Faktisk.

Derfor får ikke norske OL-vinnere penge­pre­mier

I sosiale medier spres en post om at norske OL-vinnere ikke får pengepremier. Det stemmer, hvis man ikke driver med friidrett og boksing.

hovedbilde
Norske idrettsutøvere mottar ikke svære bonuser fra staten om de tar medalje. Bildet er tatt under åpningsseremonien i Paris 26. juli. Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters

Instagram-kontoen @pubity, med over 38 millioner følgere, publiserte i slutten av juli en post om hva OL-vinnere i ulike land kan få i pengepremier.

I oversikten ser man at norske OL-utøvere ikke mottar noen penger, og er derfor oppført med 0 dollar i gevinst:

Dette er ett av bildene som har fått folk til å undre på hvorfor ikke Norge deler ut penger til OL-vinnere.

Selve posten har fått over 900 000 likes og mer enn 12 000 kommentarer. Mange synes det er oppsiktsvekkende at Norge ikke deler ut pengepremier:

Dette er noen av kommentarene under innlegget på Instagram.

Posten har heller ikke gått ubemerket hen her til lands. Tidligere bryter og OL-deltaker Fritz Aanes delte det samme innlegget 30. juli på Facebook. Til Nettavisen utdyper Aanes at han etterlyser en ordning for å kompensere idrettsutøvere.

– Vi verdsetter ikke idrettsutøvere i Norge. Det har ikke skjedd en dritt, uttalte han.

Minst 33 land deler ut pengepremier

I forkant av OL i Paris tok det amerikanske businessmagasinet Forbes kontakt med de nasjonale olympiske komiteene eller idrettsdepartementene i alle de 206 landene og territoriene som deltar for å spørre om de deler ut pengepremier. 33 bekreftet at de vil dele ut pengepremier for medaljer. 15 av dem svarte at de skal betale mer enn 100 000 dollar til gullvinnere.

Hongkong topper listen, og deler ut 768 000 dollar for en gullmedalje.

Norske OL-vinnere kan få maks 160 000 i stipend

Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, bekrefter til Faktisk.no at det ikke er noen bonusordninger i Olympiatoppen.

– Alle som tar medalje i OL og Paralympics får det som kalles A-stipend fra Olympiatoppen hvis de fortsetter karrieren. Maks utbetaling er 160 000 kroner årlig pluss tilgang til fag- og helsetjenester på Olympiatoppen, sier han.

Øvrebø presiserer at mange idretter har egne stipendordninger i tillegg, eller i kombinasjon med denne.

– Veldig mye av toppidretten i Norge er markedsfinansiert. Noen utøvere får bonusavtaler gjennom samarbeidsavtalene som de har med utstyrsfabrikanter eller andre typer samarbeidspartnere. Det betyr at hva den enkelte utøver henter ut av toppidretten av økonomiske goder, vil variere utrolig mye fra gren til gren, sier han.

Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, sier at de ønsker å satse på bredden, og ønsker ikke å bruke penger på bonuser. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jobber for å forbedre økonomien til idrettene med lavest inntekt

Toppidrettssjefen sier at det er en utfordring at det er så store individuelle forskjeller mellom utøvere som satser.

– Vi ønsker at de som satser på toppidretten og går virkelig inn for det, skal ha et bra levebrød mens de står i satsingen sin. Det er blant annet derfor vi jobber med SUMMIT2024, for å forbedre økonomien i de idrettene med laveste inntekter, sier Øvrebø.

– Men også mellom utøverne i de forskjellige idrettene er inntektene veldig ujevnt fordelt. Noen norske utøvere tjener veldig gode penger, mens andre tjener veldig lite penger på idretten sin.

Varierer fra land til land

Det varierer veldig hva ulike land deler ut til OL-vinnere ifølge NBC New York. De skriver at amerikanske utøvere som vinner gull får rundt 408 000 kroner, mens sølv gir rundt 245 000 kroner for sølv og bronse 163 000 kroner. Til sammenlikning får gullvinnere fra Hongkong over 8 millioner kroner.

Det finnes også eksempler på land som tilbyr alternative premier, ifølge avisen. For eksempel tilbyr Kasakhstan gullvinnere en leilighet med tre soverom. Sølvvinnere får en leilighet med to soverom, og bronsevinnere får en leilighet med ett soverom.

Våre danske naboer er ikke nevnt i innlegget på Instagram. Men også Danmark gir bonuser, opplyser kommunikasjonssjef hos Team Danmark, Christian Blomgreen. Den fordeles slik:

  • Gull: 100 000 DKK.
  • Sølv: 70 000 DKK.
  • Bronse: 50 000 DKK.

For håndball og rullestolrugby er det 500 000 danske kroner på deling. Dette er skattefrie utbetalinger.

