Faktisk.

Nei, Mondelez har ikke gjort endringer i Toblerone for å oppnå halal­ser­ti­fi­sering

hovedbilde
Foto: Heinemann

Påstand

Mondelez har gjort endringer i ingredienser og produksjon [av Toblerone] for å oppnå denne halalsertifiseringen.

Resett. Resett.no, 17.12.2018

Konklusjon

Det stemmer ikke at det er blitt gjort endringer i ingredienser og produksjon av sjokoladen Toblerone for å oppnå halalsertifisering. Den sveitsiske sjokoladen fikk halalsertifisering i april i år, men produksjonen og alle ingrediensene tilfredsstilte allerede kravene til halal i utgangspunktet. I motsetning til det som hevdes, kontrolleres ikke produksjonen av en mufti. Ifølge produsenten har det ikke blitt engasjert religiøse kontrollører, verken imamer eller muftier, for å overvåke produksjonen.

Påstanden er helt feil.

Denne uka kunne flere medier og nettsteder, både norske og internasjonale, rapportere om at sjokoladen Toblerone er blitt halalsertifisert. Blant andre har Utrop, Dagen, danske Ekstra Bladet, tyske Bild, britiske The Times, CNN og The Australian skrevet om saken.

Selv om vi er midt i julestria har nyheten satt sinnene i kok hos flere som liker sjokoladen, men som ikke ønsker å kjøpe halalprodukter. De argeste kritikerne mener det å kjøpe halalprodukter bidrar til terrorfinansiering og «islamisering».

Foto: Skjermdump, Facebook

En av artiklene som er blitt mye delt og kommentert på Facebook er å finne på nettstedet Resett.no. Her skriver de:

Produksjonen kontrolleres av en rettslærd muslim, en såkalt mufti, som tolker islamistiske sharialover. Mondelez har gjort endringer i ingredienser og produksjon for å oppnå denne halalsertifiseringen.

Avisen Dagen skriver også at produsenten har gjort endringer:

Nå har det amerikanske matvarekonsernet Mondelez, som er produsenten av Toblerone, foretatt endringer for å gjøre sjokoladen islam-vennlig.

Men stemmer dette?

Sveitsisk kilde

Både Resett og Dagen oppgir den sveitsiske avisen Blick som kilde i artiklene sine.

I en artikkel med tittelen «Toblerone er nå halal» skriver Blick at fabrikken som produserer sjokoladen Toblerone skal ha hatt halalsertifisering siden april i år. Ifølge en talsperson hos produsenten Mondelez skal både ingredienser og produksjon nå oppfylle halalstandarder. Talspersonen opplyser også til Blick at Toblerones opprinnelige oppskrift forblir uendret.

Faktisk.no har bedt Resetts skribent Maria Zähler om dokumentasjon på påstanden om at Mondelez har gjort endringer i ingredienser og produksjon i sjokoladen, og at produksjonen kontrolleres av en rettslærd muslim, en såkalt mufti. Zähler viser imildertid ikke til flere kilder enn Blick.

Blick nevner muftier i saken sin, men dette handler om Nestlé-fabrikker. Nestlé produserer ikke Toblerone.

Også Dagens redaktør Vebjørn Selbekk viser til Blick som kilde når Faktisk.no spør. I tillegg nevner han at også CNN og Bild skriver om saken.

Ingen av disse mediene har imidlertid skrevet at Mondelez har foretatt endringer.

Halam og haram

Halal er et arabisk ord som betyr tillatt eller lovlig. Ifølge Store norske leksikon brukes ordet i Koranen om både handlinger og ting. I dagligtalen brukes halal gjerne om mat og drikke. Mat som er halal er religiøst tillat for muslimer å spise. Det motsatte av halal er haram, som betyr forbudt.

Mange matvarer er halal uten å være sertifisert eller merket. Fordelen med halalsertifisering er at forbrukeren kan være sikker på at produktet er trygt å spise for dem som følger halalreglene.

Men hva innebærer det egentlig at Toblerone nå har blitt halalsertifisert?

