Artikkel

Faktisk.no får inter­na­sjonal aner­kjen­nelse

Det internasjonale faktasjekk-nettverket IFCN har godkjent Faktisk.no som medlem og signatar av den internasjonale faktasjekk-plakaten «Fact checkers code of principles».

hovedbilde
Foto: Camilla Kim Kielland / Schibsted
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Faktisk.no blir dermed den første norske, og andre nordiske, faktasjekkredaksjonen som har kvalifisert seg til nettverket. IFCN stiller strenge krav om blant annet uavhengighet, åpenhet og kvalitet for å godkjenne en redaksjon.

På verdensbasis er Faktisk.no det 35. faktasjekkinitiativet som tilsluttes nettverket, som består av kjente faktasjekkere som PolitiFact, Snopes, The Washington Post Fact Checker, FullFact og svenske Viralgranskeren.

Nettverket administreres av anerkjente Poynter Institute i USA.

Imponert

Både styret i IFCN og den eksterne sensoren de har brukt for å evaluere Faktisk, svenske Ester Appelgren, er imponert over hva Faktisk.no har fått til på kort tid.

Appelgren, som ved siden av å være lektor i journalistikk og medieteknikk er fakultetsleder ved institutt for naturvitenskap, miljø og teknikk ved Södertörns Högskola, skriver følgende i sin evaluering:

Faktisk er et flott og ekstremt ambisiøst initiativ. Med et et rikt og datastøttet innhold er det et journalistisk produkt som står seg på egenhånd, selv om den baserer seg på påstander som allerede er publiserte. Jeg nøt virkelig innholdet.

Videre skriver hun om selve faktasjekkene:

De publiserte faktasjekkene er imponerende fyldige med hensyn til relevante lenker, kilder, påstander, statistikker og især relevante sitater for å understreke om en påstand er feil eller ikke.

Strenge krav

For å bli godkjent av IFCN, må en oppfylle alle kriteriene som fastsettes i «International Fact-Checking Network fact-checkers’ code of principles» - eller «Den internasjonale faktasjekk-plakaten», som vi har valgt å kalle den på norsk. Du finner en norsk oversettelse et stykke ned på denne siden.

Blant disse er krav om nøytralitet og uavhengighet, åpenhet om metoder og kildebruk, samt åpenhet om finansiering og organisering.

En annen forutsetning for å bli godkjent er at en publiserer minst én faktasjekk i uken, og at en har eksistert i minst tre måneder. Det er årsaken til at Faktisk.no ble godkjent i dag, tre måneder etter lanseringen 5. juli.

På denne tiden har vi nesten hatt daglige publiseringer, med 81 faktasjekker og flere artikler. Ettersom lanseringen skjedde midt i en valgkamp, har mange av faktasjekkene vært knyttet til stortingsvalget. Men det er også blitt gjort en lang rekke faktasjekker på andre temaer og påstander fremsatt i tradisjonelle-, alternative- og sosiale medier.

Blant disse, konspirasjonsteorier som har fått mye oppmerksomhet i alternative fora den siste tiden, som «den hemmelige Barcelona-avtalen» og at «Norge har vært medlem av EU siden juni 1994».

Faktisk.no følger også med på viktige innflytelsesrike bloggere som Sophie Elise Isachsen, som i en av sine poster hevdet at det å spise kjøtt er like kreftfremkallende som å røyke. Noe som faktisk er helt feil.

Vi har også jobbet med å formidle faktasjekker i videoformat på Facebook, noe som har fått svært god respons.

Når ut til folk

Vi opplever at Faktisk.no har blitt godt mottatt av folk flest. Hver dag får vi hyggelige mail og kommentarer fra lesere som setter pris på den jobben vi gjør, og gleder seg til mer.

