Mike Tyson poserte ikke med palestinsk flagg
Påstand
Mike Tyson poserer med det palestinske flagget før den historiske kampen idag.
Konklusjon
Nei, det stemmer ikke. Bildet av Mike Tyson med Palestina-flagg er manipulert.
En av helgens største begivenheter var boksekampen mellom den 58 år gamle bokselegenden Mike Tyson og influenseren Jake Paul. Sistnevnte gikk av med seieren, og kampen ble ifølge Netflix – som stod for streamingen – sett av hele 65 millioner brukere på det meste, meldte nyhetsbyrået AP.
Allerede før kampen begynte det å sirkulere flere bilder av Mike Tyson som poserer med det som ligner et palestinsk flagg i sosiale medier.
Det er ikke første gang at det spres falske bilder av kjente personer med et politisk budskap. Blant de mest kjente eksemplene er manipulerte bilder og videoer av Taylor Swift som poserer med en Donald Trump-plakat.
Faktisk.no har funnet flere eksempler på delinger av bildet på X, Instagram, Facebook og TikTok (se lenke til arkivert Facebook-post her).
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
Manipulert
Faktisk.no har verifisert to versjoner av bildet, og slår fast at begge bildene er manipulerte. Bildene er ikke fra lørdagens boksekamp, og de viser ikke Mike Tyson posere med et palestinsk flagg.
Begge de manipulerte bildene skiller seg fra andre verifiserte bilder tatt før, under og etter boksekampen 15. november:
- På begge bildene har Mike Tyson på seg en annen shorts enn han har i verifiserte bilder fra kampen mot Jake Paul (se rød markering).
- På begge bildene er det angivelig palestinske flagget ulikt fra hvordan det faktiske palestinske flagget ser ut. Blant annet kan man se at den røde trekanten i flagget i de to manipulerte bildene er plassert speilvendt av hvordan det er i det ekte flagget (se blå markering).
- I begge de manipulerte bildene er det polstrede rekkverket rundt bokseringen i andre farger enn i verifiserte bilder fra lørdagens kamp (se grønn markering).
- I begge de manipulerte bildene har Tyson hår på brystet, men ingen tatovering. I ekte bilder fra boksekampen 15. november har Tyson en stor tatovering på brystet, men lite brysthår.
- I det ene manipulerte bildet har Tyson en tatovering på høyre kinn. Denne tatoveringen har han ikke i de ekte bildene fra lørdagens kamp (se lilla markering).
- I det andre manipulerte bildet har han en tatovering på venstre kinn. Denne tatoveringen har en annen form enn tatoveringen han har på venstre kinn i de ekte bildene (se lilla markering).
KI-generert?
Bildene har fått stor spredning i sosiale medier. I en rekke poster der bildene deles, kommenteres det påstander om at bildene er falske. Flere spør også om bildene er KI-genererte og faktasjekk-nettstedet Newschecker konkluderer med at ett av de to bildene er KI-generert.
Faktisk.no kan imidlertid ikke slå fast dette, og mener det er vel så sannsynlig at bildene er KI-redigerte, eller manipulerte i for eksempel Photoshop.
Faktisk.no har undersøkt bildene i tre ulike KI-detektorer. Ingen av bildene blir vurdert som KI-genererte av de tre detektorene. Det betyr ikke at bildene ikke kan være KI-genererte, kun at det ikke er bevis for å hevde at de er det.
Analyse av bildene kan indikere at det er Mike Tyson og flagget som er manipulert og ikke bakgrunnen, men dette kan ikke slås fast.
Det som kan slås fast er at de to bildene ikke er fra lørdagens boksekamp og at Tyson ikke poserte med et palestinsk flagg i forbindelse med kampen.
Slik undersøker du
Dersom du ser et bilde du mistenker at kan være manipulert, er det flere ting du selv kan gjøre for å undersøke bildet:
1. Sjekk nyhetsnettsteder
Store hendelser som lørdagens boksekamp blir omtalt av svært mange redaktørstyrte medier. Hva Mike Tyson hadde på seg før og etter kampen, er derfor lett å få oversikt over. Hvis han hadde posert med et palestinsk flagg, ville det sannsynligvis blitt omtalt i mediene, både internasjonale og norske.
2. Se etter «KI-feil»
KI-teknologien er blitt svært god og såpass lett tilgjengelig at hvem som helst kan KI-generere bilder som er så naturtro at man ikke vil kunne se det. Mange KI-genererte bilder som spres i sosiale medier inneholder likevel det man ofte kaller typiske «KI-feil». Se blant annet etter:
- Løse piksler
- Unaturlige former
- Feil antall fingre og tær
- Detaljer som ikke stemmer
- Tekst på avveie
- Logiske brister
3. Omvendte bildesøk
På samme måte som man kan søke med ord, kan man også søke med bilder. I Google finner du et ikon med kamera. Legg inn bildet du trenger informasjon om, så kan du få opp treff på hvor bildet er publisert tidligere. Forsøk også å gjøre omvendte bildesøk i andre søkemotorer, som for eksempel Yandex eller Bing.
4. KI-detektorer
På nett finnes det en rekke såkalte KI-detektorer som skal kunne gi svar på hvor sannsynlig det er at et bilde er KI-generert. Faktisk.no har tidligere omtalt disse. Per i dag kan KI-detektorer kun gi deg en indikasjon på om et bilde er KI-generert. De er altså ikke treffsikre nok til å kunne gi deg en fasit.