Faktasjekk

Nei, CNN meldte ikke at samme mann var død to ganger

hovedbilde
Skjermdump: Facebook / Twitter
Publisert Sist oppdatert

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold







Denne artikkelen ble publisert for over 1 år siden og kan inneholde utdatert informasjon.

Påstand

CNN sier han har blitt drept i Ukraina 23. februar 2022, men han ble også drept i Afghanistan i august 2021.

Facebook-innlegg. Facebook, 28.02.2022

Konklusjon

Dette er ikke riktig. Twitterkontoene er ikke tilknyttet CNN, og nyhetskanalen sier at påstanden er «fri fantasi». Mannen på bildene er en youtuber som lever i beste velgående, og har et helt annet navn i virkeligheten.

Siden krigsutbruddet i Ukraina er det blitt delt to skjermdumper av det som ser ut som twitterkontoer drevet av nyhetskanalen CNN. Begge viser bilde av samme mann, navngitt som Bernie Gores.

Den ene skjermdumpen gir seg ut for å være en nylig twittermelding fra kontoen til CNN Ukraina. Her skal Bernie Gores være aktivist, og den første amerikaneren som ble drept under Russlands invasjon av landet.

Den andre skjermdumpen viser tilsynelatende en twittermelding fra CNN Afghanistan, og er datert 16. august 2021. Denne meldingen inneholder akkurat samme bilde, men her skal Bernie Gores være en journalist som er blitt henrettet av Taliban i Kabul .

Slik er de to skjermdumpene delt i Norge. Skjermdump: Facebook.

Dette har fått flere til å spørre seg om CNN lyver, og bruker falske bilder og påstander i nyhetsdekningen sin. Det er ikke riktig!

Bernie Gores heter ikke Bernie Gores

Sjekker man nettsiden til CNN, finner man ingen artikler om Bernie Gores, verken fra Ukraina eller Afghanistan. Det har sin naturlige forklaring. Mannen på bildet er i virkeligheten gameren og youtuberen Jordie Jordan. Portrettbildet av ham ser ut til å være hentet fra nettsiden Wikitubia.

Bildet som brukes i de falske twittermeldingene kan man finne igjen på nettstedet Wikitubia. Skjermdump: Wikitubia.

Dette ble faktasjekket allerede i 2021, da den påståtte twittermeldingen fra CNN Afghanistan spredde seg første gang. Snopes , Politifact og Reuters var blant faktasjekkerne som allerede den gang kunne avkrefte at meldingen var ekte.

Og ikke nok med det: Ifølge de samme faktasjekkerne var bildet av youtuberen Jordie Jordan misbrukt på internett enda tidligere. Det ble nemlig brukt sammen med det fiktive navnet Bernie Gores allerede i august 2020, etter den store kornlager-eksplosjonen i Beirut.

Men Jordie Jordan ser ut til å være både levende og aktiv. Han har nylig strømmet flere videoer av at han spiller dataspillet Elden Ring på Youtube.

CNN: – Ren fiksjon

I forrige uke bekreftet CNN overfor faktasjekkere i Reuters at de to skjermdumpene som nå deles, ikke har noe med nyhetskanalen å gjøre.

– Ren fiksjon, skrev kommunikasjonssjef i CNN, Matt Dornic, i en e-post til Reuters om saken, og fortsatte:

– Både twitterprofilene og sakene er falske. CNN har aldri skrevet om dette.

Begge twitterkontoene er nå utestengt fra Twitter.

Flere faktasjekkere, blant dem Full Fact, Factcheck.org og Politifact, har også faktasjekket denne påstanden.

Lukk

Bygg inn artikkelen

Kopier og lim inn HTML-koden nedenfor på siden der du vil bygge inn denne artikkelen.

Tilpass innebygd innhold