Faktasjekk
Kan du droppe solkremen i påskeferien?
Solkrem og soling er et hett tema i sosiale medier, og når UV-indeksen og plussgradene stiger, trengs en gjennomgang. Hjelper solkrem egentlig mot hudkreft?

Påstander rundt solkrem og hvorvidt det er bra eller dårlig for oss, florerer i sosiale medier.
Lege og forfatter Torkil Færø er en av dem som har vært ute og snakket om solkrem. Som gjest i podkasten «Snakk med Silje», sier han at solkrem ikke hjelper mot kreft. Tvert imot kan solkrem være farlig, fordi det gir en falsk trygghet, mener Færø.
Flere har kastet seg på debatten under klippets kommentarfelt, blant annet Kreftforeningen som skriver:
– Solkrem beskytter huden mot å bli brent og forebygger hudkreft. Vi er enige i at det er en utfordring at mange tror de kan være ubegrenset lenge i sola så lenge de har smurt seg. Selv med solkrem får man fortsatt UV-stråling, og det er viktig å begrense tiden i sola.
Til Faktisk.no viser Kreftforeningen til flere studier de mener underbygger at solkrem hjelper mot hudkreft:
– Totalt sett beskytter solkrem når den brukes slik den skal. Studier har vist god evidens for fordeler med å bruke solkrem for hudkrefttypen plateepitelkreft og for actinisk keratose (og soleksem), og noe evidens for melanom. Ser man på hudkreft samlet er det godt grunnlag for å si at solkrem beskytter mot hudkreft, skriver de i en epost til Faktisk.no.

Også kjemiker Alexander Sandtorv, reagerte på klippet, som han forteller at han fikk tilsendt av mange:
– Det er en unyansert og feilaktig påstand, mener jeg. Og en potensielt farlig påstand. Dessverre er dette en strømning i tiden, der ulike aktører som nesten aldri er eksperter på hudkreft representerer solkrem som et unødvendig og farlig produkt som er pushet av «big solkrem». Vi kan alltid ønske oss mer forskning, men slik jeg ser det, er det basis for at solkrem samlet sett forebygger hudkreft og noen andre hudlidelser, sier han.
Få Faktisk.no rett i innboksen. Klikk her for å melde deg på vårt ukentlige nyhetsbrev.
– Fullstending feil
Pål Kristian Selbo, forsker ved seksjon for strålingsbiologi på Radiumhospitalet, sier til Faktisk.no at Færøs påstand ikke stemmer:
– Færø sin påstand om at det ikke finnes undersøkelser som viser at solkrem virker, er fullstendig feil. Det er ikke solkremen som er årsaken til utvikling av melanom, men for mye soling. Kvinnene i studiet han henviser til har høyst sannsynlig ikke fulgt «sol»-rådene fra svenske myndigheter som er ganske lik de norske (og Kreftforeningens), sier Selbo.
– Solkrem er gunstig for den norske befolkningen
Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), arbeider med å vurdere risiko og nytte for Mattilsynet, Helsedirektoratet og Miljødirektoratet.
De lager vitenskapelig kunnskapsgrunnlag til myndighetene, og har vurdert risiko og nytte også når det gjelder solkrem. Komiteens hovedbudskap er enkelt: «Bruk av solkrem beskytter mot visse hudkreftformer og er gunstig for den generelle norske befolkningen.»
Ellen Bruzell har ledet VKMs arbeid med solkrem og hun utdyper til Faktisk.no:
– Det er ikke riktig at ingen studier viser at solkrem beskytter mot kreft. I VKMs nytte- og risikovurdering av solkrem har vi med studier som viser en slik sammenheng. Det er sannsynlig og plausibelt at solkrem beskytter mot alle hudkrefttyper fordi solkremen hindrer UV i å nå hudcellene. Men man må jo bruke solkremen slik den er ment, sier hun.

