Faktisk.

Brukte usikkert frem­tids­tall om døde i Gaza

hovedbilde
Fra venstre: Amrit Kaur, leder Rød Ungdom, Audun Hammer Hovda, leder av Sosialistisk Ungdom, Astrid Hoem, leder AUF, Nils Forren, nestleder Senterungdommen og Tobias Stokkeland, leder i Grønn Ungdom. Foto: Heiko Junge / NTB

Påstand

Det er trolig 200 000 sivile som har blitt drept i Gaza.

Amrit Kaur, Rød Ungdom. Ungdomspartilederdebatten 2024, 14.08.2024

Konklusjon

Per 14. august 2024 var det rapportert om 39 965 drepte i Gaza, ifølge FN-organisasjonen OCHA. I et leserinnlegg i The Lancet skriver tre forskere at det ikke er usannsynlig at tallet på døde kan bli mer enn 186 000. Men dette er et fremtidig estimat over hvor mange som kan komme til å dø direkte og indirekte som følge av krigen de neste årene.

Det var under Ungdomspartilederdebatten i Arendalsuka at leder for Rød Ungdom, Amrit Kaur, diskuterte krigen i Gaza med lederen for Kristelig Folkepartis Ungdom, Hadle Rasmus Bjuland. Kaur forklarte at de ønsker en komplett boikott av Israel, mens Bjuland mente at en boikott ikke vil føre til fred. Kaur uttalte at Israel har drept titusenvis av mennesker. Senere i debatten sa hun at trolig 200 000 sivile er drept i Gaza.

Men hvor kommer dette tallet fra?

Innlegg hos medisinsk tidskrift

Leder for Rød Ungdom, Amrit Kaur, opplyser til Faktisk.no at hun har hentet tallet på 200 000 drepte sivile i Gaza fra det medisinske tidsskriftet The Lancet.

– Tallene sier 186 000, og jeg rundet opp til 200 000, for det fløt bedre og fordi det står i artikkelen at det var et konservativt estimat, forklarer ungdomspolitikeren.

Det var i starten av juli at tre forskere publiserte et innlegg i det britiske tidsskriftet med tittelen «Counting the dead in Gaza: difficult but essential».

I innlegget skriver de at selv om konflikten skulle opphøre umiddelbart, vil det fortsatt være mange indirekte dødsfall de kommende månedene og årene. De viser blant annet til et ødelagt helsevesen, mangel på mat, vann og ly, og at befolkningen ikke kan flykte til trygge steder.

Forskerne skriver at i nyere konflikter varierer slike indirekte dødsfall fra 3 til 15 ganger høyere antall direkte dødsfall. I kildehenvisningen ser vi at dette anslaget er hentet fra rapporten «Global Burden of Armed Violence» publisert av sekretariatet for Genève-erklæringen fra 2008. Rapporten tar for seg de negative innvirkningene av væpnet vold.

I innlegget opplyser forskerne å ha brukt et konservativt anslag på fire indirekte dødsfall for hvert direkte dødsfall. De baserte anslaget sitt på rapporterte dødsfall som var registrert på det tidspunktet (37 396). Derfor mener de at det ikke er usannsynlig å anslå at 186 000 eller flere kan dø direkte eller indirekte som følge av krigen de neste årene.

De opplyser ikke hvorfor de har valgt akkurat fire indirekte dødsfall per direkte dødsfall.

Innlegget er markert som «correspondence». The Lancet opplyser at dette er lesernes egne refleksjoner. I tillegg opplyser de at «disse brevene normalt ikke er eksternt fagfellevurdert». At en artikkel er fagfellevurdert innebærer at artikkelen er kvalitetsjekket av eksperter innenfor fagfeltet, før den er publisert.

Slik beskriver The Lancet hva «correspondence» er.

Nå kan du få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på til vårt splitter nye nyhetsbrev!

– Viktig å bruke disse tallene

Det franske, internasjonale nyhetsnettstedet France 24 skriver i en artikkel fra 11. juli at innlegget til de tre forskerne er blitt anklaget for å være partisk, siden det baserer seg på en «tvilsom beregningsmetode og hypotetiske anslag». På den annen side peker France 24 på at frivillige organisasjoner som jobber i palestinske områder anser anslaget som troverdig, blant annet fordi det er få sykehus i Gaza som er i drift, og mange vil komme til å dø av underernæring.

Leder i Rød Ungdom, Amrit Kaur, opplyser at hun mener det er viktig å bruke disse tallene fordi det sier mye om hvor ekstreme ødeleggelsene er.

– Jeg bruker tallene fordi etter så mange måneder med teppebombing, kan man undervurdere hvor ekstrem situasjonen er med tanke på at tallene fra OCHA ikke har økt så mye siden vinter. Det er jo en konsekvens av at det har vært vanskelig å dokumentere alle dødsfallene med tanke på den voldsomme bombingen av sykehus, sier hun.

Så hva sier de offisielle tallene fra FN-organisasjonen OCHA?

Les også de andre faktasjekkene våre fra debatten her:

Tall med forbehold

Helt nøyaktige tall over hvor mange som hittil er drept i Gaza, er ikke mulig å få. OCHA baserer tallene sine nå på det som blir rapportert fra helsedepartementet i Gaza (MoH, Ministry of Health) og israelske myndigheter.

I en merknad minner OCHA om at dødstallene er usikre og ikke nødvendigvis bekreftet av FN.

Døde som ikke har blitt hentet ut av ruiner og liknende ikke er med i tallene. OCHA opplyser at over ti tusen mennesker er rapportert savnet. Helsedepartementet registrerer ikke navn, og skiller heller ikke mellom om det er sivile eller militære som er drept.

I den siste oppdateringen står det at per 14. august 2024 er 39 965 døde:

Tall fra OCHA per 14. august 2024.

Faktisk.no har tidligere skrevet om at det har variert hvem som har levert dødstallene til FN. Det varierer altså om det er pressekontoret til myndighetene i Gaza (GMO), Helsedepartementet (MoH) og de israelske myndighetene. Ilona Gaudin, talsperson for OCHA, har tidligere uttalt til Faktisk.no at det er vanskelig å verifisere dødstallene.

– FNs team i Gaza er ikke i stand til å verifisere disse tallene uavhengig på grunn av den rådende situasjonen på bakken og det store antallet dødsfall. Det er av denne grunnen alle tall som brukes av FN tydelig henviser til MoH i Gaza som kilden, opplyste hun.

Les også:

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?