Artikkel
Dette er ikke en svensk kvinne som har blitt voldtatt av innvandrere
Bildet er av Anne Els (75), som ble ranet og banket opp i sitt eget hjem i Sør-Afrika i 2014. De siste årene har kvinnen feilaktig blitt framstilt som voldtektsoffer i Sverige.
Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.
Den siste tiden har et bilde av en eldre kvinne med blodig ansikt og blått øye blitt delt minst 270 ganger på Facebook. Blant dem som har delt bildet, er Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), en organisasjon som ifølge hjemmesiden mener islam er «en trussel mot vår fred og frihet».
På bildet står det:
Sweden is now the rape capital of Europe thanks to Third World immigration. Even 75 year olds aren't safe. #multiculturalism
Teksten gjør at kan man få inntrykk av at kvinnen på bildet er svensk, og at hun har blitt voldtatt av «immigranter fra den tredje verden». Flere av dem som har kommentert bildet på Facebook-siden til SIAN, oppfatter at bildet er fra Sverige. Noen skriver også nedsettende om den svenske statsministeren Stefan Löfven.
Stemmer det at bildet er fra Sverige, og har kvinnen blitt voldtatt av innvandrere? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.
Slik søker du etter bilder
For å finne ut hvor bildet stammer fra, har vi gjort et omvendt bildesøk. Da kan man finne andre nettsteder hvor bildet er publisert. Det finnes flere søkemotorer å velge mellom, blant annet Google, Bing, TinEye og Yandex. Man kan få ulike resultater ved å bruke forskjellige søkemotorer.
Vi skal nå gå gjennom omvendt bildesøk i Google steg for steg:
1. Gå inn på Googles bildesøk og klikk på kameraet til høyre.
2. Lim inn nettadressen til bildet eller last opp bildet. Bilder som er delt på Facebook, må man laste opp.
3. Vi laster først opp bildet slik det er delt, altså med tekst.
Da får vi treff på mange ulike nettsteder hvor bildet er delt. Svært mange av treffene er innvandrings- og/eller islamkritiske nettsteder, som omtaler det som skal være en bølge av voldtekter utført av innvandrere eller muslimer i Sverige. Dette søket gir oss imidlertid ikke så gode spor i jakten på hvem kvinnen er og hva som har skjedd med henne.
4. Vi beskjærer bildet, slik at den hvite teksten ikke er med lenger, og laster opp det i Googles bildesøk på nytt.
Da får vi plutselig ikke lenger ikke bare treff på voldtekt i Sverige, men også på kriminalitet utført av svarte mot hvite i Sør-Afrika. Kan det være at kvinnen på bildet er fra Sør-Afrika og ikke Sverige?
Angrepet i sitt eget hjem
De første nettstedet som kommer opp, hevder å gi sør-afrikanere i eksil siste nytt fra hjemlandet. Hvis man scroller et godt stykke ned på nettsiden, finner man igjen bildet som nå deles blant norske Facebook-brukere. Ved siden av bildet står det:
Slik ser Anne Els (75) ut etter brutalt å ha blitt angrepet av en svart mann i huset sitt i Universitas, Bloemfontein. Hun får nå intensivbehandling på sykehus. (Faktisk.no sin oversettelse)
Innlegget er datert 6. oktober 2014. Nå har vi flere opplysninger å gå ut fra: Navn, alder, sted og tidspunkt. Når vi googler noen av opplysningene, får vi treff på en annen blogg. Her står det om gjentatte angrep på hvite farmere i Sør-Afrika.
Det står også at Anne Els skal ha blitt funnet hardt skadet og nesten bevisstløs av sin mann, John Els, i deres hjem. Hun skal ha blitt slått hardt i hodet med en ukjent gjenstand, og kunne verken snakke eller gå da hun ble funnet.
Els ble fraktet til sykehus, hvor hun fikk intensivbehandling. Dette skal ha skjedd i Universitas, Bloemfontein. Gjerningsmennene stakk av med penger og en mobiltelefon, ifølge bloggen.
Sør-Afrika, ikke Sverige
Det er all grunn til å være kildekritisk når man finner opplysninger på blogger. I dette tilfellet refererer imidlertid bloggeren til nettstedet Netwerk24, som publiserer nyheter fra en rekke redaktørstyrte aviser i Sør-Afrika.
3. oktober 2014 publiserte Netwerk24 en artikkel på Afrikaans om en eldre kvinne som ble angrepet hjemme. Faktisk.no har fått tilsendt artikkelen, som først sto på trykk i avisen Volksblad. Avisen kommer ut i Bloemfontein, og bildet i artikkelen er det samme som nå deles på Facebook av hundrevis av nordmenn.
Bruker man Google Translate til å oversette artikkelen, kan man lese at 75 år gamle Anne Els ble funnet hardt skadet i sitt eget hjem av ektemannen, og at hun ble sendt på sykehus. Noe signalement av gjerningsmannen er ikke gjengitt i avisen.
De siste årene har det kommet gjentatte påstander om at det foregår folkemord på hvite (white genocide) i Sør-Afrika. Bildet av Anne Els har gjentatte ganger blitt brukt for å underbygge denne påstanden, blant annet på Facebook-siden «Stop White South African Genocide».
Faktasjekk-organisasjonen Africa Check har ikke funnet dokumentasjon for at det foregår folkemord på hvite i Sør-Afrika. De har også sett nøye på statistikken over drap og voldelige angrep på mennesker som bor og jobber på farmene i landet.
Oppsummering
- Kvinnen på bildet ble ikke voldtatt av innvandrere i Sverige.
- Hun heter Anne Els og ble angrepet og ranet i sitt eget hjem i Sør-Afrika i 2014.
- Etter at lokale medier publiserte bildet, har det blitt hyppig brukt i kampanjer som hevder at det foregår folkemord på hvite i Sør-Afrika.
- I Europa har bildet blitt brukt for å underbygge en påstand om innvandring har ført til at Sverige ligger på Europa-toppen når det gjelder voldtekter, og at selv ikke 75 år gamle damer slipper unna.