Artikkel

Dette skjer ved et regje­rings­skifte

Det blir regjeringsskifte i Norge etter at de rødgrønne partiene ble valgvinnere. Men hvordan foregår egentlig det?

Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei hjem etter at valgseieren var et faktum. Foto: Javad Parsa / NTB.
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har gjennom valgkampen vært tydelig på at hans drømmeregjering er en flertallsregjering bestående av Ap, Senterpartiet og SV. Valgresultatet viste at det er fullt mulig, men først må de gjennom noen tøffe forhandlinger.

Uformelle sonderinger

Allerede nå foregår det uformelle sonderinger, altså at partiene snakker sammen for å finne ut hva som er mulig å få til, forklarer Terje Knutsen. Han er førsteamanuensis ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen.

– Jonas Gahr Støre kommer til å snakke med alle partiene på venstresiden for å finne ut om de ønsker å samarbeide. Det er klart mest sannsynlig at Ap, Sp og SV vil gå i forhandlinger.

Da Støre møtte pressen dagen etter valget, røpet han at han allerede har begynt med samtaler med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken.

Terje Knutsen, førsteamanuensis, Institutt for sammenliknende politikk, UiB. Foto: Privat.

Avskjed hos kongen

Siden stortingsflertallet nå har endret seg, kommer den sittende regjeringen til å søke avskjed. Statsminister Erna Solberg (H) må levere sin avskjed til kongen. I Grunnloven § 12 står det at «kongen velger selv et råd av stemmeberettigede norske borgere. I dette rådet skal det være en statsminister og minst sju andre medlemmer».

– Når Solberg leverer sin avskjed, vil hun samtidig gi råd til kongen om hvem han skal kontakte. Da vil kong Harald ta kontakt med lederen for det største partiet og spørre vedkommende, i dette tilfellet Jonas Gahr Støre, om han er villig til å danne regjering, forklarer Knutsen.

Solberg har allerede orientert kongen om at hun kommer til å levere sin avskjedssøknad når statsbudsjettet er lagt frem og den nye regjeringen klar til å ta over.

Her presenterer Erna Solberg (H) sin nye regjering i 2013. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Forretningsministerium

Kong Harald kommer til å spørre statsminister Erna Solberg om hun kan fortsette som leder av et forretningsministerium til en ny regjering er klar.

– Et forretningsministerium innebærer at de skal holde landet gående en kort periode. De skal ikke fatte noen omstridte vedtak, eller ta viktige politiske beslutninger, opplyser Knutsen.

Regjeringserklæring

Partiene som ønsker å samarbeide møtes deretter for å bli enige om en felles politisk erklæring, et overordnet styringsdokument for den nye regjeringen.

Hvor forhandlingene finner sted er viktig, fordi erklæringen blir oppkalt etter stedet hvor den forhandles frem.

Et eksempel er Granavolden-erklæringen, den politiske plattformen som ble laget på Granavolden Gjæstgiveri i 2019 av Høyre, Frp, Venstre og Krf.

Da Ap, SV og Sp fikk samlet flertall på Stortinget etter valget i 2005, møttes de på Soria Moria hotell og konferansesenter.

– Den politiske avtalen ble da kalt Soria-Moria-erklæringen. Navnet ble assosiert med det kjente eventyret Soria Moria slott, et luftslott. Kanskje ikke det man ønsker at en slik viktig avtale skal assosieres med, sier Knutsen til Faktisk.no.

– Noen husker kanskje også «dolkesjø». Navnet oppsto etter landsmøtet til Frp i 1994, hvor de hadde møttes på Bolkesjø Turisthotell, og det oppsto full strid mellom ulike fløyer i partiet.

Kristin Halvorsen (SV), Jens Stoltenberg (Ap) og Åslaug Haga (Sp) i forhandlinger på Soria Moria hotell og konferansesenter i 2005. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB.

Store, viktige spørsmål

De kommende regjeringspartiene møtes i neste uke for å forhandle om erklæringen.

– En av de store nøttene for den kommende regjeringen vil være klimaspørsmålet. Der har Sp og SV ganske forskjellige utgangspunkt, og det vil nok bli noen tøffe forhandlinger, tror Terje Knutsen.

Departementsstrukturen kan også bli en stor diskusjon.

– SV ønsker seg for eksempel et eget klimadepartement. Det er 20 statsråder i den sittende regjeringen, men det kan både bli flere, eller færre. Hvor mange ministre hvert parti får, er styrt av partistørrelsen, sier Knutsen.

Når blir det ny regjering?

Forhandlingene om den felles, politiske plattformen kan foregå over flere uker. Det mest vanlige er at den sittende regjeringen går av når statsbudsjettet er lagt fram for Stortinget. Det skjer 13. oktober, ifølge regjeringen.no.

– Erna Solberg har laget et statsbudsjett som i stor grad er ferdig. Den nye regjeringen rekker ikke gjøre store endringer, men vil nok ha noen symbolske endringer for å vise retningen på den nye regjeringens politikk, sier Knutsen.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold