Faktisk.

Dette bildet viser ikke palestinske fanger ved Shifa

Dette bildet blir spredt som om det skal vise en hendelse ved Shifa-sykehuset 18. mars. Skjermdump, Instagram

Påstand

Bildet viser Hamas-terrorister arrestert på Shifa-sykehuset

X-bruker. X, 19.03.2024

Konklusjon

Bildet viser ikke arrestasjoner etter at Det israelske militæret (IDF) gikk inn på Shifa-sykehuset natt til 18. mars. Bildet er tatt tidligere i år.

Et bilde av avkledde mennesker som sitter på bakken med hendene bundet på ryggen blir spredt hurtig i sosiale medier. Påstanden er at bildet viser menn som er arrestert etter at det israelske militæret (IDF) tok seg inn på Shifa-sykehuset natt til mandag 18. mars.

Men dette stemmer ikke, bildet ble publisert lenge før 18. mars, og det er heller ikke tatt ved Shifa-sykehuset.

Hevder å ha arrestert over 200 terrormistenkte

Shifa-sykehuset er det største sykehuskomplekset i Gaza. IDF hevder de har pågrepet over to hundre terrormistenkte som nå er under etterforskning. De hevder også å ha drept mer enn 20 Hamas-medlemmer, blant annet et høytstående medlem som fungerte som sjef for spesialoperasjonsdirektoratet for Hamas' indre sikkerhet.

IDF påstår de fant våpen og penger beregnet for distribusjon til Hamas-medlemmer på sykehuset. Daniel Hagari, IDFs talsperson, har uttalt at Hamas prøvde å bruke sykehuset som et tilfluktssted for flyktende terrorister.

Publisert allerede i februar

Bildet av de avkledde menneskene er altså spredt av flere i sosiale medier. Blant annet her, her, her og her.

For å finne ut om et bilde er publisert tidligere, kan man gjøre det som kalles for et omvendt bildesøk. Da kan man for eksempel laste opp et bilde i Google og søke etter liknende bilder.

På denne måten fant vi ut at bildet av menneskene tatt til fange ble publisert allerede 3. februar på Instagram:

Dette bildet ble publisert 3. februar 2024.

Vi kan ikke slå fast at dette er første gang bildet er publisert, men det er den tidligste versjonen vi har funnet (arkivert her).

Flere bilder fra samme sted

Det er i alt ti bilder som er publisert i en bildekarusell, inkludert bildet vi startet med å undersøke. Der ligger også et annet bilde som er blitt spredt de siste dagene:

Dette bildet blir også fremstilt som om det er fra Shifa-sykehuset, noe som ikke stemmer. Skjermdump, Instagram

I teksten som følger med bildene på Instagram 3. februar nevnes det flere lokasjoner. Brukeren skriver at bildene er fra Jabaliya og at noen av dem er fra det indonesiske sykehuset i Gaza.

Vi har funnet ut at tre av bildene i karusellen er fra samme sted, omtrent 200 meter nordvest for det indonesiske sykehuset Beit Lahiya.

I Google Maps har vi målt avstanden mellom det indonesiske sykehuset Beit Lahiya og Kuwait ungdomsskole for jenter til å være omtrent 200 meter.

Fotografert på ungdomsskole for jenter

I bakgrunnen på ett av bildene ser man en skole som blir omtalt som Kuwait ungdomsskole for jenter. På Google Maps ligger et bilde av denne skolen, og det er flere kjennetegn her som gjør at vi kan slå fast at dette er samme sted som på Instagram-bildene.

Her ser vi satellittbilde over Kuwait ungdomsskole for jenter. Skjermdump, Google Maps
Her er tre av bildene i karusellen som er publisert 3. februar Skjermdump, Instagram

En video lastet opp på Facebook av Direktoratet for utdanning i Nord-Gaza er det også bilder av bygningen til skolen som stemmer overens med bildene på Instagram. Noen av bygningene i skolegården har blitt ødelagt i krigshandlinger.

Vi kan slå fast at to av bildene er tatt fra en balkong på Kuwait ungdomsskole for jenter, mens et annet er tatt på bakkeplan i skolegården.

Ikke bevis for kommandosentral i forbindelse med sykehuset

Det israelske militæret har flere ganger kommet med påstander om at Hamas bruker Shifa-sykehuset til militære formål, og utnyttet sivile pasienter som menneskelige skjold. Dette har både Hamas og sykehusansatte benektet.

I november var det flere angrep mot Shifa-sykehuset, og IDF publiserte videoer av tunneler på sykehusområdet. Faktisk Verifiserbar fant ut at videoene viste to tunnelinnganger inne på sykehusområdet, der den ene tunnelen befant seg under sykehusbygningen for kirurgi.

Det er derimot ikke bevist at det finnes noen tunnelinngang fra selve sykehuset. Det har heller ikke vært mulig å verifisere IDF sine påstander om at tunnelene under sykehuset har fungert som en kommandosentral for Hamas.

Etter at sykehuset ble stormet av IDF i november, gjenopptok sykehuset noe drift. Også i desember ble det meldt om angrep mot sykehuset. Siden januar har sykehuset vært delvis operativt igjen, helt til IDF igjen aksjonerte natt til 18. mars.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?