Faktisk.

Russisk kampanje trappes opp før OL: Falske videoer skal spre terrorfrykt

Falsk Netflix-dokumentar og fabrikkerte terroradvarsler fra CIA er blant desinformasjonen som blir spredt av russiske nettverk før OL i Paris.

hovedbilde
Foto: NTB / Gonzalo Fuentes, Reuters

Det siste året har det blitt kartlagt og rapportert om en stadig økende russisk desinformasjonskampanje rettet mot Frankrike og det kommende sommer-OL i Paris som starter 26. juli.

Allerede i november 2023 advarte Den internasjonale olympiske komité (IOC) mot falske nyheter om OL på Telegram og andre sosiale medier. 3. juli la kommunikasjonssjef for IOC, Christian Klaue, ut en melding på X der komiteén igjen påpeker at falsk informasjon blir spredt om OL:

«This is obviously part of the on-going disinformation campaign against France, the IOC, and its President, and the Olympic Games.»

Falske CIA-videoer

Ifølge en rapport fra Microsoft Threat Analysis Center (MTAC) 6. juni, har Russland i over et år rettet påvirkningsoperasjoner mot OL i Frankrike i et forsøk på å «undergrave, sverte og nedverdige den internasjonale konkurransen i deltakernes, tilskuernes og det globale publikums øyne». Russiske utøvere er utestengt fra å delta i lekene under russisk flagg.

Microsoft trekker fram flere eksempler på desinformasjon som har blitt spredt det siste året. Dette inkluderer blant annet deepfake-videoer som gir seg ut for å være fra kjente nyhetsmedier og sikkerhetsmyndigheter.

En av videoene ser tilsynelatende ut til å være fra den franske kringkasteren France24 og påstår at 24 prosent av de solgte billettene til OL har blitt returnert fordi publikum er redde for terrorangrep i Paris. Enda en video gir seg ut for å være fra amerikanske CIA med tekstplakater som sier at trusselnivået i Paris under lekene er antatt å være svært høyt.

Microsoft trekker i sin rapport fram mange eksempler på falske og fabrikkerte videoer og uttalelser som har blidt spredt på sosiale medier det siste året. Grafikk: Microsoft Threat Analysis Center (MTAC).

En lignende video som også har sirkulert blant annet på X i juni, påstår at CIA advarer mot stor terrorfare på metroen i Paris. En talsperson for CIA har uttalt til amerikanske CBS News at videoen er fabrikkert og at den ikke har noen forbindelse til CIA.

Videoen har også blitt delt på den engelske versjonen av den russiske «nettavisen» Pravda, som er en del av et nettverk med liknende nettaviser på europeiske språk. Faktisk.no har tidligere omtalt Pravda-nettverket, som også har en norsk versjon av «nettavisen».

Les mer om dette her og her:

Trapper opp før OL

Microsoft har fulgt med på de russiske aktørene og gitt desinformasjonskampanjene to navn: Storm-1679 og Storm-1099. OL i Paris har ifølge rapporten vært et av Storm-1679 sine hovedfokus siden i fjor sommer, men Microsoft har tidligere observert at aktørene også har rettet seg mot ukrainske flyktninger i USA og Europa.

Opptrappingen av desinformasjonskampanjen til Storm-1679 begynte for alvor i juni 2023, da nettverket publiserte en falsk dokumentar med tittelen «Olympics Has Fallen». Videoen utga seg for å være en dokumentar fra strømmetjenesten Netflix med en KI-generert fortellerstemme som ble påstått å være den amerikanske filmstjernen Tom Cruise.

«Dokumentaren» brukte Netflix sin logo og intro, i tillegg til falske anmeldelser med fem stjerner fra kjente medier som The New York Times, The Washington Post og BBC.

Plakaten til den falske dokumentaren «Olympics Has Fallen» brukte bilde av blant annet filmstjernen Tom Cruise. Videoen har blitt fjernet fra YouTube og nettsiden.

Storm-1679 lurte også amerikanske kjendiser til å filme korte videoer mot betaling på nettstedet Cameo, som ble redigert og brukt i «dokumentaren» som anti-ukrainsk propaganda. Videoen som lå på YouTube er nå fjernet.

Økende antall falske e-post-«tips»

Faktisk.no, samt hundrevis av andre medier og faktasjekkere rundt om i verden, blir forsøkt brukt som en del av den russiske desinformasjonskampanjen. Vi har tidligere skrevet om at faktasjekkere det siste året har fått tilsendt e-poster fra falske adresser som ber oss sjekke «nyheter» som deles i sosiale medier, gjerne på Telegram og X.

OL i Paris har i flere måneder vært et av temaene som ofte har gått igjen i disse e-postene.

Faktisk.no har til sammen fått tilsendt 35 slike e-poster som inneholder ordet «olympics». Over halvparten av disse ble sendt siden starten av juni.

I samme periode som Storm-1679 har trappet opp produksjonen av desinformasjon og informasjonsspredning om OL i Paris, ser vi at antall poster på Telegram som nevner dette har økt betydelig.

Grafen under viser antallet poster på Telegram per uke fra starten av 2024 og fram til 5. juli. Tallet per uke viser totalt antall Telegram-poster som inneholder ordene «Olympics» og «Paris».

– Deles ikke mer

Til The New York Times sier sjefen for Microsofts Digital Threat Analysis Center, Clint Watts, at poster fra Storm-1679-nettverket ofte publiseres på Telegram og sirkulerer på plattformen i noen dager før de forsvinner i mengden.

– Innholdet flytter seg normalt ikke fra en plattform til en annen, men når deres falske innhold blir faktasjekket av kontoer med mange følgere, får innholdet langt flere visninger og når nye og forskjellige publikum, sier Watts til The New York Times.

Den amerikanske avisen har også snakket med Eliot Higgins, grunnleggeren av OSINT-nettverket Bellingcat. Han sier at Bellingcat er klar over at faktasjekking kan føre til at innhold blir spredt bredere, men at det ikke ser ut til at de russiske nettverkene lykkes særlig godt med denne metoden.

– Det ser ikke ut til at meldingene deres blir forsterket. Selv blant de vanlige kretsene som sluker russisk desinformasjon, ser vi ikke at de deles i det hele tatt, sier Higgins til The New York Times.

Hjelp fra USA

Myndighetene i USA har uttalt at de hjelper Frankrike med cybersikkerhet og etterretningsdeling. De to landene samarbeider nå for å forhindre mulige cyberangrep under OL og minske spredningen av desinformasjon fra Russland.

Under vinter-OL i Sør-Korea i 2018, ble lekene rammet av et cyberangrep under åpningssermonien. Det ble senere klart at det var russiske etterretningsoffiserer som sto bak angrepet, men at de forsøkte å få det til å se ut som det var Nord-Korea som sto bak det hele, en såkalt «falsk-flagg»-operasjon.

Vipps oss

Ønsker du mer fakta i hverdagen?

Tips oss

Vet du om noe vi bør faktasjekke?