Nei, Frp er ikke de eneste som har tatt tydelig avstand fra personer som anerkjenner steining
Påstand
Det er i hvert fall kun Fremskrittspartiet som har tatt veldig klar og tydelig avstand fra personer som anerkjenner steining som virkemiddel
Konklusjon
Siv Jensen tar feil når hun sier at det bare er Fremskrittspartiet som har tatt tydelig avstand fra personer som anerkjenner steining som virkemiddel. Flere andre partipolitikere har gjort det samme tidligere.
Innvandringsminister Sylvi Listhaugs utspill om at Krfs Knut Arild Hareide og flere andre politikere «sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger» var et av temaene i dagens utgave av Politisk kvarter på NRK P2. Siv Jensen, finansminister og partileder for Frp, ble bedt om å kommentere saken. Jensen gikk langt i å forsvare partifelle Listhaug, og hevdet samtidig at «det er i hvert fall kun Fremskrittspartiet som har tatt veldig klar og tydelig avstand fra personer som anerkjenner steining som virkemiddel.»
Faktisk.no oppfatter Siv Jensens påstand slik at hvis den skal være riktig, skal det ikke ha skjedd at politikere fra andre partier enn Frp har gått ut og tatt tydelig avstand fra personer som anerkjenner ekstremistiske straffemetoder og virkemidler, som for eksempel steining. Men stemmer dette?
Reagerte på shariadommer og predikant
Sylvi Listhaugs utspill kom etter en tale hun holdt under åpningen av Minhaj Ungdoms helgeseminar mot ekstremisme fredag forrige uke. I talen stilte Listhaug spørsmål ved holdningene til kveldens hovedtaler, den canadisk-pakistanske teologen Mohammad Tahir ul-Qadri.
Men dette er ikke første gang norske politikere har reagert på utspill fra religiøse predikanter. Da shariadommeren og predikanten Haitham al-Haddad var invitert til å holde foredrag av Islam Net Student i desember 2012, reagerte daværende varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), på at Høgskolen i Oslo hadde valgt å tillate arrangementet:
Han sprer et hatbudskap og det synes jeg ikke vi skal vise unnfallenhet overfor.
Haitham al-Haddad er blant annet kjent for å mene at steining er en akseptabel straffemetode.
Da Haitham al-Haddad ble invitert tilbake i januar året etter, var SV-leder Audun Lysbakken klar på at han mente foredraget burde avlyses. Han skrev følgende på sin egen blogg:
Det er en cocktail av middelalder- og 50-tallsverdier. Han står for et syn på dødsstraff som er ekstremt og forferdelig. Så forsøkte han på en pressekonferanse før jul å presisere at dette kun skulle gjelde i islamske stater, og ikke Norge. Men det gjør jo ikke saken noe bedre. Prinsippet er det samme. Han fremmer også et syn på kvinner og likestilling som er dypt reaksjonært. (...) Det finnes mange reaksjonære religiøse predikanter, men det er få av dem som får holde foredrag for unge mennesker. Da er det viktig at vi sier fra og advarer. Her bør Islam Net ta ansvar og ikke la han holde disse foredragene for norske ungdommer.
Blogginnlegget er ikke lenger tilgjengelig, men flere medier, blant andre VG, siterte fra innlegget.
Rieber-Mohn og Lysbakken var ikke de eneste som tok avstand fra Haitham al-Haddad. Senere i januar 2013 ble predikanten tema i en spørretime på Stortinget, da Frps Tord Lien ba daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) om et svar på hvorfor Haitham al-Haddad hadde fått benytte lokalene til Høgskolen i Oslo og Akershus til å holde foredrag. Kristin Halvorsen svarte da følgende:
Det er ingen tvil om at denne personen som Tord Lien henviser til, kommer med både påstander og utsagn som ikke bare er i strid med norsk lov, men som kan oppfattes som trusler mot norske borgere, og som er helt i strid med de normer og verdier som vi står for i det norske samfunnet. Jeg kjenner ikke bakgrunnen for hvorfor Høgskolen i Oslo og Akershus har gitt denne personen en talerstol, men jeg vet at mine kolleger, både statsråd Inga Marte Thorkildsen og andre, representanter fra Stortinget, intenst har oppfordret høyskolen om å la være. Det finnes det gode grunner for. Det er selvsagt slik at vi har ytringsfrihet i landet, og at det er lov å komme med påstander som kommer til uttrykk her, men jeg vil absolutt si at høyskoler og andre som kan være arenaer for åpne møter, må tenke seg veldig nøye om. Jeg deler den oppfatningen som Inga Marte Thorkildsen og Audun Lysbakken har gitt uttrykk for i denne saken, at dette er en person som ikke bør få en talerstol.
