Påstand om strekkode fra Israel stemmer ikke
Påstand
De første tre sifrene i strekkoden på en vare forteller hvor den er fra. Om du ønsker å unngå at varer produsert på okkupert jord havner i handlekurven, se etter disse 3 sifrene: 729
Konklusjon
Nei, dette stemmer ikke. Strekkoden forteller oss ikke hvor et produkt er produsert, men hvor selskapet er registrert. Produkter med norsk landskode kan for eksempel være produsert i Israel.
I en post på Instagram skriver Sosialistisk Venstreparti at de første tre sifrene i strekkoden på en vare forteller hvor den er fra. (Arkivert post her.) SV hevder at om man ønsker å unngå å kjøpe varer som er produsert i Israel, skal man se etter tre sifre, 729.
Innlegget fra SV har fått over 4500 likes.
Men stemmer det at tallet 729 betyr at en vare er blitt laget i Israel?
Identifiserer ikke opprinnelsen
Nei, det er feil, ifølge Terje Menkerud, som jobber som seniorrådgiver i GS1 Norway.
Organisasjonen har kontorer i 116 land og de forvalter og drifter systemet for merking av produkter innen varehandel.
Menkerud sier at SV tar feil i at man kan se hvor et produkt er laget basert på de tre første sifrene i en strekkode.
– Boikotter du varer som starter på 729, boikotter du på en måte varer som tilhører en virksomhet som er registrert i Israel, sier han.
GS1 presiserer også på egne nettsider at prefiksene, altså de første sifrene, ikke identifiserer opphavsland eller opprinnelsen til en enkelt vare.
Les også:
Israel-boikott: Hva er effekten?
Varer kan være produsert i helt andre land
Alle firmaer som har hovedvirksomheten sin i Norge og som har et norsk organisasjonsnummer, kan få en lisens av GS1 Norway, forklarer Menkerud.
– Norske lisenser (strekkoder) starter med 70. Men det betyr ikke at varene er produsert i Norge. De kan være produsert i Taiwan, Kina, Israel, Litauen, Polen, hvor som helst, sier Menkerud.
Hvis man boikotter varer med prefikset 729, kan man ende opp med å boikotte varer som er produsert i andre land enn Israel.
– Du vil ikke kunne boikotte alle varer som er produsert i Israel fordi virksomhetene kan være registrert i andre land, men ha produksjon i Israel. Og spesielt vil jeg tro at det gjelder for en del landbruksprodukter.
Mat fra Israel må merkes
Du kan altså ikke lese ut ifra en strekkode hvor varen du kjøper er produsert, og det er ikke nødvendigvis en «indikasjon på at varen er produsert på okkupert jord» slik SV hevder i sitt Instagram-innlegg.
Tidligere i februar kom det frem at Coop dropper å importere nypoteter fra Israel.
Mattilsynet skriver på sine nettsider «at næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at de kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle.»
Derfor er det dette man først bør se etter hvis man ønsker å boikotte varer produsert i Israel.
Villedende strekkodepåstander har dukket opp i en rekke ulike land. Faktasjekknettsteder som franske AFP, britiske Full Fact og tyrkiske Doğrula har også sjekket påstanden, og kommet frem til at strekkoder ikke forteller hvor et produkt ble laget.
SV endrer posten
Partisekretær Audun Herning i SV er enig i at Instagram-posten deres er villedende.
– Takk til Faktisk.no for forespørselen. Vi er enige i at vi er upresise i posten, og kommer til å oppdatere den for å unngå misforståelser, skriver han i en e-post.
Herning skriver også at publikum kan og bør sjekke om Israel står oppført som opphavsland:
– Dersom dette ikke står, kan man også ta kontakt med ledelsen i butikken eller butikkjeden for å høre.
Ifølge Herning kan varer med 729-koden være produsert i andre land, men inntektene vil i all hovedsak falle til israelske selskap. Dermed vil en boikott ramme den israelske økonomien, skriver han.