I Sverige derimot, er det likt som i Norge.

– Sveriges olympiske komité bruker alle penger vi har på å forberede de som skal konkurrere i OL, slik at de kan prestere optimalt. Vi mener det er bedre enn å gi penger i etterkant til de som lykkes, skriver generalsekretær Åsa Edlund Jönsson i en e-post.

Storbritannia betaler heller ikke ut bonuser, men tilskudd til utøvere for å maksimere sjansene deres til å vinne. British Athletics, hovedorganet for friidrettslagene, deler ut medaljebonuser. Storbritannias nasjonale olympiske komité har uttalt at de vil vurdere å betale bonuser ved neste OL.

Norges Nora Mørk og Danmarks Mie Højlund under gruppespillet i håndball for kvinner mellom Danmark og Norge. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mange nyanser

Toppidrettssjefen mener det er veldig mange nyanser som ikke kommer frem i innlegget som deles i sosiale medier.

– Det som i hvert fall er sikkert, er at når du ser de landene som utbetaler mest, så kan du være ganske trygg på at de ikke støtter så veldig mange i deres idrettslige utvikling. Men her er det fryktelig mange nyanser. For i en del land er jo utøvere ansatt i det offentlige. Nå er vi i Frankrike. Der er mange utøvere ansatt i politi, toll og så videre, men som i praksis kun driver med idrett, sier han.

Øvrebø mener det ikke hadde vært mulig å gi svære bonuser til alle som vinner gull slik ordningen er lagt opp i Norge.

– Over 70 prosent av budsjettet til Olympiatoppen kommer fra spillemidler. Vi har mange utøvere og tenk hvor mange olympiske mestrer vi får i løpet av en fireårsperiode. Hvis vi skulle ganget opp det med for eksempel bonusen de i følge Instagram-posten får i Singapore eller Hong Kong, hadde vi ikke hatt råd til å drive toppidrettslig utvikling i fellesskapet, sier han.

I fjor mottok Idrettsforbundet 810 millioner kroner i rammetilskudd fra Kulturdepartementet, ifølge årsregnskapet. I tillegg ble det tildelt 643 916 000 kroner i øremerkede tilskudd.

Gullvinnere i friidrett mottar uansett penger

I år er det første gang at Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) deler ut penger til de som tar OL-gull uavhengig av idrett. Norske friidrettsvinnere kan dermed vinne 50 000 dollar, altså rundt 540 000 norske kroner. Dette kan for eksempel komme til å gjelde Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen. I OL om fire år i Los Angeles er planen at også sølv- og bronsevinnere skal bli premiert med penger.

Denne ordningen synes ikke toppidrettssjefen er noe god fordi den i stor grad vil gjelde utøvere som allerede har god økonomi. Øverbø mener pengene alternativt kunne blitt brukt til å utvikle friidretten på andre måter.

– Mange friidrettsøvelser er det stor oppmerksomhet rundt, og dermed har de beste utøverne stor markedsverdi, men dette vil jo variere stort med hvilken øvelse vi snakker om.

Det er noen øvelser i friidretten som har gode startpenger, for eksempel i enkelte Diamond League-stevner, forklarer Øvrebø.

– Og så har du andre øvelser der som får minimalt med startpenger eller ikke står på programmet fordi det markedsmessig er mindre interessant for sponsorer og samarbeidspartnere. Så internt i friidretten vil denne forskjellen være ganske stor, sier han.

Om Karsten Warholm fra Ulsteinvik sikrer seg et nytt OL-gull, kan han forvente penger fra Det internasjonale idrettsforbundet. Bildet er fra et stevne i Monaco 12. juli 2024. Foto: Valery Hache / AFP

Omstridt bokseforbund har lovet premiepenger til OL-medaljører

Innen boksing har Det internasjonale bokseforbundet (IBA) sagt at de kommer til å dele ut premiepenger til medaljevinnere i OL. Gullmedaljevinnere skal da få rundt 544 000 kroner, penger som skal fordeles mellom utøver, deres nasjonale forbund og trener. Her er det verdt å merke seg at IBA er ekskludert fra Den internasjonale olympiske komité (IOC) og ikke har noe med avviklingen av OL-boksingen å gjøre.

Norges Bokseforbund brøt med IBA i fjor på grunn av den nevnte IOC-ekskluderingen og fordi Norge ikke er fornøyd med den russiske styringen av forbundet.

Det foregår nå en debatt om hvorvidt alle utøvere bør lønnes når de deltar i OL. Utøverne må gi slipp på egne markedsrettigheter under lekene, og dette er det flere som mener er urettferdig. Spesielt siden Den internasjonale olympiske komité (IOC) tjener penger på arrangementet.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?