Støre ut mot steining
Også tidligere regjeringer har tatt tydelig standpunkt mot personer og regimer som bruker steining som straffemetode. I 2007 gikk daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) hardt ut mot Iran, da Jafar Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi ble dømt til døden ved steining for å ha hatt et utenomekteskapelige forhold. UD innkalte den iranske ambassadøren til Norge for å svare, og Støre uttalte:
Iran kjenner vår holdning. Vi er prinsipielt motstandere av dødsstraff og tar sterkt avstand fra denne barbariske straffemetoden som steining er.
Steiningen ble senere stanset.
Irans ambassadør ble kalt inn på teppet i Utenriksdepartementet også i 2010, blant annet for å svare for dommen mot den iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani som ble dømt til døden ved steining for angivelig utroskap. Daværende statssekretær Espen Barth Eide (Ap) sa følgende til Dagbladet:
Jeg ga først og fremst uttrykk for vår avsky mot dødsstraff. (...) Vi fordømmer enhver bruk av steining, og ber Iran revurdere dommen.
Har tatt tydelig avstand
I tillegg har andre norske politikere tidligere tatt tydelig avstand fra islamistiske ekstremister.
I 2010 uttalte Aps Hadia Tajik følgende til Dagsavisen om Mohyeldeen Mohammad som blant annet tok til orde for å steine homofile:
Jeg kan ikke la ekstremister som Mohyeldeen Mohammad ta meg og min gud som gisler til inntekt for et middelaldersk, konservativt syn på religion. Men jeg mener hans holdninger må bekjempes med gode argumenter, ikke med politianmeldelser. Det er viktig at både muslimer og ikke-muslimer tar til motmæle mot de holdningene han framfører, og gir ham klar beskjed om at holdningene hans er ekstreme.
I 2015 skrev Arbeiderpartiets storbypolitiske talsperson Jan Bøhler følgende i et debattinnlegg i VG, riktignok uten å navngi en bestemt person han anså som ekstremist:
[Vi må ta et] oppgjør med dem som agiterer mot integrering, som erklærer at Norge er de vantros samfunn, som vil ha sharialover, som forsvarer drap på homofile, utro kvinner og konvertitter, som nekter kvinner å se på menn og delta i samfunnet, osv.
I 2016 sendte dansk TV2 dokumentarserien «Moskeerne bag sløret». Her ble det avslørt at imamen i Grimhøjmoskeen i Århus forkynnet et budskap som ikke er i samsvar med dansk lov. Det ble blant annet sagt at utro kvinner skal piskes og steines til døde. Høyres innvandringspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, sa følgende til Vårt land i april samme år om hva som må skje dersom man også i Norge avdekker imamer som forkynner slike budskap:
Oppmodninger til kriminelle handlinger vil ikke bli tolerert. De må etterleve lover og regler. Gjør de ikke det, er ikke Norge stedet for dem.
Tilsvar
Via statssekretær Petter Kvinge Tvedt kommer Siv Jensen med følgende tilsvar til Faktisk.no:
Det er nok andre partier som har tatt avstand fra personer som anerkjenner steining. Det skulle bare mangle. Men mitt budskap handlet om Sylvi Listhaugs oppgjør med Muhammad Tahir-ul-Qadri. Jeg kjenner ikke til andre politikere som har valgt å komme med en slik direkte og tydelig utfordring til en muslimsk leder.