Israel og Gaza: Mange deler falske og misvisende videoer
Sosiale medier flyter over av videoer som utgir seg for å være ferske videoer fra Israel og Gaza. Noen av videoene som deles er gamle eller viser noe helt annet.
Lørdag morgen gikk Hamas til angrep på flere mål i Israel, og mange sivile er blant de drepte og bortførte. Reuters meldte mandag morgen at minst 1100 mennesker skal være drept. 400 av disse skal være drept i Gaza, etter at Israel har svart med luftangrep og har erklært krig. Israel har innført full blokade av Gaza og EU har innkalt til et hastemøte med medlemslandene.
Nyhetsmedier over hele verden jobber nå med å rapportere fra området. Utviklingen skjer raskt, og i sosiale medier spres videoer, bilder og påstander om hva skal ha skjedd.
Allerede har det blitt meldt om flere eksempler på at falskt innhold har blitt spredt, blant annet på plattformen X, tidligere Twitter. Der deles falske videoer og bilder også av såkalte verifiserte brukere: det vil si brukere som betaler ekstra for et blått merke på kontoen sin og som prioriteres i feeden.
I denne saken går vi igjennom noen av de falske og misvisende videoene og informasjonen som nå florerer på diverse sosiale medier.
Er du usikker på hvordan du kan vurdere innhold fra konflikten mellom Israel og Palestina? Få tips i denne saken:
Slik vurderer du informasjon om situasjonen i Israel og Gaza
Video hentet fra videospill
Som vi også har sett under Ukraina-krigen, har det blitt delt videoer som er hentet fra videospill. En spektakulær video som har over 530 000 visninger på X, skal vise Hamas-krigere skyte ned et israelsk militærhelikopter. Men videoen er falsk. Ser man nærmere på videoen ser man tydelig at den er animert.
Journalist Shayan Sardarizadeh fra BBC Verify skriver at videoen er laget ved hjelp av videospillet Arma 3. En YouTube-kanal som legger ut videoklipp fra Arma 3, la i mars i år ut en video som viser en lignende simulering fra videospillet.
På sosiale medier er det flere lignende videoer som er laget i spill, men som deles og fremstilles som ekte, ferske videoer fra Israel og Palestina. Paul Golding, leder for det nasjonalistiske partiet Britain First, er blant dem som har delt en annen TikTok-video som er laget i Arma 3.
Videoer fra Syria og Algerie
Noen av videoene som deles og utgir seg for å vise nylige eller nåværende angrep i Israel eller Gaza, er egentlig fra helt andre steder eller situasjoner. En video som har blitt delt skal vise israelske bombeangrep i Gaza.
Men egentlig viser videoen angrep i Idlib utført av Assad-regimet. Vi finner flere delinger fra 7. oktober der videoen er delt med tekst om angrep i Syria. BBC-journalist Sardarizadeh har verifisert at videoen viser Ariha i Idlib-regionen i Syria.
Sardarizadeh har lagt ut flere tråder der han løpende oppdaterer følgerne sine på X om falske bilder og videoer fra Israel-Palestina-konflikten.
En annen video som er delt på TikTok og X skal vise voldsomme angrep i Israel eller Gaza. I videoen ser man mange eksplosjoner på himmelen, og det som ser ut som branner. Videoen på TikTok har over seks millioner visninger, og blir spredd videre av mange som oppfordrer til å be for Israel, eller til å be for Palestina.
Men videoen er ikke fra Gaza. Videoen viser trolig fotball-supportere i Algerie som feirer med fyrverkeri etter CR Belouizdad sin seier i mesterskapet. På X finner vi flere videoer som ligner på videoen, og som er fra Algerie.
Gamle videoer deles som nye
Den britiske politikeren Jim Ferguson postet en video til sin X-konto som i skrivende stund har fått over to hundre tusen visninger. Der påstår Ferguson at videoen viser israelsk forsvar som evakuerer flybaser nær Gaza samtidig som tusener av Hamas-soldater tar seg inn i Israel. Ifølge Reuters har Ferguson postet en gammel video fra før angrepene startet. Den ble nemlig lastet opp til YouTube den 19. september over to uker tidligere.
Det er uklart om dette er originalvideoen eller ikke, men videoen eksisterte altså før angrepene skjedde. Stedet videoen er fra, er heller ikke der Ferguson påstår, men lenger inn i landet der Highway 25 møter Highway 80.
En annen video som deles og skal vise nylige/pågående angrep i Gaza, er egentlig fra mai i år, skriver Reuters i en faktasjekk. Vi finner en video av angrepet publisert hos Associated Press i mai 2023.
En video av store folkemengder i gater med palestinske flagg, blir delt og påstått å være fra både fra USA og mer spesifikt Chicago i helgen. Ett av innleggene der videoen har blitt delt, har over åtte hundre tusen visninger og det blir påstått at millioner av mennesker har tatt til gatene.
Ifølge BBCs faktasjekker Shayan Shardarizadeh, er videoen opprinnelig fra en pro-Palestina marsj i Chicago mai 2021. Videoen er å finne på Facebook-siden AMU Citizens som lastet den opp for over to år siden.
Falske og misvisende kontoer
X-kontoen som blant annet har publisert videoen over, har også blitt omtalt av Sardarizadeh fra BBC. Kontoen gir seg ut for å være en reporter fra BBC World ved navnet Verona Mark.
Sardarizadeh sier at BBC ikke har noen ansatt hos seg ved dette navnet og at kontoen sprer misvisende bilder, video og informasjon som er urelatert til den pågående konflikten. Profilbildet som blir brukt til kontoen er stjålet fra Roha Nadeem, en pakistansk sportsjournalist.
Elon Musk
Dette er langt fra den eneste kontoen på sosiale medier som utnytter en situasjon som kan være uoversiktlig med mye uautorisert informasjon. I et nå slettet innlegg, gikk X-eier Elon Musk ut til sine følgere og anbefalte to kontoer, @WarMonitors og @sentdefender, for å følge konflikten.
The Washington Post skriver at begge kontoene tidligere har spredt falske og misvisende påstander. Musk har senere publisert et innlegg der han ber brukere holde seg så nært sannheten som mulig.
Faktisk.no har tidligere laget en guide til hvordan du selv kan sjekke bilder:
Slik faktasjekker du bilder selv
Her kan du lese mer om hvordan du kan avsløre falske bilder laget med kunstig intelligens (AI):
Slik kan du avsløre KI-bilder selv