Disse bildene viser ikke helikopterstyrten i Iran
Etter at helikopteret til Irans president Ebrahim Raisi styrtet søndag, har flere delt bilder og videoer som de hevder viser hendelsen.
Påstand
Et bilde og en video av et brennende helikopter i luften hevdes å vise ulykken der den iranske presidenten Ebrahim Raisi døde.
Konklusjon
Videoen og bildet er flere år gamle, og viser ikke presidenten i Iran styrte i døden. Bildet er minst ni år gammelt, og redigert slik at det skal se ut som den aktuelle hendelsen.
Irans president Ebrahim Raisi og landets utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian mistet livet i styrten nær grensen til Aserbajdsjan. Det gjorde også syv andre som var om bord i helikopteret.
Presidenten var på vei tilbake fra et offisielt besøk i Aserbajdsjan der han hadde innviet en demning.
Det skal ha vært vanskelige værforhold i området, og dette gjorde også letearbeidet utfordrende. Vraket ble funnet tidlig mandag morgen.
Etter styrten har flere delt bilder som påstås å vise presidentens helikopter, men som ikke har noe med denne hendelsen å gjøre.
Ni år gammelt arkivbilde
Ett av bildene som deles viser et helikopter i brann i luften. Bildet ser med første øyekast ut som det er tuklet med. For eksempel er det noe unaturlig med fargene på helikopteret mot den blasse bakgrunnen.
Hos en av brukerne som har delt bildet, er det over 25 millioner visninger (arkivert versjon her). I teksten over bildet står det at «presidenten i Iran fikk åpenbart helikopteret sitt skutt ned av en romlaser!». Det kan tyde på at det er ment som en spøk, men bildet er delt av flere andre uten denne teksten. Se blant annet her og her.
Ved hjelp av et omvendt bildesøk finner vi fort ut at dette bildet ikke kan vise helikopterstyrten på søndag. Bildet ble nemlig allerede lagt ut i bildebasen iStock i mars 2015, altså er bildet i hvert fall over ni år gammelt. I bildebeskrivelsen står det bare «helikopter som eksploderer i luften.»
Dette arkivbildet viser altså et helikopter i brann, men bakgrunnen viser blå himmel.
I en video som blant annet er delt på Telegram-kontoen til Irans revolusjonsgarde (IRGC), blir det hevdet at en person går like ved vrakdelene. Her ser vi at videoen viser den samme steinformasjonen i forgrunnen som i posten på X, bare speilvendt:
Hvis man sammenligner bildet med arkivfotoet, ser man også at helikopteret er vridd litt på.
Den samme posten er delt på en X-konto som har omtrent det samme brukernavnet. Denne brukeren kaller seg for @mattWallace888. Altså er kun fornavnet byttet ut. Bioen på denne kontoen viser til @dianaWallace888 sammen med en ring og en kirke. Et raskt søk på Google gir en pekepinn på at Matt Wallace kan være en reell person.
Faktasjekknettstedet News Checker faktasjekket det samme bildet i oktober 2022. Da var påstanden at bildet viste en helikopterulykke i Kedernath, Uttarakhand i India.
Konklusjon: Bildet av helikopteret er over ni år gammelt, og tuklet med. Bildet viser ikke helikopterstyrten på søndag.
Tyrkisk helikopterstyrt
En annen video som viser et helikopter som styrter, blir også delt i sosiale medier. På denne videoen ser man et helikopter fly tilsynelatende normalt helt til det plutselig står i brann.
Videoen er blant annet delt på X (arkivert versjon her). Ved hjelp av omvendt bildesøk finner vi en artikkel hos den britiske tabloid-avisen Daily Mail som handler om noe helt annet. De skriver at videoen viser at en kurdisk militant skyter ned et tyrkisk helikopter:
Her kan vi også se at artikkelen ble publisert tilbake i 2016. Altså må videoen være minst åtte år gammel.
Konklusjon: Videoen viser ikke president Ebrahim Raisi som styrter i døden, videoen er minst åtte år gammel, og viser trolig en annen hendelse i et helt annet land.
Flystyrt i 2020
Det deles også bilder som skal vise letemannskap sammen med vrakdeler på bakken. Bildene er blant annet delt på X.
Bildene er også delt av det iranske nyhetsbyrået Iraqi News Agency (arkivert versjon her). De er også delt av en arabisk nyhetsaggregator, Nabd, som selv opplyser å ha 32 millioner brukere (arkivert versjon her).
Bildene over ser heller ut til å være vraket av et fly. Det kan se ut som det har det iranske flagget på halen. Den ene personen har på seg ansiktsmaske og ser rett i kameraet.
Men heller ikke disse bildene er fra søndagens ulykke i Iran, skriver faktasjekknettstedet Full Fact. Bildene skal vise vraket av et to-seters treningsfly som tilhørte den iranske politistyrken. Denne styrten skjedde i 2020.
Full Fact viser til en oversikt fra nettarkivet Wayback Machine tilbake til 25. april 2020. Der ser man bilder publisert på det Teheran-baserte nettstedet Rokna. I teksten over bildene står det «De første bildene av styrten til et tomotors opplæringsfly fra politiet i Motel Qu, Mazandaran, ble publisert.»
Konklusjon: Bildene som viser vrakrester av et fly, er også gamle og har ikke noe med helikopterstyrten i helgen å gjøre.