Hun mener de ikke har vært borti studier som viser økning med tigangeren slik Færø påstår:
– Vi har ikke sett noen studier som viser at hudkreft øker med tigangeren hvis man bruker solkrem for å forlenge solingstiden, men selvsagt vil sjansen for UV-skader øke hvis man ikke gjentar smøringen etter at solkremen har blitt svettet og vasket bort eller sitter igjen i klærne. Hensikten med å bruke solkrem er ikke å forlenge oppholdet i solen, avslutter Bruzell.
Soleksponering i Sør-Sverige
Komiteen har utarbeidet en rapport der de finner at solkrem beskytter mot noen typer hudkreft. Når det gjelder melanom (føflekkreft), lander komiteen på at det ikke er tilstrekkelig vitenskapelig grunnlag for å vurdere om solkrem har en beskyttende effekt mot akkurat denne hudkrefttypen.
De skriver også at det i noen studier til og med kan se ut til at folk som bruker solkrem faktisk har høyere forekomst av melanom, men dette kan skyldes at de tilbringer mer tid i sola fordi de tror de er beskyttet.
Dette er Torkil Færø også inne på, og han viser til en studie som fulgte nesten 30 000 kvinner i Sør-Sverige over 20 år for å undersøke dødeligheten til de med høy soleksponering sammenliknet med de som unngikk sola.
Ifølge studien hadde kvinnene som aktivt unngikk sol kortere forventet levetid og økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer enn de som hadde høye eller moderate vaner for soleksponering. Samtidig var gruppen av kvinner med høyere soleksponering mer utsatt for å dø av kreft. I studien ble det der pekt på at dette kan grunne i at disse kvinnene levde lenger og hadde lengre tid på å utvikle kreft.
Mangelfulle resultater på føflekkreft
Når det gjelder bruk av solkrem, mener forfatterne av studien at det ikke lenger finnes solide bevis på at det er trygt å eksponere seg lenger for solen når man bruker solkrem, med tanke på risikoen for å utvikle melanom.
Faktisk.no har fått tilsendt en rekke studier fra Torkil Færø som han mener underbygger hans påstander.
De aller fleste av studiene undersøker i all hovedsak sammenhengen mellom solkrembruk og kreftformen melanom.
Som også er nevnt tidligere, er resultatene her noe sprikende og varierer noe ettersom hva slags design studien har, hvilken breddegrad den er utført på og typen av solkrem som er brukt. Noen av studiene konkluderer med at solkrem kan ha en beskyttende effekt mot føflekkreft, mens andre resultater viser en økning av krefttypen.
Rapporten til VKM har også tatt for seg studier som viser en økning av melanom hos solkrem-brukere. De skriver at dette kan skyldes at brukerne tilbringer mer tid i sola fordi de tror de er beskyttet.
Faktisk.no funnet en rekke studier som i stor grad viser støtte til at solkrem har en beskyttende effekt. Men dette kan avhenge av noen faktorer, som for eksempel hva slags krefttype det er snakk om, studiets design og oppbygning, type og måte solfaktor er brukt på, i tillegg til hvor på kloden studien er gjennomført.
Studiene viser sammen at riktig og regelmessig bruk av solkrem, da spesielt solkrem med høy solfaktor, i stor grad reduserer risikoen for plateepitelkreft, men også i flere tilfeller risikoen for melanom.
– Samlet positiv helseeffekt av sollys
Torkil Færø sier til Faktisk.no at det i løpet av en lang podkast kan komme noen upresise formuleringer. Derfor ønsker han å presisere utsagnet sitt:
– Det er ikke vist i studier (bortsett fra 2-3 omstridte), at solkrem forhindrer død av melanom (som er den hudkreftformen forbundet med høy dødelighet). Tvert imot forteller Pelle Lindqvist som driver den mest omfattende melanomstudien, Melanom i Syd-Sverige, med 30000 kvinner fulgt gjennom snart 35 år, at de som bruker solkrem dobler risiko for melanom, skriver Færø til Faktisk.no.
– De som bruker solkrem spesifikt for å være lengre i solen tidobler risikoen for å få melanom (ikke for å dø av den). Viktigere enn dette, er at både den svenske studien og den store britiske biobank-studien viser at risikoen for å dø av hjertesykdom og kreft av alle årsaker synker betydelig med økt soleksponering. Store befolkningsstudier fra Danmark, blant annet på hele den danske befolkningen over 40 år, viser at de som får hudkreft faktisk har lengre forventet levetid enn de som ikke får det. Dette understreker den samlede, positive helseeffekten av sollys – selv når man tar forekomsten av hudkreft i betraktning, avslutter Færø.