Nei, dette ekteparet nektes ikke å bo sammen – mens asylsøkere får bo på hotell
Halldis og Henry har aldri sagt noe av det som står i snakkeboblene på bildet, og familien fortviler over bildemisbruket.
Et bilde av et eldre ektepar med pålimte snakkebobler har fått stor spredning på Facebook den siste tiden.
En Facebook-side kalt Pensjonisten, med flere tusen følgere, postet bildet i uka som gikk. Siden drives av anonyme administratorer. Over 2000 brukere har delt bildet fra siden videre på sine egne profiler og i ulike grupper.
På bildet gis det inntrykk av at ekteparet har følgende samtale i korridoren på sykehjemmet:
Nå har vi vært gift i 72 år Halldis også får vi ikke lov å bo sammen på sykehjemmet.
Jeg forstår ikke hva som skjer Henry, asylsøkere får jo bo på hotell til de får leiligheter og hus å bo i.
Den store spredningen i sosiale medier har fått familien til å reagere.
For de to personene på bildet har aldri sagt noe slikt, ifølge datteren deres.
– De har aldri sagt noe slikt som står i disse snakkeboblene. For dette er to snille mennesker som har brydd seg om folk hele livet, sier datteren Torny Pedersen til Faktisk.no.
Får nå bo sammen
Bildet som har blitt manipulert ved å redigere inn snakkebobler er i utgangspunktet ekte.
Det ble tatt av lokalavisen Vardens fotograf i 2018 i forbindelse med at ekteparet flyttet inn på sykehjem. Da fikk de først ikke bo sammen, men ble plassert i hver sin avdeling.
Saken ble likevel løst kort tid etter at mediene skrev om den.
– Den saken bildet kommer fra ble løst etter ei uke, forteller datteren Torny Pedersen.
Fortvilt familie
Datteren forteller at det heller ikke er første gang bildet har versert i sosiale medier med et feilaktig og manipulert budskap.
Også i fjor ble det samme bildet spredt. Da var det fra en annen Facebook-side. Familien tok da kontakt med advokat i forsøk på å stoppe spredningen, men uten hell.
– Vi er frustrerte og synes det er forferdelig dårlig gjort at de bruker eldre mennesker slik. Det er sjikanerende rett og slett, sier Pedersen på telefon til Faktisk.no.
Familie og slekt har også uttrykt sin frustrasjon i Varden og Agderposten.
UDI: Asylsøkere bor aldri på hotell over tid
Faktisk.no har også undersøkt påstanden fra bildet, om at asylsøkere får bo på hotell.
Utlendingsdirektoratet (UDI), som har det overordnede ansvaret for håndteringen av asylsøkere til Norge, opplyser til Faktisk.no at det ikke er slik at asylsøkere får bo på hotell til de blir bosatt i hus eller leilighet.
– Det er ikke dekning for å si at asylsøkere får bo på hotell til de får leiligheter og hus å bo i. Asylsøkere som kommer til Norge får først tilbud om å bo i ankomstsenteret, og deretter eventuelt i et asylmottak, mens de venter på svar på sin søknad om beskyttelse, skriver seniorrådgiver Christer Andreassen i UDIs ankomst og transittenhet til Faktisk.no.
UDI forklarer at det i noen sjeldne tilfeller har blitt brukt hotell i kortere perioder, men at det også bare er når ingen andre løsninger finnes.
– Kortvarig innkvartering på hotell benyttes unntaksvis i helt spesielle situasjoner. Det ble benyttet i vår etter pålegg fra helsemyndighetene om å oppfylle krav om sosial distansering og slik forhindre smitte av covid-19 på ett av våre transittmottak. Tiltaket er avsluttet, skriver seniorrådgiver Andreassen i UDI.
Hotell var også én av en rekke innkvarteringsløsninger som ble benyttet i 2015 da det kom så mange asylsøkere samtidig til Norge at mottakene ble fulle.
Når asylsøkerne får oppholdstillatelse er det Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som koordinerer at de blir bosatt som flyktninger i en kommune. Da er det kommunene som bistår flyktningene med å finne en bolig.
Heller ikke IMDi har hørt om at noen blir bosatt på hotell over lengre tid.
IMDi opplyser til Faktisk at de ikke kan utelukke at flyktninger har bodd på hotell i korte perioder hvis kommunen jobber med å skaffe dem en bolig. Siden flyktninger tilbys innkvartering i asylmottak fram til kommunen har skaffet bolig, vurderer IMDi det likevel som usannsynlig at dette skjer, og at omfanget er lite, hvis det i det hele tatt skjer.
Faktisk.no har bedt om en kommentar fra administratorene bak Facebook-siden Pensjonisten, men har per nå ikke fått noe svar.