av fem barn i et hønsebur viser israelske barn som er kidnappet av Hamas.

Twitter-bruker. Påstander på sosiale medier, 08.10.2023

Konklusjon

Det stemmer ikke. Videoen er tatt ut av kontekst og viser ikke kidnappede barn.

En video av fem barn som sitter i det som ser ut som et hønsebur, har de siste dagene blitt delt på sosiale medier med påstander om at den viser israelske barn som er tatt til fange av Hamas. Faktisk.no har funnet en rekke delinger av videoen med disse påstandene på X (tidligere Twitter), også på norsk.

Mange har delt videoen av barna på X (tidligere Twitter). Her er noen eksmpler. Skjermdumper fra X

Andre hevder at videoen viser palestinske barn. Det er ikke lagt fram noen dokumentasjon for at barna i hønseburet er israelske eller palestinske barn i fangenskap.

Publisert før eskaleringen

På videoen ser vi fem små barn som filmes mens de sitter i det som ser ut som et hønsebur. Det er ingen synlig hengelås på dørene. Noen av barna ser alvorlige ut, mens den ene gutten smiler. På videoen hører man barn, bakgrunnsstøy og en mann som ler kraftig.

Videoen er merket med TikTok-brukernavnet @user6903068251281. Den originale videoen på TikTok er slettet. Men på X (tidligere Twitter) har flere delt bilder som skal være skjermdumper av den opprinnelige TikTok-videoen. Der ser man at videoen ble publisert før 7. oktober.

Skjermdumper som ble publisert på sosiale medier 8. oktober. Her ser vi at det står at videoen ble publisert for fire dager siden. Kilde: FakeReporter har publisert bildet til venstre på X. Skjermdumpen til høyre har faktasjekkere i LeadStories hentet fra en Facebook-bruker.

Det hebraiske faktasjekk-prosjektet FakeReporter har lagt ut flere skjermdumper som viser TikTok-videoen. På en skjermdump publisert 8. oktober ser man at videoen ble publisert for fire dager siden, altså tre dager før Hamas tok seg inn i Israel.

Faktasjekkerne Lead Stories har funnet en annen skjermdump som viser samme dato. Den ble delt i et kommentarfelt på Facebook under en nå slettet video.

Noen stillbilder fra videoen som deles. Der ser man blant annet at videoen er hentet fra TikTok, og brukernavnet som har publisert videoen som deles.

TikTok-brukeren @user6903068251281 var en stund borte fra TikTok, men den 11. oktober er brukeren gjenopprettet. En mann har lagt ut en video (arkivert versjon her) der han kommenterer påstandene.

Faktisk.no har fått hjelp til å oversette det mannen sier fra arabisk til norsk:

– Min beskjed til de som kommenterer: Vennligst, disse barna er mine slektninger og ikke sionistiske barn. Videre er videoen publisert tre dager før den siste eskaleringen, sier mannen.

– Vær så snill å slutt å følge disse kommentarene.

Om vi igjen ser nærmere på skjermdumpen av den opprinnelige TikTok-videoen av de fem barna i bur, ser vi også delingsteksten på arabisk. Teksten og latterfjes-emojiene underbygger at videoen er en slags spøk eller parodi. Oversetter man teksten, står det «satt bak lås og slå i mitt land», «det kinesiske folk har ingen løsning» og Tyrkia, Marocco og Gaza.

De danske faktasjekkerne Tjekdet har funnet ut at det kan være to lydspor i videoen; det ene kan være videoens originale lydspor, med bilstøy og barnestemmer. Men lyden av mannen som ler er trolig lagt på videoen. Den samme lyden er brukt i flere TikTok-videoer. Disse videoene er ellers ikke relatert til videoen av barna i bur.

Video viser ikke kidnappet jente

En annen video som også stammer fra TikTok, og som har blitt delt med påstander om at den viser en kidnappet israelsk jente i Gaza, viser heller ikke det som hevdes.

«Hamas-terrorist med kidnappet jødisk jente i Gaza», skrev flere brukere på X som delte videoen. Men videoen er gammel og tatt ut av kontekst. Skjermdump, Twitter. Faktisk.no har sladdet ansiktene.

Påstand

Video viser terrorister fra Hamas med en kidnappet jødisk jente i Gaza.

Twitter-bruker. Brukere på sosiale medier, 09.10.2023

Konklusjon

Det stemmer ikke. Den opprinnelige videoen på TikTok ble publisert før Hamas tok seg inn i Israel 7. oktober.

I videoen snakker to menn på arabisk til en liten jente. De snakker til jenta og spør hvor foreldrene hennes er. Reuters har faktasjekket påstanden og sporet opp den originale videoen på TikTok.

Den opprinnelige TikTok-videoen er slettet, men her har noen vært raskt ute med å lagre bevisene. I internett-arkivet archive.today finnes en arkivert versjon som viser at videoen ble publisert på TikTok 8. september.

TikTok-kontoen @izzeddin_masama, som la ut videoen, er slettet. Men på Facebook og Instagram er det profiler med navnet Izzeddin Masalma. 10. oktober publiserte Masalma en post på Instagram (arkivert versjon her) med videoen av jenta og tekst på arabisk og engelsk.

– Det var en misforståelse i går på grunn av denne videoen, der noen tror at jeg er terrorist og at jenta er israelsk. Jenta er arabisk og videoen er spontan, den er filmet i Hebron for en måned siden, står det.

Videoen er altså gammel og tatt ut av kontekst, og påstanden om at den viser en liten jente som er kidnappet av Hamas, er usann.

I denne faktasjekken viser vi altså to eksempler på videoer som er tatt ut av kontekst og presenteres med falske påstander. I denne saken finner du flere eksempler på falske eller misvisende videoer som er delt den siste tiden:

Andre videoer som har vist israelske sivile, inkludert barn, bli tatt til fange av Hamas, er ekte. Disse er verifisert blant annet ved at familiemedlemmer har identifisert personene på videoene.

I en FN-rapport publisert i sommer fikk Israel på sin side kraftig kritikk for å fengsle palestinske barn helt ned i 12-årsalderen.

Har du tips om videoer eller bilder vi bør faktasjekke? Kontakt oss på kontakt@faktisk.no, Facebook eller Instagram.


Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?