Faktisk.

Hvilke fordeler gir et diplo­mat­pass?

Marius Borg Høiby har hatt diplomatpass siden han var liten. Det har fått mange til å stille spørsmål om hva det egentlig innebærer.

hovedbilde
Diplomatpasset har turkis farge, her avbildet sammen med de andre typene pass det er mulig å ha. Foto: Heiko Junge / NTB

Marius Borg Høiby preger nyhetsbildet både nasjonalt og internasjonalt, og er nå siktet for kroppskrenkelser, skadeverk og trusler.

Siden han var liten, har han hatt både diplomatpass og vanlig pass, bekreftet kronprins Haakon om Marius Borg Høiby på mandag. Bekreftelsen kom etter at Se og Hør og Nettavisen i helgen skrev at Borg Høiby skal ha hatt diplomatpass, og at han skal ha brukt dette på reiser.

Utover bekreftelsen fra kronprins Haakon, har ikke Faktisk.no noen informasjon om hvordan Borg Høiby eventuelt har brukt diplomatpasset sitt.

Men hva er et diplomatpass, og hva slags regler gjelder? Faktisk.no har funnet svar på en del av spørsmålene mange har om diplomatpass.

Nå kan du få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev!

Hvem kan få diplomatpass?

Mens det er politiet som har ansvar for å utstede vanlige pass, har Utenriksdepartementet (UD) ansvaret for å utstede offisielle pass: diplomat-, tjeneste- og spesialpass.

Diplomatpass er et reisedokument som gis til diplomater, medlemmer av regjering og kongehuset som reiser til utlandet på offisielle oppdrag.

Ansatte i UD får diplomatpass når de jobber i utlandet som utsendt diplomat. Det samme får spesialutsendinger fra andre departement som tjenestegjør som utsendte diplomater. Det gjør også medfølgende familie – ektefelle/samboer og barn under 20 år.

Ansatte i UD har som hovedregel diplomatpass når de jobber i Oslo. Dette bruker de på tjenestereise i utlandet, opplyser Ragnhild H. Simenstad, kommunikasjonsrådgiver i UD, til Faktisk.no. Personer som reiser på oppdrag for norske myndigheter kan få diplomatpass etter behov og søknad. Det er krav om norsk statsborgerskap, med noen særskilte unntak.

Kongehuset og øvrige medlemmer av kongefamilien har rett til å få diplomatpass. Det inkluderer prinsesse Märtha Louise og hennes barn, og altså Marius Borg Høiby.

Kongefamilien får diplomatpass. Her er dronning Sonja, kong Harald, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Lise Åserud / NTB

Hvem som kan få diplomatpass følger retningslinjer utarbeidet av UD. De ble sist oppdatert og godkjent av Utenriksråden i 2017. Faktisk.no har fått innsyn i disse.

Se en mer utfyllende oversikt over hvem som kan få diplomatpass nederst i artikkelen.

Kan man bruke diplomatpass på private reiser?

Diplomatpass er kun til offisielt bruk og skal ikke brukes på private reiser, opplyser UD. Da skal man bruke det vanlige passet som politiet har utstedt.

Slik Faktisk.no forstår det er det begrensede muligheter til å kontrollere hvilke pass som er brukt i passkontroller i utlandet. På spørsmål om det er noen kontroll for å avdekke eventuell privat bruk eller misbruk av diplomatpass, skiver kommunikasjonsrådgiveren i UD:

– Ved dokumentert misbruk gjør UD en vurdering av tiltak. Det er ikke eksempler på dette i nyere tid.

– Diplomatpass er til offisielt bruk. Dette kan inkludere at man inngår som reisefølge for noen med et offisielt oppdrag, skriver Ragnhild H. Simenstadi, kommunikasjonsrådgiver ved Utenriksdepartementet, til Faktisk.no. Foto: UD

Det finnes noen unntak for hva som regnes som private reiser. Ansatte som er utplassert på en ambassade i utlandet, kan velge om de vil bruke diplomatpass eller vanlig pass på reise derfra.

De kongelige regnes ikke som privatpersoner på reise, og har kun diplomatpass. Marius Borg Høiby har på sin side et vanlig pass han skal bruke på private reiser.

Er man immun mot straffeforfølgelse hvis man er på reise med diplomatpass?

Nei. Diplomatpass og immunitet har ingenting med hverandre å gjøre.

Immunitet får man enten på grunn av status, eller andre avtaler. Det forklarer førsteamanuensis Stian Øby Johansen ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo:

– Etter sedvaneretten er det kun statsoverhodet (kongen), statsministeren og utenriksministeren som har immunitet til enhver tid. Det er altså statusen som avgjør immunitet, og ikke passet.

Kronprinsparet har altså heller ikke automatisk immunitet, men de kan ha hatt det etter avtale på offisielle reiser. Da kan immuniteten deres også ha gjort seg gjeldende for deres barn.

