Derfor står ikke politikere og helsetopper først i vaksinekøen
I sosiale medier sprer flere påstander om at koronavaksinen ikke er trygg, og at det er derfor statsministeren, helseministeren og assisterende helsedirektør ikke skal ta vaksinen først. Det stemmer ikke.
21. desember ble koronavaksinen til Pfizer og BioNTech godkjent av EU. Det betyr at vaksinen også er godkjent i Norge, og at de første dosene kan bli satt i romjulen.
Selv om mange er lettet over at vaksinen har blitt godkjent, gjelder ikke det alle. I sosiale medier spekulerer flere i hvorfor fremtredende personer som statsminister Erna Solberg (H), helseminister Bent Høie (H) og assisterende helsedirektør Espen Nakstad, ikke står først i vaksinekøen.
En del tolker dette som en innrømmelse av at vaksinen egentlig ikke er trygg nok til å bli tatt i bruk, og at samfunnstoppene derfor venter med å la seg vaksinere.
Noen ser også ut til å mene at dette er et overgrep mot befolkningen. I et Facebook-innlegg med overskriften «Crime against humanity?» som har blitt delt over 200 ganger, står det for eksempel:
Disse tre vil ikke ta vaksinen før den er TRYGG, men har kjøpt inn millioner av doser så DU skal ta den. Kynisk!
I virkeligheten venter de tre med å ta vaksinen fordi de ikke er i grupper som Folkehelseinstituttet (FHI) har bestemt skal prioriteres først.
Et mønster av konspirasjonsteorier
Tidligere denne måneden publiserte Faktisk.no en analyse av vaksinediskusjonen i sosiale medier. Den viser at konspirasjonsteorier dominerer debatten. Mange av disse teoriene kretser rundt statsministeren.
Konspirasjonsteorier dominerer vaksinediskusjonen på Facebook
Påstandene om at Solberg bevisst venter med å vaksinere seg, føyer seg inn i rekken av slike konspirasjonsteorier. Disse teoriene hevder ofte at politikerne egentlig vet at koronavaksinen ikke er trygg, men at de likevel «presser» den på befolkningen.
Enkelte mener også at dette er del av et slags komplott, for eksempel ved at vaksinering egentlig er et middel for å få kontroll over befolkningen. En annen teori er at norske politikere jobber for å behage utenlandske interesser på en måte som vil hjelpe dem med å gjøre internasjonal karriere i fremtiden.
Ikke først i køen
Den siste tiden har både Solberg, Høie og Nakstad uttalt seg om når de vil ta koronavaksinen:
– Jeg er en frisk og sprek nesten 60-åring, så jeg er ikke i noen prioritert kategori. Jeg tror ikke det er noen planer for at jeg skal prioriteres før de er ferdige med sårbare grupper, sa statsministeren ifølge NTB under sin oppsummerende pressekonferanse 16. desember.
Helseministeren sa på sin side til NTB at regjeringen «ikke vil snike i vaksinekøen». Han forklarte dette med at regjeringsmedlemmene i så fall ville ha gått foran noen som trengte vaksinen mer.
FHI har laget en prioritert liste over hvem som skal få vaksine først. Øverst står sykehjemsbeboere, eldre og personer med en del underliggende sykdommer.
19. desember sa assisterende helsedirektør Nakstad følgende til TV 2:
– Hvis jeg blir tilbudt vaksinen, kommer jeg til å ta den på det tidspunktet, tror jeg. Men jeg vil som alle andre se på dokumentasjonen og være sikker på at den er effektiv og trygg. Og hvis den er det, så tenker jeg at jeg kommer til å ta den vaksinen.
Nakstads uttalelser har også blitt omtalt av de alternative nyhetsnettstedene Document.no og Steigan.no.
Avviser ryktene
Ifølge ryktene som spres i sosiale medier er den egentlig grunnen til at de tre ikke står først i vaksinekøen, at den ikke er trygg. Det avviser alle overfor Faktisk.no.
Statsminister Erna Solberg kommenterer ryktene via sin statssekretær Rune Alstadsæter. I en e-post skriver han:
– Statsministeren har flere ganger sagt at hun mener vaksinen er trygg og at hun vil ta den. På pressekonferansen i forrige uke sa hun at det ikke ligger i planene at hun som er frisk og rask, og under 60 år, skal vaksineres før sårbare grupper.
Høie vil ta vaksinen
Faktisk.no har også spurt helseminister Bent Høie om hvorfor han ikke står først i køen for å få koronavaksinen. Via departementets kommunikasjonsavdeling svarer helseministeren slik på e-post:
– Med å si at jeg ikke står først i køen, mente jeg at jeg ikke er blant dem som er prioritert for vaksinering av Folkehelseinstituttet. Det er de eldste og syke som skal vaksineres først. Det viktigste for meg er at vaksinen går først til dem som trenger den mest, og jeg vil derfor ikke snike i køen.
Høie vil imidlertid ta vaksinen når FHI anbefaler det:
– Når Folkehelseinstituttet kommer med en anbefaling om at også jeg skal få vaksine vil jeg ta den. Det kan jeg være helt tydelig på.
– Mener du at Pfizer-vaksinen som kommer til Norge i julen er trygg, og i så fall hvorfor?
– Koronavaksinen fra BioNTech og Pfizer er utviklet raskt, uten at det har gått på bekostning av strenge krav til kvalitet, effekt og sikkerhet. Vaksinen er testet ut i store studier hvor flere tusen personer har fått vaksinen.
Høie fortsetter:
– Det er alltid risiko ved medisiner, men en vaksine blir bare godkjent dersom nytten vurderes som langt større enn risikoen. Målet er alltid at befolkningen skal få den vaksinebeskyttelsen de trenger, uten å bli utsatt for alvorlige bivirkninger.
Det er altså prioriteringskriteriene, ikke en skjult bekymring for om vaksinen er trygg eller ikke, som er grunnen til at verken Solberg eller Høie har stilt seg fremst i vaksinekøen.
Kan ikke snike i køen
Også Espen Nakstad viser til FHIs prioriteringsliste når Faktisk.no spør hvorfor han ikke står først i vaksinekøen:
– Folkehelseinstituttet har laget en prioritert liste for hvem som skal tilbys vaksinen først. Jeg verken kan eller vil snike i denne køen, skriver Nakstad i en e-post til Faktisk.no.
– Vil du vaksinere deg når du får tilbud om det?
– Ja, nå som vaksinen er godkjent for bruk, vil jeg det.
– Er vaksinene som snart kommer til Norge trygge?
– Alle vaksiner som godkjennes av det europeiske legemiddelbyrået blir godkjent fordi de har vist seg både effektive og trygge. Det betyr at det ikke er rapportert om mange alvorlige bivirkninger ut over de vanligste bivirkningene som man må påregne, og som skyldes kroppens naturlige immunrespons på vaksinen, svarer Nakstad.