Faktasjekk
Hevder at skismøring forurenser Oslos drikkevann

Ifølge influenser og artist Thomas Thrap Huse (Pimp Lotion), og firmaet Vannrenser.no, er Oslos drikkevann fra Maridalen såpass forurenset at vi rådes til å gå til innkjøp av et vannfilter for å få renset drikkevannet vårt.
TikTok-brukeren @vannrenser.no driver tilsynelatende reklame for nettstedet med samme navn, der du nettopp kan gå til innkjøp av filtrene. Det såkalte omvendte osmosefilteret, skal ifølge nettsiden fjerne absolutt alt av forurensinger, noe som igjen kan føre til økt energilager og vi kan bli kvitt hjernetåke.
Nettsiden Vannrenser.no nevner Folkehelseinstituttet (FHI), flere steder på nettsiden. Faktisk.no har fått innsyn i e-poster mellom Vannrenser.no og FHI, der sistnevnte ber siden om å fjerne all henvisning til FHI.
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.

Vannrenser.no har ikke fulgt opp FHIs forespørsel selv om de i mailkorrespondansen Faktisk.no har sett, gikk med på å fjerne henvisningene. Det opplyser Marianne Steinberg, seniorrådgiver i FHI, til Faktisk.no.
– I korrespondansen for noen måneder siden ba FHI nettstedet om å fjerne referansen til dem gjennom logo og tidligere kommentarer på noe av Vannrenser.nos faglige innhold som FHI mener gir et galt inntrykk av hva de informerer om, sier Steinberg.
Steinberg presiserer ovenfor Faktisk.no hva FHIs råd når det gjelder drikkevann er:
– Det er ikke nødvendig å rense drikkevann fra vannverk med filter eller annen etterbehandling. De aller fleste får sitt drikkevann fra et vannverk, som behandler vannet slik at det er trygt å drikke.
Men kan det ha noe for seg med et vannfilter slik Pimp Lotion hevder i videoen lagt ut av firmaet?

Tester ukentlig
– Drikkevannet i Oslo, inkludert fra Maridalsvannet, er trygt og oppfyller alle krav i drikkevannforskriften.
Det sier Toril Giske, funksjonsleder for vannkvalitet i Vann- og avløpsetaten, til Faktisk.no. Hun forklarer at de gjennomfører hyppige tester for å sikre at kvaliteten på drikkevannet alltid er høy.
– Påstandene som fremsettes i podcasten gir ikke et balansert eller faktabasert bilde av vannkvaliteten i Oslo. Vann- og avløpsetaten baserer seg på omfattende overvåking og vitenskapelig dokumentasjon for å sikre at drikkevannet som leveres til Oslos befolkning er trygt og godt.
Hun legger til:
– Dette innebærer ukentlig prøvetaking ved vannbehandlingsanleggene og ute på ledningsnettet. Dette gjøres i henhold til de kravene som stilles til vannverkseier i drikkevannsforskriften.
– Finnes overalt
I nevnte podkast fokuserer Thomas Thrap Huse særlig på PFAS (se faktaboks) i drikkevannet som en av hovedgrunnene til at han mener det er lurt å bruke et omvendt osmosefilter.
PFAS er stoffer som er veldig stabile og blir derfor omtalt som «evighetskjemikalier». Det sier Cathrine Brecke Gundersen som forsker på miljøkjemikalier ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), til Faktisk.no.
– PFAS tilsettes ofte på overflaten av et produkt og kan smitte av ved bruk og vask. Ettersom PFAS har så mange ulike bruksområder gjenfinner vi stoffene nærmest overalt, både ute i naturen og innendørs, sier Gundersen.
Hun påpeker at så og si alle mennesker har PFAS-er i blodet fordi en del av disse stoffene finnes nesten overalt. Vi har ikke grundige data på skadelige effekter av alle typer PFAS, men flere typer har blitt koblet til skadelige effekter som blant annet kan forstyrre immunsystemet, redusere effekten av vaksiner, hemme fosterutvikling og være kreftfremkallende.
Svært lave nivåer
Nivået av PFAS i drikkevannet har nylig blitt undersøkt i Sør-Norge, inkludert i Maridalsvannet.

– Ikke overraskende ble PFAS funnet, men ved lave nivåer som er under de mest strenge internasjonale drikkevannsgrensene. PFAS i drikkevann fra offentlige vannverk i sørlige deler av Norge er lavt og er derfor er ikke drikkevann ansett som en betydelig kilde, sier Gundersen.
Dette bekrefter også Toril Giske i Vann- og avløpsetaten. Samtidig sier hun at det er riktig at PFAS kan finnes i noen typer skismøring:
– Vi overvåker jevnlig vannkvaliteten og analyserer blant annet for PFAS, som kan finnes i enkelte typer skismøring. Når det gjelder PFAS, analyserer vi kvartalsvis for 17 forskjellige forbindelser ved begge råvannskildene våre, Maridalsvannet og Elvåga.
Ifølge Giske ble det i 2024 ikke detektert noen av disse forbindelsene i prøver tatt ved Elvåga.
– I prøver fra Maridalsvannet har vi funn av noen få av disse (3 av 17), men det er snakk om svært lave verdier som er godt under den forespeilede grenseverdien for PFAS-forbindelser i ny drikkevannsforskrift.
Giske sier til Faktisk.no at vannkvaliteten er trygg og overvåkes kontinuerlig.
Drikkevann ikke hovedkilden
Hun forteller at den viktigste kilden til PFAS for mennesker er maten vi spiser. Det skriver også EUs EFSA som gjør risikovurderinger rundt nivået av PFAS som mennesker kan få i seg.
Cathrine Brecke Gundersen ved NIVA mener dermed det generelt sett ikke er nødvendig å bruke et omvendt osmosefilter i Norge.
– For å redusere eksponering til PFAS anbefales det heller å være bevisst på hvilke produkter man kjøper og som man omgir seg med. Produkter merket med Svanemerket garanterer for å være frie for PFAS, sier Gundersen.
Steder det kan være hensiktsmessig med et slikt filter, mener forskeren er ved private vannkilder, slik som en brønn, som befinner seg i nærheten av en øvelsesplass for brannslukking eller ved steder der det tidligere har vært produksjon av PFAS.
Men Gundersen legger til at vannverket har ansvar for å sørge for at offentlig vannforsyning holder tilstrekkelig god kvalitet.
Faktisk.no har prøvd å komme i kontakt med både Thomas Thrap Huse og Vannrenser.no for en kommentar. Ingen av dem har besvart våre gjentatte henvendelser.