Immunitetsreglene for diplomater og andre som arbeider på norske utenriksstasjoner er nedfelt i Wien-konvensjonen. Den sikrer immunitet til en diplomatisk representant og familien i mottakerlandet. Det er altså ikke slik at en diplomat har immunitet på private reiser i andre land eller hjemme i Norge.

Slipper man unna tollen med diplomatpass?

Nei, diplomatpass gir ikke fritak fra tollkontroll. Toll og sikkerhetssjekk gjelder for alle, uavhengig av passtype, skriver UD til Faktisk.no.

Wienkonvensjonen gir fritak fra kontroll og toll for gjenstander som skal brukes ved en ambassade/stasjon, og den personlige bagasjen til en diplomatisk representant. Slik sensitiv bagasje vil ikke fraktes som vanlig bagasje, men som pakker som er forseglet av departementet.

– Norske diplomater, og de med norsk diplomatpass, kontrolleres av tollen på lik linje med alle andre ved ankomst til Norge, skriver Simenstad.

Tollområdet på Gardermoen flyplass. Foto: Kyrre Lien / NTB

Hva er fordelen med diplomatpass?

Selv om diplomatpasset altså ikke gir immunitet eller fritak fra tollen, kan det gi andre fordeler. Først og fremst som et reisedokument som gir fritak fra visumplikt i noen land.

– I noen land er det visumfritak for vanlige pass, men visumkrav for diplomatpass. I andre land er det motsatt, eller samme krav for begge passtyper, skriver Simenstad i UD.

Mange land har en egen luke i passkontrollen for personer med diplomatpass, noe som gjør at man kan spare tid på reise.

Diplomatkilder Faktisk.no har snakket med, er også åpne om at det i enkelte situasjoner nok i praksis kan gi visse fordeler eller en opplevelse av å ha økt sikkerhet å ha et diplomatpass.

– Kan det tenkes at man vil bli behandlet mer fordelaktig av politiet dersom man viser frem et diplomatpass?

– Det er mulig, men jeg kjenner ikke til hvordan politi rundt omkring i verden i praksis forholder seg til personer som har diplomatpass, sier førsteamanuensis Øby Johansen, som har internasjonal rett blant sine fagfelt.

Hvor lenge er et diplomatpass gyldig?

Gyldigheten varierer etter oppdragets behov og lengde, men normalt er passet gyldig i maksimalt fem år, opplyser Simenstad i UD til Faktisk.no.

Adgangen til å ha et offisielt pass er knyttet til det enkelte oppdrag, og bortfaller når oppdraget passet ble utstedt for er avsluttet, ifølge UDs retningslinjer.

Embets- og tjenestemenn på norske ambassader i utlandet får diplomatpass. Det gjør også deres medfølgende familiemedlemmer. Her er Den norske ambassaden i Moskva. Foto: Berit Roald / NTB

Når et oppdrag er avsluttet eller når en ansatt slutter i stillingen, opphører retten til passet og det skal leveres inn til UD.

Slik retningslinjene er i dag, bortfaller ikke kongefamiliens rett til diplomatpass. De kongeliges diplomatpass fornyes på samme måte som vanlige politipass, får Faktisk.no opplyst fra UD.

Disse kan få diplomatpass:

Ifølge UDs retningslinjer kan diplomatpass utstedes til:

  • Utenriksdepartementets embets- og tjenestemenn som under utetjeneste tilmeldes med diplomatisk status i mottakerstaten, samt til deres medfølgende familiemedlemmer.
  • Utenriksdepartementets embets- og tjenestemenn som ikke er administrativt personell, under hjemmetjeneste.
  • Spesialutsendinger, andre utsendinger og deres medfølgende familiemedlemmer. En generell betingelse er diplomatisk tilmelding ved en norsk utenriksstasjon med anerkjent diplomatisk tittel (f.eks. handelsråd).
  • Kongehuset og kongefamiliens øvrige medlemmer.
  • Medlemmer av Det kgl. Hoff og adjutantstaben, på anmodning fra Hoffsjefen.
  • Medlemmene av Stortingets presidentskap og leder/nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen.
  • Regjeringens medlemmer.
  • Høyesterettsjustitiarius.
  • Statssekretærer.
  • Politiske rådgivere ved SMK og i UD.
  • Kongefamiliens politieskorte og livvaktavsnittet.
  • Ansatte ved Internasjonal avdeling ved SMK, samt ved behov til medarbeidere ved SMK som regelmessig følger Statsministeren på reiser i utlandet.
  • Unntaksvis til personer med tidsavgrensede offisielle oppdrag i utlandet på vegne av den norske stat, og der det av tjenstlige og/eller sikkerhetsmessige årsaker er klart tilrådelig.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?