Gaza: Aldri før registrert flere drepte hjelpearbeidere i én og samme konflikt
Faktisk Verifiserbar har verifisert videoer og bilder som bekrefter at flere hjelpearbeidere er blitt drept i nye angrep i Gaza de siste ukene.
Dødstallene i Gaza har fortsatt å stige i en rasende fart helt siden Hamas tok seg inn i Israel og drepte 1200 personer, ifølge israelske myndigheter. Nyhetsbyrået AP meldte mandag at antallet palestinere som har blitt drept i krigen har passert 24 000, ifølge palestinske myndigheter.
Flere organisasjoner har fordømt det høye antallet journalister som har blitt drept i konflikten så langt. 15. januar hadde antallet steget til 117 drepte journalister siden 7. oktober.
Men på de drøye tre månedene krigen mellom Israel og Hamas har pågått, er også antallet drepte FN-hjelpearbeidere rekordhøyt, ifølge organisasjonen.
Onsdag 17. januar kom det meldinger om flere nye angrep mot helsevesenet i Gaza. Både det jordanske sykehuset i Khan Younis og Al-Amal sykehus skal være rammet av angrep, mens israelske styrker har rykket fram mot Nasser-sykehuset. Også en FN-drevet helseklinikk i Ad Daraj, Gaza by, skal ha blitt truffet av en missil.
Fire fra Røde Halvmåne drept
Senest 10. januar ble personell fra Palestinsk Røde Halvmåne (PRCS) drept i det organisasjonen omtaler som et målrettet israelsk angrep mot en ambulanse i byen Deir al-Balah, midt på Gazastripen.
Organisasjonen meldte selv om angrepet på X klokken 16.26 samme dag, og skrev at de drepte inkluderte en ambulansesjåfør, to helsearbeidere og en frivillig fotograf. Senere ble det også kjent at de to skadde personene som ble fraktet av ambulansen mistet livet i angrepet.
Faktisk Verifiserbar har geoverifisert totalt fire videoer som er filmet langs en av hovedveiene i Deir al-Balah og det nærliggende Shuhada Al-Aqsa-sykehuset.
To videoer viser viser selve ambulansen og åstedet hvor vi ser omfattende skader på kjøretøyet som er forenlig med en eksplosjon. Kun bakre halvdel av ambulansen gjenstår, og taket er flerret opp og vrengt. Vrakdeler ligger spredt utover et område på flere titalls meter. Åstedet ligger litt over 800 meter i luftlinje øst for Al-Aqsa sykehus i Deir al-Balah.
De to andre videoene viser helsepersonell i sorg utenfor Al-Aqsa sykehus, samt en livløs person i rød uniform ligge i en ambulanse utenfor sykehuset.
Det finnes ingen videoer av selve angrepet mot ambulansen og det er ikke mulig å fastslå hvem som står bak angrepet. Dagen etter hendelsen nektet Israel for å ha utført noen form for angrep i området på det aktuelle tidspunktet, skriver The New York Times.
Dagen før, 9. januar, gjennomførte Israel rakettangrep i nærheten av sykehuset, og det israelske militæret IDF bekreftet at det var kamphandlinger i området. 11. januar uttrykte FN stor bekymring over at Israel utførte angrep i samme område som de har oppfordret sivile å flykte til.
Flere angrep etter nyttår
Også 2. og 4. januar ble Røde Halvmåne rammet av angrep i Gaza.
FNs kontor for koordinering av humanitær innsats, OCHA, skrev i sin dagsrapport 2. januar at fem personer ble drept etter at et senter drevet av Røde Halvmåne, på Al-Amal sykehus, ble truffet. Blant de døde var en fem dager gammel baby.
Faktisk Verifiserbar har verifisert bilder og video som viser røyk og skader på Al-Amal sykehus i Khan Younis. På satellittbilder av bygningen i Google Earth, ser man at taket er tydelig merket med en rød halvmåne.