Var halal i utgangspunktet

Teoriene om dette er flere. Danske Ekstra Bladet skriver at nyheten kan bety at «det nå står en imam og holder et religiøst øye med produksjonen», mens den norske avisen Dagen altså skriver at det er «foretatt endringer for å gjøre sjokoladen islam-vennlig».

Celin Huseby i Mondelez Norge har en litt annen forklaring. Hun forteller at halalsertifiseringen var ganske enkel å gjennomføre.

– Toblerone inneholdt allerede ingredienser som i utgangspunktet er halal. Derfor var det mest en formalitet å få godkjentstempelet. Vi endret ikke noe i oppskriften.

Ifølge Toblerones nettsider inneholder sjokoladen sukker, melkepulver, kakaosmør, kakaomasse, honning, melkefett, mandler, soyalecitin, eggehvite og vanillin. En variant inneholder i tillegg rosiner.

Heller ikke produksjonsmetoden ble endret, ifølge Huseby:

– Det er bare én fabrikk i hele verden som produserer Toblerone. Den ligger i Bern i Sveits, og den tilfredsstilte allerede kravene i produksjonen til å være halal.

Huseby forklarer at det var det tyske selskapet Halal Control som ga fabrikken og sjokoladen det formelle godkjentstemplet i april i år:

– De hadde en sjekkliste som ble gått igjennom.

Ifølge Halal Controls nettsider innebærer sertifiseringen at produktet og produksjonen har blitt gjennomgått av «høyt kvalifiserte islamologer og matkjemikere, matteknologer og Halal System Assurance-spesialister».

CNN har snakket med Umar al-Qadri fra den irske halalkontrolløren Department of Halal Certification. Det er ikke dette selskapet som har utført kontrollen av Toblerone, men al-Qadri sier på generelt grunnlag at de fleste multinasjonale selskaper har produkter som er halalsertifiserte.

– Ingenting er endret, sier al-Quadri til CNN. Selskapene trenger bare å gjennomgå en inspeksjon for å få bekreftet at fabrikkene er halalsertifiserte.

Ingen mufti

Huseby understreker at den daglige produksjonen ikke blir kontrollert eller overvåket av religiøse kontrollører:

– Vi har ikke engasjert noen i en slik stilling, verken en imam eller en mufti.

Godkjenningen gis for en periode av gangen, og varer ikke evig. Derfor utelukker ikke Huseby at de må gjennom en tilsvarende prosess senere, eller at det vil bli gjort rutineinspeksjoner.

Grunnen til at Mondelez ville halalmerke Toblerone er ifølge Huseby at sjokoladen selges i 120 land.

– Den finnes på nesten alle flyplasser i verden, og vi vil selvfølgelig at så mange som mulig skal kunne kjøpe og spise sjokoladen vår.

Ikke behov i Norge

I Norge er Freia underlagt Mondelez. Per i dag er ingen av de norskproduserte Freia-sjokoladene, som for eksempel Melkesjokolade, Melkerull, Kvikk Lunsj eller Smil halalsertifiserte, ifølge Huseby:

– Vi har heller ingen planer om å gjennomføre en slik sertifisering. Det har ikke vært noe særlig oppmerksomhet rundt dette tidligere, og jeg tror ikke det er noe behov for dette i Norge.

Tilsvar

Resetts redaktør Helge Lurås har kommet med følgende kommentar til faktasjekkens konklusjon:

Resett siterte den sveitsiske avisen Blick. Faktisk må derfor henvende seg dit for eventuelle kommentarer.

For øvrig: At Toblerone alltid har vært halal i ingrediensene vil sikkert glede mange muslimer som har spist sjokoladen i smug frem til den fikk offisiell sertifisering i april.

Vebjørn Selbekk, redaktør i Dagen, har også kommet med en kommentar. Han mener Faktisk.no misforstår Dagens artikkel:

– Vi mener at det å skaffe en halalsertifisering er en endring i seg selv, og mener derfor vi har rett når vi skriver at Mondelez har «foretatt endringer for å gjøre sjokoladen islam-vennlig».

Selbekk presiserer at Dagen aldri har skrevet at Mondelez har gjort endringer i Toblerones ingredienser eller produksjon.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?