Det har også vært kritiske røster. Noen mer høylydt enn andre. Det er tydelig at formatet har vært uvant for mange, og ubehagelig for enkelte. Det er ikke hyggelig å bli tatt i faktafeil. Men vi tror alle er tjent med at kildekritikk og presisjon får mer oppmerksomhet og blir diskutert. Det mener vi Faktisk.no har bidratt til siden oppstarten i juli. Vi har fått mye oppmerksomhet. Noe også lesertallene våre viser.

Til nå har over 400 000 unike brukere vært innom selve nettstedet Faktisk.no. Men nesten én million unike brukere har lest oss hos nettaviser og bloggere som daglig bygger inn, eller «embedder» våre faktasjekker på sine sider. Det er noe av det unike med Faktisk.no: Vi gir bort alt vi gjør til alle som vil bruke, spre eller dele våre faktasjekker. Helt uavhengig om en er med i samarbeidet eller ikke.

Det betyr at våre 81 faktasjekker til sammen har hatt over tre millioner sidevisninger, hvor av to millioner på andre nettsteder enn Faktisk.no. Tallene viser også at de blir lest. Mange bruker god tid til å lese våre gjennomganger. Og det gjør oss utrolig stolte etter bare 12 ukers virksomhet.

Viktig nettverk

Så hva betyr det at vi nå er sertifiserte medlemmer av IFCN? Jo, det betyr at vi er med i et stadig voksende kvalitetsnettverk bestående av dyktige og uavhengige journalister, researchere og teknologer. Sammen jobber vi for å utvikle faktasjekk som sjanger, for et faktabasert ordskifte og en konstruktiv samfunnsdebatt. Vi jobber sammen for å avdekke og forhindre spredningen av oppdiktede meldinger som utgir seg for å være ekte nyheter. Det er blitt en stadig større utfordring som krever at flere står sammen.

Derfor er det også dette nettverket giganter som Facebook og Google forholder seg til når de nå ser på løsninger for å snu den negative trenden der sosiale medier og nettverktøy brukes i stadig større grad til å spre oppspinn og desinformasjon som forvirrer, skremmer og skader samfunnet. Derfor blir det ekstra viktig for Faktisk.no å være del av nettverket, og den dialogen som føres der.

Å fremheve fakta og bekjempe spredningen av såkalte falske nyheter er en oppgave vi mener hele samfunnet må ta sin del av ansvaret for. For oss er IFCN et nettverk som skal sikre at vi som faktasjekkere gjør vår del på en best mulig måte.

Her er listen over godkjente IFCN-medlemmer så langt (alfabetisk).

  1. 20 Minutes Fake off (Frankrike)
  2. AP Fact Check (USA)
  3. Africa Check (Sør Afrika, Kenya, Nigeria og Senegal)
  4. Agência Lupa (Brasil)
  5. Agência Pública - Truco (Brasil)
  6. Aos Fatos (Brasil)
  7. Chequeado (Argentina)
  8. Climate Feedback (USA)
  9. Correctiv (Tyskland)
  10. Dogruluk Payi (Tyrkia)
  11. El Objetivo (Spania)
  12. Factcheck.org (USA)
  13. FactCheck Georgia (Georgia)
  14. FactCheck Northern Ireland (Storbritannia)
  15. Faktisk (Norge)
  16. Faktograf (Kroatia)
  17. France 24 Les Observateurs (Frankrike)
  18. Full Fact (Storbritannia)
  19. Istinomer (Serbia)
  20. Istinomjer (Bosnia)
  21. Le Monde Décodeurs (Frankrike)
  22. Libération Désintox (Frankrike)
  23. NUcheckt (Nederland)
  24. Observador Fact Check (Portugal)
  25. Pagella Politica (Italia)
  26. PolitiFact (USA)
  27. RMIT ABC Fact Check (Australia)
  28. Snopes (USA)
  29. South Asia Check (Nepal)
  30. Teyit.org (Tyrkia)
  31. The Conversation FactCheck (Australia)
  32. TheJournal.ie Fact Check (Ireland)
  33. The Washington Post Fact Checker (USA)
  34. Vera Files (Filippinene)
  35. Viralgranskaren (Sverige)

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold