Faktisk.

Falsk NRK-artikkel om Kristofer Hivju

hovedbilde
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

Mange norske kjendiser har blitt misbrukt i annonser for å få folk til å investere i kryptovaluta. Sist ut er skuespiller Kristofer Hivju, som ifølge en falsk NRK-artikkel har gjort investeringer som «imponerer eksperter og skremmer vettet av store banker».

Skjermbilde fra Facebook.

Den falske artikkelen blir delt som et sponset innlegg fra den nyopprettede Facebook-siden FortLock. Artikkelen som blir delt ser ut til å være fra NRK og har tittelen «Hivju ble testet positivt, men det vil ikke stoppe ham...».

Blant kjendisene som har blitt misbrukt i slike annonser tidligere er Petter Stordalen, Olav Thon, Morten Harket og Sophie Elise.

Den falske artikkelen om Kristofer Hivju følger en kjent oppskrift blant dem som vil forsøke å lure folk for penger.

Artikkelen ser ut som om den kommer fra NRK. Den har NRKs logo og grafiske utforming. Ved å ta en nærmere titt på nettadressen (rød ring), kan man imidlertid se at dette ikke er en artikkel fra NRK.

Skjermbilde fra roopede.com.

De to journalistene som tilsynelatende har skrevet saken, jobber i NRK på ordentlig. Så sent som 24. mars laget de en artikkel sammen om hvor fort «karantenekroppen» forfaller på sofaen.

Å stjele logo og utseende til kjente norske nyhetsnettsteder, er et kjennetegn ved denne formen for svindel. Både Dagbladet og VG har blitt utsatt for dette tidligere.

I den falske artikkelen om Kristofer Hivju, hevdes det at skuespilleren var på talkshowet Skavlan forrige uke. Både Skavlan og TV 2-programmet God morgen Norge brukes ofte i slike svindler.

I artikkelen er det bilder av to brødre ved siden av en rød Ferrari og en familien som skal ha slitt økonomisk. Disse bildene er gjengangere, og Faktisk.no har skrevet om dem i denne faktasjekken.

Når man klikker seg videre på lenkene i den falske artikkelen, kommer man til en nettside for kryptovalutaprogrammet Bitcoin Code. Der blir man oppfordret til å registre personopplysninger og gjøre innskudd. Dette må man ikke gjøre!

Det italienske finanstilsynet har utstedt en markedsadvarsel om Bitcoin Code.

De falske artiklene kommer enten opp som sponsede innlegg på Facebook eller som annonser på vanlige nettsteder.

Faktisk.no har forsøkt å komme i kontakt med Kristofer Hivju uten å lykkes.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?