Også 4. januar meldte Røde Halvmåne på X om enda et angrep mot Al-Amal sykehuset i Khan Younis. En video publisert på Telegram har blitt geo- og tidsverifisert av Faktisk Verifiserbar til å vise røyk som stiger opp fra sykehuset på morgenen 4. januar.
Sykehuset er drevet av Røde Halvmåne og skal ha huset over 14 000 internt fordrevne mennesker, ifølge WHO-utsendte Ayadil Saparbekov.
FN: Rekordmange drept
Siden krigens start har Palestinsk Røde Halvmåne til sammen mistet åtte av sine medarbeidere. Det bekrefter Røde Kors i en e-post til Faktisk.no. Også Leger Uten Grenser forteller til Faktisk.no at tre av deres ansatte og en frivillig har blitt drept i Gaza i løpet av de siste tre månedene.
Den største humanitære organisasjonen som opererer på bakken i Gaza, er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). De over 13 000 UNRWA-ansatte har vært stasjonert i organisasjonens over 300 forskjellige installasjoner på Gaza-stripen.
I en briefing til FNs sikkerhetsråd 12. januar sa FNs undergeneralsekretær for humanitære spørsmål og nødhjelpskoordinator at 148 FN-ansatte og NGO-ansatte har blitt drept i Gaza.
16. januar har tallet steget og det er nå 152 FN-ansatte som har blitt drept i Gaza.
Allerede i midten av november hadde antallet drepte FN-arbeidere i Gaza passert 100. Organisasjonen sa da, ifølge CNN, at aldri før i FNs 78 år lange historie har så mange av deres hjelpearbeidere blitt drept i en og samme konflikt.
«De var lærere, rektorer, helsearbeidere, inkludert en gynekolog, ingeniører, støttepersonell og en psykolog», skrev UNRWA i en pressemelding.
For helsearbeidere har krigen i Gaza også vært svært dødelig. På dag 101 av krigen mellom Israel og Hamas rapporterte FNs OCHA at 337 helsearbeidere har blitt drept.
Antall helse- og hjelpearbeidere drept i palestinske områder så langt:
- 337 helsearbeidere
- 152 FN-ansatte
- 8 Røde Halvmåne-ansatte
- 4 Leger Uten Grenser-ansatte
– Høyeste antall registrert i én krise
Også sammenliknet med andre konflikter og konfliktsoner, er antallet registrert drepte hjelpearbeidere betydelig høyere i de palestinske områdene de siste månedene.
De siste årene og helt fram til og med august 2023, har Sør-Sudan vært det farligste landet i verden for hjelpearbeidere. Det er ikke tilfellet lenger.
– Antall drepte hjelpearbeidere i Gaza er det høyeste antall i én krise som noengang er registrert, sier Abby Stoddard fra britiske Humanitarian Outcomes, ifølge Panorama Nyheter.
Humanitarian Outcomes er en gruppe forskere og konsulenter som forsker på humanitært arbeid.
Grafene under er basert på The Aid Worker Security Database. Humanitarian Outcomes og amerikanske Bureau for Humanitarian Assistance står bak databasen, som inneholder data om registrerte angrep som har gått ut over hjelpearbeidere rundt om i verden helt tilbake til 1997.
Mange angrep på helsevesenet
Angrepene på det palestinske helsevesenet har ført til at under halvparten av sykehusene på Gaza-stripen nå er operative. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er det kun 15 av 36 sykehus som delvis er funksjonelle, ni i sør og seks i nord.
Tre sykehus, i Deir al Balah og Khan Younis, står i fare for å måtte stenge på grunn av ordre om å evakuere i området. Flere sykehus i nord sliter også med for lite helsepersonell og mangel på medisinsk utstyr, drivstoff, mat og rent vann. Det kommer fram i OCHA sin siste oppdatering 17. januar.
WHO har registrert 645 angrep på helsevesenet i området siden 7. oktober 2023. Disse angrepene har resultert i 619 dødsfall innenfor helsefasiliteter.